İnsanlar üzüntülerini benim şarkılarımla atlatıyor

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar üzüntülerini benim şarkılarımla atlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 00:00

Ersay Üner’i (29) ilk kez Demet Akalın için yazdığı şarkı sözleriyle tanıdık. Aslında Akalın’ın yükselişinde Üner’in söz ve bestelerinin payı yadsınamazdı. Terk edilen ama bunu dert etmeyen kadın imajı çizdiği ritmik şarkılarıyla kısa sürede herkesin duygularına tercüman oldu. Pek çoğu sezonun hitleri arasına girdi.

Şimdiye kadar Demet Akalın’a 20 şarkı veren Üner’in, müzik piyasasındaki pek çok şarkıcıda 100’e yakın söz ve bestesi var. Sibel Can, Ebru Gündeş, Kutsi, Seda Sayan ve Nalan bu isimlerden bazıları. Demet Akalın’ın Mucize albümünde "İki Kelime" isimli şarkıyı seslendiren Üner, kendi albümünün çalışmalarına hızla devam ediyor. Son günlerde gece kulüplerinde sıkça çalınan, müzik listelerinin üst sıralarında olan Mucize, Dans Et ve Bebek gibi şarkıların mimarı Ersay Üner’le müziğini ve şarkılarının sırrını konuştuk.

Ersay Üner, Konya doğumlu. Annesi ev kadını, babası devlet memuru ve müzisyen. Üner, müzisyenlik yeteneğini babasından aldığını düşünüyor. Müzik yapmayı, ailesi istememesine rağmen küçük yaşlarında kafasına koydu. İlk deneyimlerini düğün salonları ve okulların gençlik şölenlerinde şarkı söyleyip klavye çalarak yaşadı.

Lise eğitimi için İstanbul’a geldi. Otogardan iner inmez ilk iş Taksim Tünel’deki müzik mağazalarının yolunu tuttu. Bu dükkanlardan birinde satış elemanı olarak çalışmaya başladı. İşi sayesinde zamanla müzik camiasından insanlarla tanıştı, gece kulüplerinde çalıştı. Bu arada İnşaat Teknik Lisesi’ni yarım bıraktı.

İlk şarkısı Masal’ı askerde nöbet tutarken yazdı: "Orada insan geçmişini düşünmeye vakit buluyor. Bazıları duygularını şiire, bazıları yazıya döküyor, ben de şarkı sözü yazdım." Zaman içinde bas gitar, çello, vurmalı çalgılar, ney gibi pek çok müzik aleti çalmayı öğrendi. Askerlik sonrası çeşitli mekanlarda çalışmaya devam etti.

HAYATINI DEĞİŞTİREN İLK CESUR ADIMI ATTI

Hayatının dönüm noktası olacak iş teklifini arkadaşından gelen bir telefonla aldı. Demet Akalın, sahne çalışması için ikinci bir keyboard’cu arıyordu. Hemen kabul etti. Çalışmaya başladığı ilk gece Akalın, sahnede yeni bir albüm üzerinde çalıştığını ve yeni şarkılar aradığını söyledi. Üner program sonrası cesaretini toplayarak kulise gitti ve "Sizin albümünüzü ben yapacağım" dedi. Akalın şaşırdı ama şarkıları dinlemeyi kabul etti.

Üner bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için 10 gün eve kapandı, söz ve besteleriyle sekiz şarkı yaptı: "Bütün yaşanmışlıklarımı kağıda döktüm. 10 gün kısa bir süre gibi gözükebilir ama bir şarkının dört dakika sürdüğünü düşünürsek, yaptığım şarkılar için 15 sene artı dört dakika diyorum."

Demet Akalın, dinlediği bütün şarkıları beğendi ve "Unuttum" albümündeki 10 şarkıdan sekizi Ersay Üner imzasıyla çıktı. "Unuttum" Akalın’ın en büyük çıkışını yaptığı albüm oldu. "Gazete" ve "Allahından Bul" şarkıları kısa sürede dönemin hitleri arasına girdi.

KENDİMİ KADINLARINYERİNE KOYUYORUM

Demet Akalın’ın, o dönem biten İbrahim Kutluay ilişkisinin ardından söylediği ayrılık şarkıları, özellikle terk edilenlerin duygularına tercüman oldu. Sonraki albümlerde de terk edilen ve umursamayan kadını anlatan "Afedersin" ve "Tatil" gibi şarkılarla hızla zirveye tırmandı. Üner, şarkı sözlerinde Akalın’ın ilişkilerine gönderme yapmak için özel bir çaba sarf etmediğini söylüyor: "Demet de bana hiçbir zaman, yaşadıklarımı düşünerek bir şeyler yaz, demedi. Aslında herkes Demet’in yaşadığı ayrılığı hayatının bir döneminde yaşıyor. Fakat o bunu iyi taşıyan bir sembol oldu. Aramızdaki büyü de orada başladı." Peki ayrılık şarkılarının kahramanı Üner, hayatında çok mu ayrılık yaşıyordu? "Evet. Çok ayrılık yaşadım, çok terk edildim. Sevgililerim benim yaşam tarzıma en fazla bir buçuk ay dayanabiliyor. Çünkü melankolik bir yanım var."

