Ankara’da köpek güzellik yarışması

Ankara önümüzdeki hafta bir evcil hayvan festivaline ev sahipliği yapacak. 1. E-Pati Evcil Hayvan Festivali, hayvanlar ve dostları için düzenleniyor. Hepimiz Güzeliz adlı köpek güzellik yarışmasının da yapılacağı festivale katılan her köpeğe, ayrı bir güzellik unvanı verilecek.

AKUT köpeklerinin gösterileri, çocuklar için kum boyama ve uçurtma şenliğinin de yer alacağı etkinliğe Hürriyet Gazetesi Yazarı Bekir Coşkun’un yanısıra, Prof. Dr. Tamer Dodurka, Ebru Destan, Yonca Evcimik, Ayşegül Aldinç, Tolga Savacı, Nuri Alço, Metin Uca, Ediz Hun ve Taylan Kümeli gibi isimlerin de katılması bekleniyor. Festivalin tüm geliri barınak köpeklerine harcanacak. İlk beslediği hayvan bir ayı olan Organizasyon Komitesi Başkanı Yasemin Duru, amacın insanları ve köpekleri biraraya getirmek ve hayvanlarla ilgili olaylara dikkat çekmek olduğunu söylüyor.

GELENEKSELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Em-Pati Evcil Hayvan Festivali’ni geleneksel hale getirmek istiyoruz. Köpek güzellik yarışması düzenleyeceğiz. Ancak bilindik yarışmalardan biraz farklı olacak. Çünkü yarışmaya katılan her köpeğe güzellik unvanı vereceğiz. Biz köpeğin güzelliğinin cins ya da şecereli olmasıyla ilgilisi olmadığını düşünüyoruz. Herkesin dostuyla birlikte 11 Mayıs Anneler Günü’nü kutlayarak hoş vakit geçirebileceği bir gün olsun istiyoruz. Amaç insanları ve köpekleri biraraya getirmek. Böyle bir organizasyonu yapmamızın amacı, hayvanlarla ilgili olaylara insanların dikkatini çekmek. AKUT’un gösterileriyle renkli bir etkinlik olacak. Çocuklar için kum boyama ve uçurtma şenliğini yanısıra ünlü isimler de katılacak.

GELİR BARINAKLARA GİDECEK

Hayvanlarla ilgili her organizasyonda zorluk çekiyoruz. İnsanlar her şeye para harcarken 5 YTL olan bileti almaktan kaçınıyor. Festivalden elde edilen bütün gelir barınak hayvanlarının yararına Meliha Yılmaz Vakfı’na bağışlanacak. Devletin ve belediyelerin verdiği imkanlar yetersiz. Sivil Toplum Kuruluşları olarak kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama gerekli desteği göremiyoruz. İnsanların konuya daha duyarlı olamasını istiyoruz. Çünkü doğayı kurtarmak isterken hayvanı yok sayamayız. Yeterli sayıda barınak olmadığı gibi mevcut barınaklardaki koşullar da uygun değil. Doğaya ve çevreye ayrılan bütçeden hayvanlara da pay ayırılmalı.

TEKLİF GELİRSE TÜRKİYE’Yİ DOLAŞIRIZ

Gölbaşı Vilayetler Evi’nin yanında bulunan Met-Ak tesisleri 11 Mayıs’ta tüm günü bize ayırdı. Diğer şehirlerden davet gelirse, festivali oralarda da yapmak istiyruz. Gerekirse Türkiye’yi dolaşırız. Çünkü Türkiye’de hayvanlara yönelik etkinlikler yeterli değil. Çocukların gelişimi ve ileride çevreye ve hayvanlara karşı duyarlı bireyler olmaları için hayvanlarla temasları çok önemli. Eğitim çocuk yaşlarda başlıyor. Biz çocukken mahallenin kedisi köpeği bizim oyun arkadaşımızdı, şimdi ise çocuklar bilgisayar başından kalkıp evden çıkmıyor. Sonra da kedi köpekten korkan, sevmeyen bir nesil oluşuyor. Biz de çocuklarla hayvanların birlikte vakit geçirmelerini sağlamak istiyoruz. Hayat onlarla daha güzel diyebilenleri festivalimize bekliyoruz.

