IMF bastırdı, Hesap Uzmanlığı ve Maliye Müfettişliği bitiyor

Güncelleme Tarihi:

IMF bastırdı, Hesap Uzmanlığı ve Maliye Müfettişliği bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 00:00

Hükümet, IMF’yle verdiği bir sözü daha yerine getirerek, Maliye Bakanlığı çatısı altındaki ’Maliye Müfettişliği’, ’Hesap Uzmanlığı’ ve ’Gelirler Kontrolörlüğü’nü, ’Vergi Denetçisi’ adı altında tek çatıda birleştirmek üzere düğmeye bastı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Çok başlılık vardı, sıkıntılar birleşmeyle bitecek" dedi.

MALİYE Müfettişliği, Hesap Uzmanlığı ve Gelirler Kontrolörlüğü tarih oluyor. Bakanlar Kurulu’nda dün imzaya açılan bir tasarıyla, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri "Vergi Denetçisi" adı altında tek çatı altında birleştiriliyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ekonomiyi kayıtlı hale getirmeye yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, bunun için de vergi denetiminde etkinlik ile denetim elemanlarının eşgüdüm içinde çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.

ÇOK BAŞLILIK VAR: Çiçek, bu amaçla, çok başlılığın yaşandığı Maliye Bakanlığı’ndaki tüm denetim elemanlarının tek bir kurum ve unvan altında birleştirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Maliye Bakanlığında doğrudan Bakana bağlı bir Maliye Teftiş Kurulu olduğunu, bir de Hesap Uzmanları Kurulu bulunduğunu söyleyen Çiçek, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesi içerisinde merkezde Gelirler Kontrolörleri, taşrada Cergi Denetmenleri olduğunu, kadro sayısına bakıldığında Maliye Teftiş Kurulu’nda 127 Maliye Müfettişi, 300 Hesap Uzmanı ve 316 da Gelirler Kontrolörü olmak üzere toplam 743 denetim elemanı bulunduğunu söyledi. Çiçek, "Taşrada ise vergi dairesi başkanlıkları emrinde 2 bin 779 Vergi Denetmeni bulunmaktadır. Türkiye’de denetimler bu çerçevede yapılıyor. Bunların hepsini tek çatı altında toplayan bir düzenlemeyi getiriyoruz. Böylece istiyoruz ki; bu farklılıklardan kaynaklanan bir kısım sıkıntılar ortadan kalkmış olsun" dedi.

IMF İSTEDİ, DÜĞMEYE BASILDI: Denetim elemanlarını, kurullar geleneğini kaldırarak tek çatı altında birleştiren yasa değişikliği, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) talebiyle gündeme geldi. Ankara’da bulunan Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, 10 Mayıs’ta süresi bitecek stand-by’ın son gözden geçirmeleri için çalışma yapıyor. Geçen yıldan bu yana tamamlanamayan 7. gözden geçirmenin iki kritik koşulundan biri Sosyal Güvenlik Reformu, diğeri ise "Vergi Denetçisi" düzenlemesinin yasalaşmasıydı. Başbakanlığa haftalar önce gönderilen tasarının imzaya açılması, IMF yetkilileriyle son üç gündür yapılan görüşmeler sonucunda hızlandırıldı.

Veraset kalkacak İntikal gelir vergisine girecek

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nda Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılmasının görüşüldüğünü söyledi. Çiçek, veraset yoluyla intikal eden malların vergiye esas alınacak değerleri üzerindeki bir kısım tespitlerden kaynaklanan zaman zaman mükellefle Maliye arasında ihtilaflar çıktığını söyledi. Çiçek, "Bütün bu uyuşmazlıklara rağmen acaba bu sıkıntıları çekmeye değer mi diye baktığımızda astarı yüzünden pahalı olan bir kanun haline gelmiştir. Dolayısıyla bu kanunu yürürlükten kaldıran bir düzenlemedir" dedi. Yasanın ’Veraset’ bölümü tümüyle kalkarken, ’İntikal’ bölümü gelir vergisinin içine alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!