Berlusconi yine iktidarda

Güncelleme Tarihi:

Berlusconi yine iktidarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

İtalya’daki erken genel seçimden beklenenin de üzerinde bir başarıyla çıkan Silvio Berlusconi üçüncü kez başbakan olmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İTALYANLARIN yüzde 80’inin oy kullandığı seçimlerde eski başbakan Berlusconi’nin liderliğindeki Özgürlükçü Halk Birliği, dışardan destek gördüğü Kuzey Birliği ile birlikte hem Temsilciler Meclisinde ve hem de Senatoda çoğunluğu sağladı. Temsilciler Meclisi seçiminde oyların yüzde 45.9’u merkez sağ koalisyonuna giderken eski Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni önderliğindeki merkez sol yüzde 38.9’da kaldı. Güven oylamalarında kilit rol oynayan Senato’da ise merkez sağın yüzde 46.8’ine karşılık merkez sol yüzde 38.4’lük oy kazanabildi.

Öte yandan geçmişte İtalyan siyasetine damgasını vuran, Abdullah Öcalan’ın İtalya’da hamilini üstlenen aşırı solcuların birleşmesiyle kurulan "Solun Gökkuşağı Hareketi" ise Temsilciler Meclisinin yüzde 4, Senato’nun yüzde 8 barajını açamayarak parlamento dışı kaldı. Sonuçlar belirlendikten sonra Merkez Sol lideri Walter Veltroni Silvio Berlusconi’yi telefonla arayarak zaferini kutladı ve adil bir şekilde yapıcı muhalefeti benimseyeceklerini bildirdi. Silvio Berlusconi ise seçim kampanyasında kullandıkları " İtalya Ayağa Kalk" sloganını gerçekleştirerek bıraktıkları yerden yola devam edeceklerini söyledi.

BAYRAK HIRSIZI TÜRK

Ülke çapında, seçimler genelde sakin geçti. Roma’da bir Türk vatandaşının seçim sandıklarının bulunduğu bir okulun girişindeki Avrupa Birliği bayrağını önceki gece çalmaya kalkıştığı bildirildi. İsmi açıklanmayan Türk vatandaşı yakalandı ve hakkında hırsızlık girişiminden suç duyurusunda bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!