Leyleğe küvette bakacaktım eşim izin vermedi

Tolga Öztorun turizmci, 30 yaşında, evli bir hayvansever. Su kaplumbağaları, balığı, bir cooker’ı, bir İran kedisi ve sitesinde bakımlarını üslendiği site kedileri var.

Fakat onun sevgisi, sağlıklı ve güzel hayvanlara hayranlıktan çok, yardıma muhtaç hayvanları sahiplenme yönünde. Evinde bakıp iyileştirip, doğaya geri bıraktığı, ya da sahiplendirdiği hayvanın haddi hesabı yok. Sıcaklarda ve çok soğuklarda sokaklara yem ve su bırakıyor. Sokak kedilerini kısırlaştırıp tekrar sokağa salıyor. Gönüllü olarak Yedikule Hayvan Barınağı’nda çalışıyor. 2000 ağaçlık bir koru oluşturdular. Hayvanseverleri biraraya getiriyorlar. Yenmeyen yemekler, eski kazaklar, plastik kaplar, her şey ama her şey bu işe yarıyor.

Sinekle inek arasında fark yok

Benim bir hayvanı sevmem için onun belli bir türe, ırka mensup olması gerekmiyor. Tek şart bana ihtiyacı olmasıdır. Daha çok muhtaç hayvanlara zaafım var. Garip gelebilir ama sinekle inek arasında fark yok benim için. Tüm canlıların yaşamaya hakkı vardır. Hepsi doğa önünde eşitler sadece insanlık onlara zulüm yaşatan.

Yağmur kıskancın önde gideni

9 yaşında bir cocker’ımız var. Adı Yağmur. 6 yaşındayken sahibi tarafından bebek bekledikleri için Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’na terk edilmişti. Dayanamadık ve aldık. Vücudunda yaralar vardı. İyileşince ev arayacaktık, 3 senedir bizimle. Sanki bizimle büyümüş gibi sahiplendi bizi. Kıskancın önde gidenidir. Beni ve eşimi kimse ile paylaşamaz. Püsküllü bela deriz biz ona.

Edrettin’den mantar kaptık

2 yaşında Edrettin adında bir kedimiz var. Edrettin de yine sokağa atılan bir İran kedisi. Bize geldiğinde ölmek üzereydi. Mantar, gözünde iltahap, akciğer solunum problemi ve egzaması vardı. Sıvı besinleri enjektörle içirdik. Tabii yine iyileşince ev buluruz veririz dedik ama bize o kadar bağlandı ki, vermeye kıyamadık. Yağmur ile çok iyi anlaştığını sanıyor ama Yağmur onu çok kıskanıyor. Tüm aile Edrettin’den mantar kaptık ama şimdi çok iyiyiz.

Sinemaya değil veterinere

Elbette bu yaşam tarzı benim ev hayatımı çok engelliyor. Çok defa yemeğe veya sinemaya giderken kendimizi veteriner kliniğinde bulduk. Sağolsun en büyük destekçim eşim, beni hiç yalnız bırakmıyor. Ama bazen bana engeller koyuyor çünkü limitlerim yok. Bir keresinde yaralı bir leyleği eve getirip küvette bakma isteğimi engellemişti. Yoksa şimdi bir de uçamayan leyleğimiz olacaktı.

SAHİBİNDEN 15 SANTİMETREKARE KİRALIK DAİRE

Çocuklu ailelere uygun 15 santimetrekarelik kiralık dairelerim var. Yeni kiracılarımızı bekliyorum. Bebekleri görmek için sabırsızlanıyorum. Kuş evleri, hediye gelen 2 şarabın koruma kutusuydu. Atmaya kıyamadık, nasıl değerlendiririz diye düşündüm ve kuş evi yapmaya karar verdim. Önce içini ikiye böldüm. Giriş deliklerini açtım ve su geçirmez boya ile boyadım. Sonra yerlerini buldular.

