Üstün Zekalılar okuluna kayıtlar başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Üstün Zekalılar okuluna kayıtlar başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 11:20

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 15 yıldır üstün yetenekli çocuklara eğitim veren TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), 2008-2009 eğitim ve öğretim döneminde eğitim vereceği 60 öğrenciyi 7 ilde yapacağı sınavla belirleyecek.

Haberin Devamı

TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi Okul Müdürü Azmi Özkardeş, İnanç Vakfı'nca kurulan ve 2001 yılında Türk Eğitim Vakfı'na (TEV) devredilerek TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adını alan üstün yetenekli çocukların eğitim gördüğü okulun, yeni eğitim ve öğretim döneminde sınavla 60 öğrenci alacağını söyledi.

Sınavın 20 Nisan 2008'de Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Diyarbakır ile Balıkesir olmak üzere 7 ilde yapılacağını ifade eden Özkardeş, bu sınavda başarılı olacak 120 öğrencinin belirleneceğini, daha sonra ise bu öğrencilerin 3 aşamalı sınavdan geçirileceğini ve okula kayıt yaptıracak 60 öğrencinin belirleneceğini belirtti.

Özkardeş, “Sonuç itibariyle 60 öğrenciyi okula seçiyoruz. Bu öğrenci seçim sürecinde öğrencinin okul bilgisini test etmiyoruz. Zaten bu öğrenciler kendini bir şekilde ispat etmiş öğrenciler” dedi.
Kayıt yaptıran öğrencilerin hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl eğitim alacağını ifade eden Özkardeş, şöyle devam etti:
“Bütün öğrencilerimiz hazırlık eğitimi alıyor. Okulda Fen, Matematik dersleri İngilizce yapılıyor. Derslerin yanı sıra öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttıracak ilave programlar uygulanıyor. Bireysel ve grup etkinlikleri var, bu etkinliklerde öğrencilerin bireysel becerileri ortaya çıkıyor.”
Üstün yetenekli çocukların, yaşıtlarından daha erken geliştiğini, daha çabuk ve daha etkin öğrendiğini anlatan Özkardeş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tür yetenekleri olan çocuklar, bütün gelişmiş ülkelerde özel eğitim görürler. TEVİTÖL bu amaçla 1993 yılında, Gebze'de Sezai Türkeş tarafından eşi İnanç Türkeş'in anısını yaşatmak için kuruldu.
Okulda, Atatürk'ün öngördüğü çağdaş ve evrensel anlayışı yansıtan bir eğitim modeli uygulanmakta. Üstün yetenekli çocukların yaratıcılıklarını ve yeteneklerini destekleyici, gelişime, değişime, yeniliğe, yaratıcılığa ve özgür düşünceye açık bir eğitim verilmekte.
Okulumuz ülkemizdeki üstün zeka ve özel yetenekli çocuklara, ihtiyaç duydukları özel eğitimi lise düzeyindeki yaş grubuna, karma ve yatılı olarak veren tek kurumdur.”

-OKULDA ÖĞRENCİ SAYISI-

Özkardeş, okulda, 45 farklı ilden 94'ü kız 112'si erkek toplam 206 öğrencinin eğitim ve öğrenim gördüğünü bildirdi.
Mezun öğrenci sayısının 237 olduğunu bildiren Özkardeş, bunlardan 47'sinin yurt dışında, 184'ünün de yurt içindeki en seçkin üniversitelerde öğrenimlerine devam ettiğini ya da tamamladığını belirtti.
Lisenin çeşitli sınıflarından AFS (Amerikan Field Service - Uluslararası Öğrenci Değişim) sınavlarında başarılı olan öğrencilerin ABD ve Avrupa ülkelerinde, tam burslu olarak lise öğrenimini sürdürdüğünü anlatan Özkardeş, “TEVİTÖL mezunları, burada kazandıkları bilgi ve değerler sayesinde liseden sonraki hayatlarına başarılı bir şekilde devam etmektedirler” dedi.

Haberin Devamı

ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN FARKI
Üstün zeka ve özel yetenekli çocukların yaşıtlarından farklı olduğunu ifade eden Özkardeş, şunları kaydetti:
“Bu özelliklerinin farklılaştırılmış eğitim yöntemleri ile keşfedilerek, teşvik edilmesi geleceğe hazırlık ve başarılı olmaları için tek şarttır. Üstün zeka ve özel yetenekliler, kendilerine ve çevrelerine katkıda bulunabilmeleri için normal sınıflarda uygulanan programların ötesinde farklılaştırılmış öğrenme yaşantılarına ihtiyaç duyarlar.

Haberin Devamı

Bu yetenekler, bilgi ve yaratıcılığa dayalı rekabet dünyasında iş, bilim, teknoloji, sanat ve hizmet sektörlerine, uygarlığa katkıda bulunabilecek değerli birer varlıktır. O nedenle, kendini gerçekleştirme ve yaratma fırsatını bulabildiğinde mutlu olabilirler.
Bu nedenle, TEVİTÖL, üstün ve özel yetenekli öğrencilere sürekli gelişmeye elverişli bir iklim, değerler ve öz denetim birikimlerini arttıracak bir ortam sunarak, tüm insanlığa çeşitli alanlarda fayda sağlayabilecekleri liderler olmalarını hedeflemektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!