Evinde 4 köpekle birlikte yaşıyor

İlk beslediği hayvan ayı olan Festival Organizasyonu Komite Başkanı Yasemin Duru, evinde barınaktan aldığı dört sokak köpeğiyle yaşıyor. Duru, "Babam asker olduğu için her tayinimiz çıktığında bize kesip yememiz için koyun, keçi getirirlerdi. Biz kıyamayıp beslerdik. Hatta bir keresinde tatile bile keçimizi götürdüğümüzü hatırlıyorum" diyor. Duru köpeklerinden rahatsız olan komşuları nedeniyle altı ayda 3 ev değiştirmiş. Duru, Ateş, Güneş, Zarife ve Puçi isimli köpeklerin hikayelerini şöyle anlatıyor:

Ateş: Andree Coşkun’la birlikte Gölbaşı barınağındaki hasta köpekleri hastaneye götürmek için gittiğimizde bulduk. Bir aylıktı ve ölmek üzereydi. Bir ay hastanede tedavi gördü. Şimdi iki yaşında. Evin en küçüğü ve en yaramazı.

Zarife: Evimizin karşısındaki tarladan geldi. Kendini bize kabul ettirdi. 10 aylık. Kangal kırması ama kendini çok küçük bir köpek zannediyor. Kucağımıza oturmaya çalışıyor.

Puçi: 100. Yıl Barınağı’ndan aldım. Colly cinsi, sahibi tarafından terkedilmiş. Epilepsi hastası. Aramıza altı ay önce katıldı. Yaşının beşin üstünde olduğunu tahmin ediyoruz. Puçi hayatın anlamının yemek yemek olduğunu düşünüyor.

Güneş: İki park duvarının arasına sıkışmış halde bulduk. Şimdi iki yaşında. Ancak çok darp görmüş o yüzden çok ürkek ve agresif. Deniz BİLİROĞLU

Kediler neden kusar

Kediler, etobur olmaları nedeniyle vahşi yaşamdaki akrabaları gibi herhangi bir probleme bağlı olmadan kusabilen hayvanlar. Çoğu kez beğenmedikleri bir yemek yediklerinde veya çok hızlı veya çok fazla miktarda yemek tükettiklerinde, çok heyecanlandıklarında, çok oyun oynadıklarında, çok sinirlendiklerinde, çok korktuklarında ve tüy topaklarını çıkarmak için kolaylıkla kusabilirler. Bunun dışında bir çok hastalık da kedilerde kusma belirtisinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kedilerin kusma nedenlerinin arkasında ciddi bir hastalık olup olmadığını anlamak çok kolay değil. Eğer kediniz kusma dışında bir hastalık belirtisi göstermiyorsa 12 saat kadar bir süre ile yemeğini ve suyunu kaldırıp sindirim sistemini dinlendirebilirsiniz. Bu sürenin ardından kedinize az miktarlarda yemek ve su verebilirsiniz. Eğer kusma sebebi bir hastalık değilse, bu sürenin ardından belirtiler de ortadan kalkacaktır.

Ancak kusmayla birlikte aşağıdaki problemler de mevcut ise, mutlaka veteriner hekiminize kedinizi muayene ettirmelisiniz :

Kusma 1-2 günden daha uzun süredir devam ediyorsa

Kusma ile birlikte kan da görülüyorsa

İshal de mevcutsa

Kusmanın tüy topakları ve yemekten kaynaklanmadığına eminseniz

Kusulan içerikte dışkı kokusu gibi fena bir koku da algılıyorsanız

Zehirlenmedan şüpheleniyorsanız

Kusma dışında bitkinlik, neşesizlik, halsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık, ağrı ve solunum güçlüğü gibi başka hastalık belirtileri de gösteriyorsa

Kilo kaybı da varsa

Kusma çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa

Kusmaya çalıştığı halde kusamıyorsa

Kusma çok şiddetliyse

Kedilerde kusmaya sebep olan sağlık sorunlarının en yaygın olanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Beslenme: Hızlı mama değişiklikleri, yabancı cisim yutma, gıda intoleransı ve gıda alerjileri.

İlaçlar: Bireysel reaksiyonlar veya yanlışlıkla yüksek doz alması.

Zehirlenmeler: Kurşun, etilen glikol, temizlik maddeleri ve deterjanlar, zirai ilaçlar, ağır metaller.

Metabolizma hastalıkları: Diabet, hormon bozuklukları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, ısı vurması ve sıcak çarpması v.s.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları: Sindirim sistemi parazitleri, tıkanmalar (yabancı cisimlere, hastalıklara ve travmalara bağlı olarak şekillenmiş), ülserler, polipler, kolit, kabızlık ve diğer bazı bağırsak hastalıkları, pankreas hastalıkları v.s.

Karın bölgesi hastalıkları: Peritonit, karaciğer hastalıkları, safra yollarının tıkanması, prostat hastalıkları, pyelonefrit, pyometra (rahim iltihabı), idrar yollarının tıkanması, diyafram fıtıkları, tümör ve kistler v.s.

Sinir sistemi hastalıkları: Ağrı, aşırı korku ve heyecana bağlı yüksek stres, seyahat hastalığı, travmalar, epilepsi, sinir sistemi tümörleri v.s.
Yazarın Tüm Yazıları