Bursa deyince

Hani bir yerin tarihi ve kültürel yapısı o yerin mutfak kültürünün şekillenmesinde de pay sahibidir deriz her zaman.

Bursa da bu yerlerden biridir işte. Kent, zengin yemek çeşitleriyle donanmış mutfağını ve dünyaca ünlü tatlarını işte bu zengin tarihine ve kültür mirasına borçludur. E, mümkün mü, bir süreliğine de olsa Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük bir imparatorluğa başkentlik yapıp da onun o muhteşem yemek kültüründen pay almamak. Bursa denince akla ilk olarak İskender kebap geliyor kuşkusuz. Ancak sanmayın ki, Bursa mutfağının anılmaya değer tek yemeği İskender’dir. 19. yüzyıl başlarında Balkanlardan göç eden insanların kentin mozaiğine ve mutfak kültürüne katkısı büyüktür. İşte bu insanlardan yadigardır İnegöl köfte. Mustafa Besler adında bir usta 1930’larda açtığı dükkanda bu küçük lezzet toplarını yapmaya başlamış ve bu köfte bundan sonra İnegöl adıyla anılmaya başlamış. Peynir, un, irmik ve yumurtayla yapılan Kemalpaşa tatlısı da Bursa’nın bir başka vazgeçilmez tadıdır. Hazır Bursa ve tatlı demişken, kestane şekerinden bahsetmemek de olmaz tabii. Bu köşeye defalarca konuk ettiğimiz kestane şekerinin anavatanı Akdeniz ve Avrupa’dır ve Yugoslavyalı Ali Şakir Tatveren tarafından getirilmiş ve 1930’larda satılmaya başlanmıştır.

Patatesli kısır dolması

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

2 adet orta boy haşlanmış patates

10-12 adet orta boy yeşil dolmalık biber

Kısır için;

2 su bardağı köftelik ince bulgur

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

2 çay kaşığı tuz, karabiber

6 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

1 demet maydanoz

1 adet taze yeşil soğan

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan nar ekşisi

Dolmalık biber yıkanıp kurulandıktan sonra fırın ızgarasında közlenir. İstenirse bütün halde yağda da kızartılabilir. Haşlanmış patatesler tavla zarı formunda doğranıp bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir tencerede hafifçe kızdırılır. Yemeklik çok ince doğranmış kuru soğan tencereye aktarılıp 1-2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Salça eklenip 1 dakika kadar daha pişirildikten sonra, yıkanmış ve süzülmüş bulgur tencereye aktarılır. Sürekli karıştırılarak yaklaşık 7-8 dakika kavrulduktan sonra ocaktan alınıp üzerine tuz, karabiber, kuru nane, kuru kekik ve nar ekşisi ilave edilir. İyice karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır ve bulgurun iyice kabarması için 10 dakika kadar beklenir. Diğer taraftan, maydanoz ve yeşil taze soğan ayıklanıp incecik doğranır. Yeşil soğan, maydanoz ve doğranmış patatesleri bulgur tenceresine eklenir. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır. Közlenmiş ya da yağda kızartılmış biberlerin içine patatesli kısır doldurulur. Yanında domates dilimleriyle, ılık olarak servise sunulur.

Krepli Mora tatlısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

Krep için;

3 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı süt

5 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı un

Kreması için;

2 su bardağı süt

1 çay bardağı tozşeker

1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi

1 paket vanilya

1 adet yumurtanın sarısı

1 tepeleme yemek kaşığı irmik

1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası

(Mısır nişstası da kullanılabilir.)

Krebin hazırlanması için, oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılır. Tuz eklenip tel çırpıcı yardımıyla ya da mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika kadar çırpılır. Üzerine oda sıcaklığındaki süt, 3 yemek kaşığı sıvıyağ ve un eklenerek 2-3 dakika daha çırpılır. Pürüzsüz ayran kıvamındaki krep hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletilir. Diğer taraftan, orta boy bir teflon tava orta ısılı ateşin üzerine koyulur. Kağıt peçete kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağa batırılıp tava yağlanır. Krep hamurundan Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan alınıp yakın mesafeden kızgın tavaya aktarılır. Tava sallanarak krep arkalı önlü pişirilir. Pişen krepler üst üste koyulur. Kremanın hazırlanması için; süt, şeker, vanilya, yumurta sarısı, irmik ve nişasta küçük bir tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir hal alıncaya kadar çırpılır. Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak iyice katılaşıp krema kıvamına gelinceye kadar pişirildikten sonra ocaktan alınır. Henüz sıcak haldeyken ceviz içi katılıp tekrar karıştırılır. Hazırlanan kreplerin ortasına krema malzemesinden 1-1,5 yemek kaşığı dolusu yerleştirilir. Krepler sarılarak rulo yapılır ve servis tabağına yerleştirilir. Üzerine eritilmiş çikolata ya da hazır çikolatalı sos gezdirildikten sonra ılık olarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları