Çağlayan'dan tüketiciye hakkınızı arayın

Güncelleme Tarihi:

Çağlayandan tüketiciye hakkınızı arayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 14:04

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, tüketicilerden haklarını aramalarını istedi.

Uluslararası Tüketiciler Örgütü’nün bu yılın temasını “Abur Cubur Gençliği” olarak belirlediğini ifade eden Çağlayan, tüketicilere sağlığı bozan ürünleri dikkatli kullanmaları çağrısında bulundu.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, tüketicinin haklarını arama yollarını şöyle anlattı:

“-Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, 81’i İl Hakem Heyeti ve 851’i İlçe Hakem Heyeti olmak üzere toplam 932 tane olup tüm yurt çapında faaliyette bulunmaktadır. Tüketici Mahkemeleri ise 10 ilde toplam 26 tanedir. Tüketici Mahkemesi kurulmayan illerde, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapmaktadır. Uyuşmazlık konusunun 827,05 YTL’nin altında olması durumunda Hakem Heyetleri, bu miktarının üzerindeki uyuşmalıklarda ise Tüketici Mahkemeleri görevlidir. Tüketiciler, taraf oldukları sözleşmeler konusunda bir sorunla karşılaştıklarında, zararlarının tazmin edilmesi ve sözleşmedeki haksız şartların iptali amacıyla yukarıda yer alan bilgiler doğrultusunda Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne veya Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabilirler.

-Tüketiciler, aldatıcı ve yanıltıcı ticari reklam ve ilanları şikayet etmek amacıyla Reklam Kurulu Başkanlığı’na başvurabilirler. Bakanlığımızın www.sanayi.gov.tr adresinden de başvurular yapılabilmektedir.

-Süreli yayın kuruluşları tarafından düzenlenen promosyon kampanyalarının kanuna aykırı olması durumunda gerekli inceleme ve yaptırımların uygulanması amacıyla Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulur.

-Tüketiciler bir sanayi malı aldıklarında, Garanti Belgesi ve Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunun verilmemesi durumunda gerekli incelemenin ve yaptırımın uygulanması amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.

-Bir seri malın ayıplı çıkması durumunda, malın toplatılması veya imha edilmesi amacıyla tüketiciler Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilirler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!