İşverenin sigorta payı 5 puan iniyor, Ücret Garanti Fonu geliyor

Güncelleme Tarihi:

İşverenin sigorta payı 5 puan iniyor, Ücret Garanti Fonu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2008 00:00

İŞVERENİN sigorta payında 5 puanlık indirim yapılması başta olmak üzere çeşitli istihdam artırıcı düzenlemeler içeren tasarı dün Meclis’e sunuldu. Tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu yıl için en az 1.3 milyar YTL olmak üzere GAP’a beş yılda toplam 8 milyar YTL’nin üzerinde para aktarılacak.

İşverenin kriz dönemlerinde, "Ödeme aczine düşmesi" halinde, işçilerin üç aylık alacaklarını karşılamak amacıyla Ücret Garanti Fonu (ÜGF) oluşturulacak. Son bir yıl aynı işyerinde çalışma koşuluyla temel ücret üzerinden işçinin üç aylık temel ücreti fondan karşılanacak.

50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor. İşverenin, terör mağduru ve özürlü çalıştırma zorunluluğu da olmayacak. Bu sorumluluk sadece kamuya bırakıldı.

İstihdamı özendirme amacıyla, SSK işveren hissesine isabet eden beş puanlık prim tutarı Hazine’ce karşılanacak. Bu uygulama, Sosyal Güvenlik Yasası’yla eşzamanlı olarak 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girecek. Böylece 5 puanlık indirimin 3 aylık kaybı 2008 bütçesine yansıyacak.

150 ve daha fazla işçi çalıştıran işverene "anaokulu açma" yükümlülüğü getiren Milli Eğitim Temel Yasası hükümleri de yürürlükten kaldırılıyor. 500 ve fazla işçi çalıştıran işyerlerinde spor tesisi kurma şartı da aranmayacak.

Yatırım ortamı ve istihdam öncelikli konu

HÜKÜMET Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye’de yatırımın hızlandırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesinin hükümetin öncelikli konuları arasında bulunduğunu söyledi. Çiçek, "Türkiye’nin en öncelikli meselesi bir taraftan yatırımdır, onun tabii sonucu olarak istihdamdır. Bu nedenle de yatırım ortamının iyileştirilmesi hükümet olarak üzerinde önemle durduğumuz bir konudur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!