İtalya'da zor seçim

Güncelleme Tarihi:

İtalyada zor seçim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2008 10:59

İtalya'da halk sandık başında. Ama işleri zor. Çünkü 32 aday yarışıyor. Aralarında Berlusconi de var.

İtalya'da halk, genel seçimde oy kullanmak üzere sandık başına gitmeye başladı. Beklenti Silvio Berlusconi'nin galip çıkacağı yönünde. Ancak yine bir koalisyon hükümeti olasılığı yakın görünen İtalya'da, başbakanlık koltuğu için 35 partiden 32 aday yarışacak.

İtalya'nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi'nin liderliğini yaptığı Özgürlükçü Parti'nin kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçimde, oy kullanma işlemleri TSİ 22.00'a kadar sürecek ve yarın 07.00-15.00 arasında da oy kullanılabilecek.
 
Seçimde, Berlusconi'nin rakibi olarak merkez soldaki Demokrat Parti'nin lideri Walter Veltroni gösteriliyor.
 
Ancak seçim öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, 71 yaşındaki Berlusconi'nin, en yakın rakibindenyüzde 6-7 oranında daha fazla oy alacağına işaret ediyor.
 
Genel seçimler kapsamında Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki bölümden oluşan parlamento üyeleri belirlenecek.
 
Temsilciler Meclisi için 18 yaşını doldurmuş, 47 milyon 295 bin 978 kişi sandık başına gidecek. Senato için ise 25 yaşını doldurmuş toplam 43 milyon 457 bin 208 kişi oy kullanacak.
 
Yurtdışında yaşayan İtalyanlardan da 2 milyon 812 bin 400 kişi 12 vekil, 2 milyon 531 bin 560 kişi de 6 senatörü seçecek. Böylece İtalya içi ve dışında yaşayanların toplam oylarıyla seçimlerin sonunda Temsilciler Meclisi'nin 630 ve Senato'nun 315 koltuğu gelecek 5 yıl için sahiplerini bulacak.
 
Temsilciler Meclisi için 28, Senato için 18 seçim bölgesinde toplam 61 bin 225 sandıkta oy kullanılacak. Temsilciler Meclisi için pembe, Senato için ise sarı renkte oy pusulaları kullanılacak. 
 
Yarın saat 15.00'ten itibaren oylama işlemi sona erecek ve Senato sandıkları açılmaya başlanacak. Senato sandıklarının sayımı tamamlandıktan sonra Temsilciler Meclisi'nin sandıkları açılıp sayım yapılacak.
 
Bonus sistemi
 
Temsilciler Meclisi'ne girmek için bir parti veya koalisyonun en az yüzde 4 oy alması gerekiyor. En fazla oy alan parti veya koalisyon, bonus sisteminden yararlanarak, Temsilciler Meclisi'ndeki sandalye sayısının en az yüzde 55'ini alacak.
 
Senato'ya girmek için ise parti veya koalisyonların en az yüzde 8 oy alması gerekiyor. Senato seçimlerinde yüzde 55'lik bonus sistemi ise bölgesel olarak geçerli kılınıyor. Parti veya koalisyonlar, aldıkları oya göre birinci oldukları bölgedeki adaylarının en az yüzde 55'ini Senato'ya gönderebiliyor. Bu durum, Temsilciler Meclisi ve Senato arasındaki çoğunluğu farklı kılabiliyor.
 
Telefonlar görevliye teslim edilecek
 
Oylama kabinine cep telefonu veya görüntü kaydı yapılabilecek herhangi bir cihazla girilemeyecek. Görevliler, oy pusulasını vermek için seçmenlerin kimliklerini aldığında cep telefonlarını da alacak. Bu yöntemle bazı partilerin oy satın almasının önüne geçilmeye çalışılacak. Karar İçişleri Bakanlığı tarafından geçen hafta alındı.
 
Geçen seçimlerde özellikle fakir kesimin daha yoğun yaşadığı Güney İtalya'da, bazı partilerin 50 euro karşılığında oy satın aldığı, kişilerden, oylarını gerçekten bu partiler adına kullandıklarını ispat için oylarını kullanırken cep telefonlarıyla görüntü almalarını istediği iddia edilmişti.

Bir TV programında da kimliği gizli tutulan birinin kendi cep telefonuyla yaptığı kayıtlarının yayınlanması üzerine İçişleri Bakanlığı acil bir karar alarak, yapılacak genel seçimlerde, oy kullanırken seçmenlerin üzerlerinde cep telefonu veya fotoğraf çekebilen cihazlar taşımalarına izin verilmeyeceği yönünde karar aldı.

Yerel seçimler de yapılacak

Ülkede genel seçimlerin yanı sıra bazı bölgelerde yerel seçimler de yapılacak. Sicilya ve Friuli Venezia Giulia Bölgelerinde bölge başkanı seçilecek. Bunun yanında 9 kentte Kent Başkanı ve Yönetim Kurulu seçimleriyle, 434 belediye başkanı seçimi de gerçekleştirilecek. Bunların içinde en çok öne çıkan ise Roma Belediye Başkanlık seçimi olacak.

Bölgesel seçimlerde kural gereği bir adayın kazanması için yüzde 50 oydan fazla alması gerekiyor. Bu gerçekleşmezse en çok oyu alan iki aday arasında seçim 27- 28 Nisan'da yenilenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!