BEBEĞİNİ BIRAKAN KAÇIYOR

Geçen haziran ayında ailemin evinin önünde bir sokak köpeği doğum yaparak kaçtı. Kesesi içinde kanlı bir yavruyu resmen bize terk etti. Doğum sıvısını üzerimdeki tişört ile temizledim. Mecburen aldık eve getirdik. Sonra esas maraton başladı. Saat başı emzirmek, sıcak su torbaları, kakasını çişini yaptırmak gibi. Bir sürü insan anne sütü emmemiş bir bebek yaşayamaz derken Ceylan kızım bu dünyaya inat kocaman bir kız oldu. Çizgili bir şeytanı andıran Ceylan, safkan bir sokak köpeğidir. Hiç anne sütü içmemesi onun garip bir özelliği. Enteresandır ki, aynı dönem ikiz kız kardeşimin bebeği oldu. Ceylan onun sütünden içti, içtiği tek anne sütü de kendi cinsinden olmayan bir canlınınki. Gerçekten son derece mutlu ve renkli bir hayatımız var.

KAMPANYALAR SİTEDEN YÜRÜYOR

Gönüllü olarak 5 yıldır Fatih Belediyesi Hayvan Barınağı’nda gönüllü muhabirlik yapıyorum. Barınağımızda 2 bin evsiz köpek var. Temel ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor ancak ihtiyaçları hiç bitmiyor. Genel ihtiyaçları için dönem dönem kampanyalar yapıyoruz. www.yedikulehayvanbarinagi.com sitemizden düzenli olarak duyuyoruz. Türkiye’nin en gelişmiş barınak web sayfası olan sitemizden çok sayıda hayvansever faydalanıyor. 2.5 senedir her ay "Ünlüler ile hoşsohbet" diye bir köşe yapıyoruz. 30’a yakın ünlü konuğumuz bize destek verdi. Bu sayede okunurluğumuz daha da artıyor. Şahane bir site, vakit kaybetmeden ziyaret etmenizi öneririz. Savaş ÖZBEY

Kuş kafesine çözülmeyen kum koyarken dikkat edin

Kuşlar doğal yaşamda ve vahşi ortamlarda beslenmek amacıyla çok çeşitli yiyeceklerden yararlanır. Bunlar içinde meyve ve sebze gibi kolay sindirilen yiyeceklerin yanı sıra, son derece sert kabuklu tohumlar ve taneler de bulunur. Dış çeperlerindeki kabuk tabakası son derece sert olan bazı tohumları sindirebilmek için çoğu kez midenin taşlık olarak adlandırılan bölümünde daha önceden yedikleri ve midede çözülmeyen kum tanelerinin aşındırıcı etkisinden yararlanırlar. Evde beslediğimiz kafes kuşlarının bu tarz sindirim sisteminde çözülmeyen kumlara çoğu kez ihtiyacı olmaz. Kanaryalar iki üç haftada bir, birkaç tane kum tanesi alarak sindirim sistemine yardımcı olmak için kullanır. Güvercinler de yemin kabuğunu kıramadıkları için çözülmeyen kumlara ihtiyaç duyar. Ancak muhabbet kuşları yemin kabuğunu kırabildikleri ve sindirebildikleri için kuma ihtiyaç duymazlar.

Kafeste sürekli olarak bu tarz çözülmeyen kumların bulunması ve kuş tarafından fazla miktarda tüketilmesi ciddi sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Özellikle muhabbet kuşları ve papağan türleri gereğinden fazla yiyebilir. Bu durumda çözülmeyen kum tanesi sindirim sistemini tahriş edebilir hatta ön mide, kursak ya da taşlıkta tıkanmalara yol açarak çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle çözülmeyen kumların muhabbet kuşu kafesinde bulunması gerekli değildir. Bunun yerine doğal kalsiyum kaynağı olarak mürekkepbalığı sırtı ya da kireçtaşı konabilir.

Sindirim sisteminde çözülebilen mürekkepbalığı sırtı, istiridye kabuğu, kireçtaşı gibi organik kaynaklı kuş kumları genellikle kafese asabileceğiniz türde hazırlanmıştır. Kuşunuzun ihtiyacı olan doğal mineralleri ve özellikle kalsiyumu içerdiği için faydalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları