Ya her şey eşit olursa?

SİZ böyle bir lig gördünüz mü? Ben görmedim. Sanki otomobil yarışması. Geçen hafta Beşiktaş liderdi, Fenerbahçe geçti yerine.

Bu hafta ne olur bilinmez ama Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi çok şeyler vaad ediyor. Önce liderlik, sonra şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmak. Peki, Galatasaray ve Sivasspor’un ayakları armut mu topluyor? Ya takılırlarsa, ya da ötekilerden birisi takılırsa?

İşte bu ligin özeti ve özelliği bu. Futbolumuzun geçmişinde 4 takımın birden birbirine yapıştığını görmedim. Çok çok iki takım kapışır, arkadakiler de umutla bakışırdı. 28. haftaya girilirken, zirvenin manzarası: "Fenerbahçe (60), Galatasaray (60), Sivasspor (58), Beşiktaş (58)."

Kader adamları

Gerçekten böyle bir benzerlik yaşanmadı. Bizim Sıddık Turgut’un deyişiyle, "Mahşerin 4 atlısı." Bazen kendimizi at yarışlarında sanıyoruz. Jokeyleri müthiş. Fotofinişe mi kalacağız? Gelelim, Beşiktaş-Fenerbahçe’ye. Bu maçta hangisi kazanırsa bayram, kaybeden önündeki maçlara bakacak. Bir aşağı, bir yukarı. Salıncakta 4 takım. Kupaya 4 ortak.

Derbi maçları favori tutmaz. Takımlar favori olmanın cezasını çekmekten bıktı, seyirciler de. Fazla bilgiç ve iddialı biri değilim. Benim tahminime göre 3’er vurucu var. Beşiktaş’ta Nobre, Holosko, Delgado. Fenerbahçe’de Semih, Kezman, Alex.

Fenerbahçe’nin yıldız tablosu ağır basıyor. Beşiktaş’ın özlemi dağları delmeye hazırlanıyor. 4’lü zirvenin öteki yarısına gelince, Galatasaray pusuda, Sivasspor takipte.

Sona doğru hafta hafta giderken kimi sorular bize kadar geldi. Kediyi merakı öldürürmüş. Diyelim ki, iki takım puan puana, ikili ve normal averajları eşit. Nereye baksak, herşey eşit. Peki ne olabilir? Öğrenmenin yaşı yok. Spor sayfalarımızın görsel yönetmeni Yücel Telören ile sabah sabah ders çalıştık. Futbol Federasyonu’nun Kanun Ana Statü Talimatları kitabını açtık. Herkese lazım olabilir. Yasa diyor ki; "Puan usulü yapılan mübasakalarda en çok puan kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci olarak sıralanır. Puanların eşitliği halinde aşağıda verilen sistem uygulanır:

a) Önce aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalarda puan üstünlüğüne bakılır,

b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa, kendi aralarındaki gol averajına bakılır, (Kendi aralırındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz)

c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa gol averajına bakılır. Takımlar arasında gol averajı da eşitse, daha fazla gol atan takım üstün sayılır,

d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır,

e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında tek maçlı eleme usulü neticesinde, kazanan takım üstün sayılır. Olmaz olmaz demeyin, futbol bu olur mu olur!
Yazarın Tüm Yazıları