Yatalak çocuğa alt bezi parasını SSK ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Yatalak çocuğa alt bezi parasını SSK ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 12:23

ÇORUM'da, doğuştan epilepsi (sara) hastası olan ve yatağa bağımlı yaşamak zorunda kalan oğlu 18 yaşındaki Ender Külcü'nün alt bezi masrafının ömür boyu SSK tarafından karşılanmasını isteyen kapıcı Enver Külcü, açtığı davayı kazandı. SSK avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi Başkanlığı, yerel mahkemenin kararını onadı.

Oğlunun aylık bez masrafının 150 YTL olduğunu söyleyen Enver Külcü, “Asgari ücretle çalışıyorum. Oğluma bakamıyordum” dedi. Külcü'nün avukatı Ercan Daştan ise verilen kararın örnek teşkil edeceğini belirtti.

Çorum'da bir apartmanda kapılıcılık yapan evli ve iki çocuk babası 34 yaşındaki Enver Külcü, epilepsi hastası ve beyin fonksiyonları gelişmemiş olan oğlu Ender Külcü'nün alt bezi masraflarını karşılamayan SSK'ya karşı 16 Ocak 2005'te İş Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, SSK'yı Külcü'ye geriye dönük 1 yıllık alt bezi masraflarını, aylık 150 YTL üzerinden ödemeye mahkum etti. SSK avukatları, Çorum İş Mahkemesi'nin kararının bozulması için Yargıtay'a itirazda bulundu. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı. Ardından Külcü, 2006 yılında İş Mahkemesi'ne ikinci bir dava açarak oğlunun alt bezi masraflarının ömür boyu karşılanmasını SSK'dan talep etti. Külcü bu davayı da kazanınca SSK avukatları yine karara itiraz ederek yerel mahkemenin kararının bozulmasını talep etti. Ancak Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi Başkanlığı, avukatların temyiz talebini reddederek yerel mahkemenin kararını onadı.

Her gün 4 beze ihtiyacı olduğunu söyleyen Enver Külcü, “Emekli Sandığı mensuplarına hasta alt bezi ödemesi yapılıyor. İlk açtığımız davada geriye dönük bir yıllık ödeme yapıldı. Ardından oğlumun ömür boyu bez parasının ödenmesi için dava açtık. Onu da kazandık. Aylık 150 YTL bez parası masrafım oluyor. Asgari ücretle çalışıyorum. Bir çocuğum okula gidiyor. Aldığım maaşla geçinemiyoruz” dedi.
Külcü'nün avukatı Ercan Daştan ise verilen kararın örnek teşkil edeceğini belirterek, “Yatalak çocuğu olan ve alt bezi kullanmak zorunda olanlar bu kararı alıp SSK'ya başvurursa masraflarının bedelini alabilirler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!