Ä°zmir güzeli 100 milyon dolarlık çeteyi çökertti

Güncelleme Tarihi:

İzmir güzeli 100 milyon dolarlık çeteyi çökertti
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 23, 2008 13:11

KONYA Emniyet Müdürlüğü tarafından 100 milyon dolarlık dolandırıcılıkla ilgili 12 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kapan' adlı operasyonda gözaltına alınan 56 kişi, yapılan sorgulamanın ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. 10 yıldır aranan örgüt lideri Mert Ali Alnargun'la (33), internette 'İzmir Güzeli' rumuzuyla irtibat kuran polis, liderle ilgili bilgilere ulaştı. Operasyonda, iki banka görevlisi ve bir nüfus memurununda aralarında bulunduğu 56 kişi gözaltına alınırken, lider Alnargun'un Dubai'de geceliği 10 bin dolar olan 7 yıldızlı Burj El Arab Oteli'nde bir hafta kaldığı ve Dubai'de vurgun yapmak için hazırlıkta bulundukları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžubesi ekipleri, Nazım AydaÅŸ isimli örgüt üyesinin Konya'da sahte kimlik ve belgelerle ÅŸirket kurduÄŸunu, dolandırıcılık yaptıktan sonra ÅŸirkete ait tüm malzemeleri bırakarak ortadan kaybolduÄŸunu belirledi. Bunun üzerine araÅŸtırmalarını derinleÅŸtiren polis, 10 aylık takibin ardından 100 milyon dolarlık dolandırıcılık olayına karışan bir örgüte ulaÅŸtı. Åžebekenin Anadolu'da yapılanmaya gittiÄŸi, gazetelere verdiÄŸi iÅŸ ilanları sayesinde kendilerine baÅŸvuruda bulunan kiÅŸilerin kimlik bilgilerini alarak bankalarda hesap açtırdıkları ve bu isimleri kullanarak 12 ilde 50'nin üzerinde beyaz eÅŸya, mobilya, çelik kapı gibi alanlarda ÅŸirket kurdukları belirtildi. ÇeÅŸitli isimler altında ÅŸirket kuran ÅŸebekenin, iÅŸ baÅŸvurusunda bulunan yaklaşık 4 bin 700 kiÅŸinin kimlik fotokopilerinden sahte kimlikler yaparak, bankaları ve ÅŸirketleri dolandırdıkları belirlendi.  Â

 

Haberin Devamı

Konya polisi, 10 aylık takibi süresince, örgütle ilgili bilgilere ulaÅŸabilmek içinÂbirçok taktik uyguladı. Örgüt lideri Mert Ali Alnargun'un Messenger(MSN) adresine ulaÅŸan polis, Alnargun ile 'Chat' aracılığıyla irtibata geçti. Örgüt liderinin kızlara olan düşkünlüğünü öğrenen polis, kendisini kadın gibi göstererek MSN'de 'Ä°zmir Güzeli' rumuzuyla örgüt lideriyle chat yaptı. Örgüt lideri Mert Ali Alnargun, kadın zannederek chatÂyaptığı polise, belinden çıkardığı tabancaları webcam'den gösterdi.

 

Polisin takibi sırasında Mert Ali Alnargun'un 20 gün önce bir örgüt üyesiyle birlikte Dubai'ye gittiÄŸi, geceliÄŸi 10 bin dolar olan ve 'Yelken Otel' olarak bilinen 7 yıldızlı Burj El Arab Oteli'nde bir hafta kadınlarlaÂtatil yaptığı ortaya çıktı. Alnargun'un Dubai'de iki kiÅŸiyle irtibata geçtiÄŸi, bankacılık iÅŸlemlerinin Türkiye'den daha kolay olan Dubai'ye de iÅŸleri kaydırmayı planladıkları ve hazırlık yaptıkları ortaya çıktı.

 

Haberin Devamı

Polisin bazı kişileri sahte belge ve çeklerle yakalaması üzerine örgüt birbirine düştü. Bu sayede teknik takipte, birçok delile ulaşılırken, örgüt liderinin, kendilerini ispiyonlayan kişinin örgüt üyelerinden Cengiz Değirmen'in, olduğunu düşünerek ayağından vurdurduğu ortaya çıktı. Operasyon kapsamında ayağından vurulan Cengiz Değirmen'de gözaltına alındı.

 

Gözaltına alınan 56 kiÅŸinin 40'ınınÂörgüt liderinin hemÅŸehrisi olduÄŸu ortaya çıkarken, örgüt üyelerinin ÅŸebekenin ikinci adamı ve finansörü olduÄŸu öne sürülen Kaya Otelleri'nin sahibi Lokman Kaya'ya 'Kral' olarak hitap ettikleri öğrenildi. Örgüt üyelerinden birisinin, 'Ä°nsanlar Nasıl Kolay Ä°kna Edilir' isimli kitabı okurken gözaltına alındığı öğrenildi. Örgüt üyelerinin, Kurtlar Vadisi hayranı olduÄŸu, örgüt liderinin evini dizideki Polat Alemdar'ın evi gibi döşediÄŸi ortaya çıktı.

 

Haberin Devamı

Polis, gerçek kimliğine ulaştığını düşündüğü bazı şüphelilerin, Otomatik Parmak İzi Tespit Sistemi'nde(AFIS) yapılan sorgusunda, gerçek zannettiği kimliklerin bile sahte olduğunu belirledi. Örgüt lideri Alnargun'a 400 sayfalık soru hazırlandığı, soğukkanlı tavırlarıyla dikkat çeken Alnargun'un susma hakkını kullandığı öğrenildi. Örgüt lideri Alnargun'un sahte kimlikle 1998 yılında dolandırıcılık olayına karıştığı ve 10 yıldır arandığı kaydedildi. Bankacıların örgüt üyelerine, bildirdikleri kimlikle ilgili istihbarat verdikleri ortaya çıktı.

 

Kapan Operasyonu'nda gözaltına alınan ve sorguları tamamlanan 56 kişi Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait 5 midibüsle Konya Numune Hastanesi'ne getirildi. Şüphelilerin hastaneye getirilmesi sırasında polis hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Sağlık raporunun ardından, 56 şüpheli, polis eskortlarıyla adliyeye getirildi. Adliye önünde önlem alan Asayiş Şube Müdürlüğü resmi ekipleri, kordon yapıp güvenlik koridoru oluşturdu.

 

Haberin Devamı

40 klasörden oluşan evrak, 12 polis tarafından adliyeye getirilerek savcılığa teslim edildi. Minibüsten indirilen 56 şüpheli, tek sıra halinde adliyeye getirildi. Adliye girişinde Alnargun, gazetecilere, "Beni iyi çekin. Bu görüntüler size lazım olacak' diye tehditlerde bulundu. Şüphelerin savcılıktaki sorguları sürüyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!