Sendikalar 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyecek

Güncelleme Tarihi:

Sendikalar 1 Mayısta Taksime yürüyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 14:02

Türk-İş, DİSK VE KESK ortak bir açıklama yapak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını bildirdi.

Sendikaların kutlama programına göre, saat 10.00’da Türk-İş Dolmabahçe’de, DİSK Şişli’de, KESK ise Şişhane’de toplanacak ve her üç koldan saat 11.00’de Taksim’e hareket edilerek aynı anda burada buluşulacak.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve üç konfederasyonun oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla kutlama programlarını açıkladı.

Programı açıklayan ve gündeme ilişkin görüşlerini aktaran Türkel, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de gerçekleştirileceğini ve bu yöndeki çalışmaların başladığını bildirerek, “Türk-İş, DİSK ve KESK olarak 2008 1 Mayıs kutlamaları ‘Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, demokrasi ve barış için omuz omuzayız’ sloganıyla Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilecektir. Bu konuda yönetim kurullarımızın kararı, üç konfederasyonumuzun genel sekreterleri tarafından açıklanmış, çalışmalar başlatılmıştır” diye konuştu.

“‘AYAK TAKIMI’ DENİLEN İNSANLAR, BU ÜLKENİN EŞİT HAKLARA SAHİP YURTTAŞLARIDIR”

Türkel, Bakanlar Kurulu’nun 1 Mayıs’ı “Emek ve Dayanışma Bayramı” olarak ilan etmesinin sadece var olanın ilanı olarak değerlendirildiğini belirterek, dünyada 166 ülkede, 23 AB ülkesinde ve ABD’de 1 Mayıs’ın bayram ve tatil günü olduğunu aktardı. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi konusunda ısrar ettiklerini kaydeden Türkel, Bakanlar Kurulu’nu, kararın yenilenmesine davet etti. Türkel, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Ayaklar başı yönetmeye kalkarsa kıyamet kopar” şeklindeki açıklamasını anımsatarak, “Başbakan’ı yaptığı açıklamadan dolayı kınıyor ve protesto ediyoruz. Bizim demokrasi anlayışımız, herkesin eşit yurttaşlar olduğu bir hukuk düzeninden yanadır. Onun ‘ayak takımı’ dediği insanlar bu ülkenin eşit haklara sahip yurttaşlarıdır. Ülkemizin, sağduyu, barış ve demokrasiye en fazla ihtiyacı olduğu bugünlerde Sayın Başbakan’ı açıklamalarında daha dikkatli olmaya, toplumu germemeye özen göstermeye davet ediyoruz” dedi.

“SIRA İŞÇİ BAYRAMI’NA GELİNCE ‘PARA’ VE ‘HESAP’ BİLGEÇLİĞİNİ ANLAYAMIYORUZ”

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, 1 Mayıs’ın tatil edilmesiyle 2 milyar YTL’lik kaybın yaşanacağı yönündeki açıklamasına da değinen Türkel, “Bir günlük tatil maliyetini 2 milyar YTL olarak değerlendiren ve dert edinen anlayışı şiddetle protesto ediyor, önce hesap yapmayı bilmeye, sonra batık bankalara aktardıkları 70 milyarı aşan parayı izah etmeye davet ediyoruz. Ayrıca İşçi Bayramı’na sıra gelince ‘para’ ve ‘hesap’ bilgiçliğini de anlayabilmiş değiliz” diye konuştu. Türkel, Taksim Meydanı’nın, değişik meslek grupları, çeşitli kurum ve kuruluşların etkinliklerine açık olduğuna işaret ederek, emekçilerin de kutlamalarına açık olması gerektiğini dile getirdi. Hükümetin, hiçbir gerekçeye böyle bir hak önüne en gel koymaması gerektiğini vurgulayan Türkel, Türkiye’de, 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmanın, demokrasiye sahip çıkmayla eşdeğer olduğunu ifade etti. Türkel, yıllardır 1 Mayıs kutlamalarının ‘provokasyon olur’ gerekçesinin öne sürüldüğünü belirterek, bu gerekçenin artık inandırıcılığının kalmadığını savundu.

“SENDİKALAR ÜÇ KOLDAN TAKSİM’E GİRECEK”

Türkel, emeği temsil eden tüm kuruluşların hep beraber hazırlıkları tamamladığını anlatarak, toplanma yerlerinin Şişli, Şişhane ve Dolmabahçe olarak belirlendiğini bildirdi. TÜRK-İŞ’in Dolmabahçe’den, DİSK’in Şişli’den, KESK’in ise Şişhane’den yürüyeceğini kaydeden Türkel, “Bu bölgelerde toplanma saatlerimiz 10.00-11.00 arası olarak belirlenmiştir. Her üç koldan saat 11.00’de hareket edilerek Taksim’de aynı anda buluşulacaktır. Konfederasyonlarımızın ve katılımcı örgütlerin genel başkan ve yöneticileri ile milletvekillerimizin oluşturduğu heyet tarafından Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtı’na çelenk konularak, saygı duruşunda bulunulacaktır. Ellerinde karanfillerle yüz binlerce emekçinin alan girişinin saat 13.00’te tamamlanması için yürüyüş sıraları bütün yolu kapasayacak genişlikte düzenlenecektir” dedi.

Öte yandan Türkel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapılan görüşmeye ilişkin soruya ise, cevap beklediklerini ve cevabın geleceğini umduklarını söyledi. Türkel, Taksim olası polisi çatışmasına yönelik de, “Biz asla şiddete başvurmayacağız. Polislerin bizi karanfillerle karşılayacağını bekliyoruz. Yasaklar şiddetle değil hukuk çerçevesinde çözülmeli. Asıl önemli olan bu hakkın hükümet tarafından sağlanması ve desteklenmesidir. Türkiye, demokrasi ve çağdaşlık yolunda ilerlemek için önce ‘Neden şiddet?’ sorusuna cevap bulmak zorundadır” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BAŞBAKANI, TÜRKİYE’Yİ VECİZLERLE, DEYİMLERLE YÖNETEBİLECEĞİNİ SANIYOR”

Toplantıda konuşan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir de, üç konfederasyonun bir araya gelerek ortak bir irade sergilediklerini belirterek, büyük bir uyum içerisinde sağduyulu bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi. Kutlamaların organize edilmesi için en ince ayrıntısına kadar çalıştıklarını anlatan Daşdemir, “Ancak Türkiye’nin Başbakanı, Türkiye’yi vecizlerle, deyimlerle yönetebileceğini sanıyor. Başbakana sesleniyoruz. Bu ülke vecizlerle, deyimlerle yönetilemez. Başbakandan beklentimiz, işçilerin en doğal, en kutsal hakkı olan 1 Mayıs kutlamaları önündeki engelleri kaldırmaktır” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise, yaptığı değerlendirmede 1 Mayıs kutlamalarının sürekli provokasyon söylemleri ya da 1977 1 Mayıs kutlamalarının görüntüleri ile gündemleştirildiği kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın enerjisini, bir ‘baş’ olarak önce fırlayan hububat fiyatlarına, ekmek zamlarına çözüm aramak için harcaması gerektiğini savunan Görgün, “Biz işçi ve emekçiler, Mayıs kutlamalarını eğer siyasi iktidarla tartıştırırsak bu bizim açımızdan bir gerilemedir. Haklarımızın içinin boşaltılması anlamına gelir. Biz emekçilerin, işçilerin onur bayramı olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız ve bu kutlamaları ellerimizde karanfillerle, gülümseyerek, barış içinde kutlayacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!