Karar yılı oldu

Güncelleme Tarihi:

Karar yılı oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2002 10:43

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil, bugün mesai saati bitiminden itibaren başlayacak ve 6 Eylül'de sona erecek. Geride kalan adli yıl içinde, kamuoyunun yakından takip ettiği çok sayıda büyük çaplı dava karara bağlandı.

Haberin Devamı

UMUT DAVASI SONUÇLANDI

Ankara 2 No'lu DGM'de görülen ve Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda faili meçhul cinayeti kapsayan Umut Davası da bu adli yılda noktalandı. Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs etmek suçundan idam cezasına çarptırıldı. Davada, 4 sanık beraat etti,14 sanık ise 3 yıl 9 ay ile 18 yıl 9 ay arasında değişen ağır hapis cezalarına mahkum oldu. 1 sanık hakkındaki dava ise ertelendi.

CEVAT SOYSAL'A 18 YIL

Bölücü terör örgütünün Avrupa sorumlusu olduğu belirtilen ve 1999 yılında yurt dışında yakalanarak Türkiye'ye getirilen Cevat Soysal'ın yargılanması da tamamlandı. Ankara 1 No'lu DGM, Soysal'ı devletin emniyetine karşı silahlı çete kurmaktan suçlu buldu ve 18 yıl 9 ay ağır hapis cezasına mahkum etti.

Haberin Devamı

HADEP KONGRESÄ° DAVASI 'AF'FEDÄ°LDÄ°

Ankara 1 No'lu DGM'de karara bağlanan bir diğer önemli dava da Türk bayrağının indirildiği HADEP'in olaylı kongresine ilişkin dava oldu. Aralarında dönemin ve şimdiki HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da bulunduğu 39 sanık hakkındaki dava, 4616 Sayılı Yasa uyarınca ertelendi.

BEYAZ ENERJÄ°'DE CEZA YAÄžDI
  Â
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen hafta karara bağlanan ''Beyaz Enerji' davasında, 16 sanık 7 ay 15 gün ile 11 yıl 2 ay 5 gün arasında değişen hapis cezası aldı. 5 sanığın beraat ettiği davada, 3 işadamı ağır para cezalarına çarptırıldı.

Eski TEAÅž Genel Müdürü Muzaffer Selvi, 11 yıl 2 ay 5 gün hapis ve 928 milyar 348 milyon 708 bin lira ağır para cezasına mahkum edildi. Eski TEAÅž Genel Müdür Yardımcısı Ãœnal Peker de Selvi ile aynı hapis cezasına çarptırılırken, 199 milyar 971 milyon 920 bin 833 lira ağır para cezası aldı. Eski TEAÅž Yönetim Kurulu Ãœyesi ve eski Devlet BakanıBirsel Sönmez ise 9 yıl 9 ay 15 gün hapis ve 510 milyar 77 milyon 500 bin lira ağır para cezasına mahkum edildi. Mahkeme, bu 3 sanığın hükümle tutuklanmasına da karar verdi.       Â
   Â
TÃœRKEÅž'Ä°N Ä°NGÄ°LTERE'DEKÄ° HESABI
      Â
Eski MHP Genel BaÅŸkanı Alparslan TürkeÅŸ'in ölümünden sonra Ä°ngiltere'deki Deutsche Bank hesabında bulunan 575 bin mark, 845 bin dolar ve 367 bin sterlinin çekilmesiyle ilgili olarak, ilk eÅŸinden olan kızları Ayzıt TürkeÅŸ ile Umay Günay, ''özel evrakta sahtecilik vebanka aracılığıyla dolandırıcılık'' suçlamasıyla yargılandıkları davada beraat ettiler.Â

Haberin Devamı

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Kızılay Genel Başkanlığı'nın 1998 yılında yaptığı çadır bezi alımı ihalesiyle ilgili görülen davadada 4 sanık 3 yıl 4 ay ile 8 yıl 4 ay arasında değişen ağır hapis cezalarına mahkum oldu. Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen ve eski Genel Başkan Kemal Demir'in de aralarında bulunduğu 23 sanık hakkındaki davanın ise 4616 sayılı yasa uyarınca kesin hükme bağlanması ertelendi.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Kapatılan Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye 7 öğrencinin, Ankara'nın Bahçelievler semtinde 8 Ekim 1978'de öldürülmesi olayıyla ilgili ''Bahçelievler Katliamı'' davasında, Erzincan'da yakalanarak tutuklanan Mahmut Korkmaz'ı, 36 yılağır hapis cezasına mahkum etti.