Üner’in başarısındaki bir diğer etken de şarkılarında kadın duygularını çok iyi anlatması. Pek çok şarkısı bir kadın tarafından yazılmış hissi uyandırıyor: "Kadınları gereğinden fazla dinliyor, onları anladığıma inanıyorum. Yeri geldiğinde kendimi bir kadın yerine koyuyor öyle düşünüyorum. Bu belki şizofrenik bir durum, ama dünyadaki sanatçıların yüzde 80’i böyle. Çok büyük bir hayal dünyam var. Kurduğum hayalleri de o anda acısıyla tatlısıyla yaşıyorum."

ŞARKILARIMIN İÇİNE ŞİFRELER KOYARIM ESKİ AŞKLARIM ANLAR

Aşklarım 30 yıl da, iki gün de sürse büyük aşık olurum. Şıpsevdi değilimdir, ama her zaman aşığımdır. Yoğun iş tempom yüzünden ilişkilerimin çoğu sorunlu başlayıp sorunlu bitiyor. Bu aşklardan kağıda dökülebilir olanlar şarkılara yansıyor. Örneğin, sekiz yıl platonik aşk yaşadığım biri vardı. Yazdığım şarkılarda ondan izler hep var. Zaten eski aşklarımın çoğu hangi şarkıyı onlara yaptığımı anlar, çünkü içlerinde küçük şifrelerim olur. Ersay Üner’le birlikte olursam bana bir şarkı yazar, ayrılınca bir tane daha yapar düşüncesiyle yaklaşan kadınlar da çok oluyor. Bu niyetle gelenleri hemen anlıyorum ve normal karşılıyorum. Çünkü herkes kendisine ait bir şey yaratılmasını ister.


DEMET AKALIN’IN ERKEK VERSİYONUYUM

Müzik camiasında en çok konuşulan, "En iyi şarkılarını sadece Demet Akalın’a mı veriyor?" sorusu: "Böyle düşünenler önce benim kapımı çalmalı ve bana inanmalı. Demet iyi şarkıları alıyor çünkü beni sürekli arıyor. Bazen bir şarkı yaparım, gece 3.30’da arasam, uyanıp o saatte şarkıyı dinler. Nakaratını bile beğense hemen parasını ödeyip alır. Oysa başka isimler arasında aradığım halde bana dönmeyenler var. İstediğin şey için çaba harcaman lazım. Ayrıca hit parça bulmaktaki esas pay Demet’in. Şarkıları her zaman o seçer ve bana sonuna kadar güvenir." İş ilişkileri dışında da çok iyi arkadaşlar. Birbirlerine dertlerini, sırlarını ve aşklarını anlatıyorlar. Üner, konuştuklarının bilinçaltına işlediğini ve doğru şarkı sözlerinin belki de böyle ortaya çıktığını söylüyor: "Tamamıyla Demet’in yaşadıklarını anlatan 2-3 şarkım var, onun haberi bile yok. Onu anlatan şarkıları ona hiç dinletmeyeceğim ve hiç kimseye de vermeyeceğim". Üner’e Akalın’la birbirinize benzeyen yönleriniz var mı diye sorduğumda, "Karakterlerimiz zıt gibi görünse de içimiz aynı. Ben Demet Akalın’ın erkek versiyonuyum" diyor.

KEŞKE BEN YAZSAYDIM DEDİĞİM ÜÇ ŞARKI VAR

Müzik piyasasında kendime yakın bulduğum bir isim yok. Çünkü kendime ait yaşantım ve ruhum var. Sezen Aksu, Nazan Öncel, Selami Şahin gibi isimler büyük şeyler yaşamışlar. Ben şu yaşımda onlar gibi istesem de yazamam. Selami Şahin’in "Sen sevdalı ben belalı", Kenan Doğulu’nun "Bugünüm sensiz geçti", Sezen Aksu’nun "Perişanım şimdi" şarkılarını keşke ben yazsaydım diyorum.

AYRILIK ŞARKILARININ FİYATI 10 BİN EURO

Şarkılarım insanların çabuk tüketmeyi sevdiği şarkılar. Yaşadıkları üzüntüleri benim şarkılarımla atlatıyorlar. Hap gibi geliyorum onlara, sorunları bitince ilacı bırakıyorlar. Ben fabrika gibi seri üretim yapan bir adam değilim. Senede en fazla 15 şarkı yazarım. Benden şarkı almak çok kolay değildir. Şarkıcıların önce benim kadar şarkılarıma inanmaları sonra doğru yorumlamaları gerekiyor. Yani besteyi almak için sadece para vermek yetmiyor. Sadece hayatımı sürdürecek kadar para kazanıyorum. Söz ve müziğiyle bir şarkımın değeri 10 bin Euro.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!