Haberin Devamı

MÄ°LLETVEKÄ°LÄ°NE 2 YIL HAPÄ°S

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DYP milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nu 'katil kastı olmaksızın müessir fille' öldürdüğü gerekçesiyle MHP Milletvekili Cahit Tekelioğlu'na 14. duruşmada 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi. Diğer sanık MHP milletvekili Mehmet Kundakçı ise beraat etti.

ERBAKAN 'SAHTEKARLIKTAN' SUÇLU BULUNDU

Kapatılan RP'ye 1997 yılında yapılan ve bugünkü değeri 10 trilyonu aşan hazine yardımını, dağıtılmadığı halde sahte belge düzenleyerek dağıtılmış gibi göstererek devletin el koymasını engelledikleri gerekçesiyle aralarında Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu 72 sanığa 'sahte belge düzenledikleri' gerekçesiyle 2 yıl 4'er ay hapis cezası verildi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, partinin Genel Başkanı Erbakan'ın 'her halükarda' sorumluluğu bulunduğunu bildirdi. Hazine'nin bu paranın geri alınması için açtığı alacak davası ise halen devam ediyor.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilip seçilemeyeceği yolundaki  uzmanı Ertuğrul Ogan'ın 'Görevi ihmal' suçunu işlediğini, ancak bu suçun Af Yasası kapsamında olması nedeniyle bu iki sanık hakkındaki davanın da ertelendiğini bildirdi.

SATANÄ°STLERE Ä°DAM Ä°STEMÄ°

Yargıtay satanistlere verilen 30 yılı az bularak idam cezasına çarptırılmalarını kararlaştırdı.

MİT'Çİ EYMÜR'ÜN DAVASI DEVAM EDİYOR

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanvekili Mehmet Eymür'ün 7.5 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanması halen sürüyor.

SUSURLUKÇULAR CEZAEVİNDE

Yargıtay 8. Ceza Dairesinin Susurluk davasını usulden bozması üzerine Başsavcı Kanadoğlu'nun yaptığı itiraz, Yargıtay Ceza Genel Kurulunda kabul edilince Susurlukçular cezaevine biraz daha yaklaştı. Dosyayı bu kez yeniden inceleyen 8. Ceza Dairesi, cezaları onaylarken, gerekçeli kararında sanıkların oluşturduğu çete yapılanmasının Anayasa ve yasa ihlalinin ötesinde 'tam bir hukuk ihlali' niteliği taşıdığı ve hukuk devletinin bütünü ile ortadan kalkması sonucunu doğuracağı uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen ve bir kısmı Susurluk'taki ünlü kazada ortaya çıkan suikast silahlarının kaybolmasıyla ilgili olarak görülen son davayı gören Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi özel harekatçı İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu dört sanık hakkındaki davayı reddetti.

Mahkeme, Özel Harekatın kurucusu sanık emekli Yarbay Korkut Eken ve Emniyet APK uzmanı Ertuğrul Ogan'ın 'Görevi ihmal' suçunu işlediğini, ancak bu suçun Af Yasası kapsamında olması nedeniyle bu iki sanık hakkındaki davanın da ertelendiğini bildirdi.

12 EYLÜL'E MAHKEME YOLU GÖRÜNDÜ

Anayasa'nın Geçici 15. Maddesinde yapılan değişiklikle, 12 Eylül döneminde çıkartılan 669 yasa, 90 KHK ve 76 Milli Güvenlik Konseyi kararına karşı yargı yolu açıldı. Ancak bu durum Anayasa Mahkemesinin yükünü daha da arttırdı.

AB YASALARI

AB'ye uyum yolunda orta vadeli düzenlemeler içerisinde yer alan idam cezasının kimi durumlar dışında kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği yapıldı. Bu kapsamda TCK'nın ünlü 312/2. Maddesinde de değişiklik yapıldı.

MEDENİ KANUN DEĞİŞTİ

Türk yargısında devrim sayılabilecek bir çalışmayla yeni Medeni Yasa yürürlüğe konuldu. Bu yeni yasayla gündeme gelen aile mahkemelerinin, her ilde ve nüfusu 100 bini aşan ilçelerde kurulmasına ilişkin yasal çalışmalara başlandı.

STK'LAR YÄ°NE ADLÄ°YE KORÄ°DORLARINDAYDI

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), 'amaç dışı faaliyetlerde bulunduğu' gerekçesiyle kapatılması istemiyle açılan dava Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde reddedildi.

Alevi ve Bektaşi Kuruluşları Birliği Kültür Derneği, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Yılmaz İğrek tarafından kapatıldı.

AFFA GÄ°REN DAVALAR

Ankara Adliyesi'nde görülen, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen silahların kaybolması, Türkiye Halk Bankası'ndan bazı firmalarausulsüz kredi kullandırılması, eski TBMM BaÅŸkanı Mustafa Kalemli ve 22kiÅŸi hakkında TBMM Genel Kurul Salonu'nun yenilenmesinde devleti zarara uÄŸrattıkları, Batman ValiliÄŸi'nin yasalara aykırı biçimde silahithal etmesi iddialarıyla açılan davalar, suç vasıflarına göre 4616 Sayılı Åžartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca ertelendi.Â
   Â
KAYIP TRÄ°LYON DAVASI DEVAM EDÄ°YOR

Ankara Adliyesi'nde de bu adli yılda önemli davalar sonuçlandırıldı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Kayıp Trilyon'' Davası'nda, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ı 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti. Genel Başkan yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında  bulunduğu 5 kişinin beraat ettiği davada, 19 sanık 1 yıl 2'şer ay, 50 sanık da 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DEV-YOL DAVASI SONUÇLANDI

Karara baÄŸlanan ''Dev-Yol'' Davası'nda ise 20 kiÅŸi müebbet ağır hapis cezasına, iki kiÅŸi 16 yıl 8'er ay ağır hapse mahkum oldu.Â
   Â
DEVAM EDECEK DAVALAR
   Â
Adli tatil kapsamı dışında bulunan DGM'de, ''Fethullah Gülen'' ve ''Örümcek Ağı'' davalarına kaldıkları yerden devam edilecek.

VURGUN DAVASI DEVAM EDECEK

Adliyede, Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı'nın bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına iliÅŸkin ''Vurgun'' davası ile AK Parti Genel BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın haksız mal varlığı edindiÄŸi iddiasıyla hakkında açılan davaya önümüzdeki adli yılda devam edilecek.Â

YEŞİL HALEN YARGILANIYOR

''Yeşil'' kod adıyla bilinen Mahmut Yıldırım'ın, hakkında ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturma'' suçundan 3 yıla kadar ağır hapis istemiyle açılan davada yargılanmasına başlanacağı yeni adli yılda, terör örgütünün başı Abdullah Öcalan, eşi Kesire Öcalan ve örgütün üstdüzey yöneticilerinin, 12 Eylül 1980'den önce Şanlıurfa ve çevresinde işledikleri suçlarla ilgili olarak yargılanmalarına devam edilecek.

FOGG'UN E-MAILLERÄ°

Eski AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg'un internet üzerinden yaptığı yazışmaları kamuoyuna açıklayan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davada yargıç karşısına çıkarken, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel hakkında, ''dalgalı kura geçilmeden önce Merkez Bankası rezervlerinden bazı kurumlara toplam 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD doları satıldığı, kişisel hesabındaki Türk lirasını dolara çevirdiği iddiasıyla'' açılan davaya da başlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!