Bu aşamaya gelmemeliydi

Güncelleme Tarihi:

Bu aşamaya gelmemeliydi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’ye yönelik kapatma davası muhalefette yankı uyandırdı.

SAVCI GÖREVİNİ YAPTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek:
Partilerin kapatılmasını doğru bulmayız. Ancak, yürürlükteki yasalara göre bir parti suç işliyorsa, bu suçla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcısı görevini yapmak durumundadır. AKP’nin çeşitli söylem ve davranışları Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesiyle; anayasamızın temel ilkeleriyle çelişiyordu.

DOĞRU BULMUYORUZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu: Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Daha önce bunun örnekleri yaşandı. Bir yere varılamadı. Ancak siyasi partilerin de tabii ki anayasal düzenle hukuk çerçevesinde kalmaları gerekir. Yargı sürecidir, izliyoruz.

DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş:
Parti kapatmalara karşıyız. Hele bu iktidar partisiyle demokrasiyle hiç bağdaşmaz. Hangi parti olursa olsun demokratik sistemler içerisinde faaliyetini sündürmekte hakkı olmalıdır. Parti kapatma gibi bir yaptırım demokratik bir rejimle bağdaşmaz. İktidarda olan yüzde 47 oy almış bir partiye karşı kapatma davası açılması kamuoyunun vicdanını rahatlamaz aksine rahatsız eder.

LAİKLİĞİ YARALADILAR

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer:
AKP, uzun süredir değiştim diyerek iktidar olmasına rağmen devletin kurumlarını, sivil kurumları ele geçirerek başka bir sisteme Türkiye’yi götürme konusunda çok da değişmediğini gösteriyordu. AKP’nin laikliğe uygun davranmadığı, laikliği her vesilede yaralayıcı adımlar içinde olduğu çok açık. Bunu söylerken de tekrar ediyorum, durumun buraya gelmesini istemezdik.

DEMOKRASİYE MÜDAHALE

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu:
Kapatma, yasaklama gibi girişimler neresinden bakılırsa bakılsın demokrasiye müdahaledir. Gözüken veya gösterilen amacı ya da nedenleri ne olursa olsun işe yaramaz ve ne demokrasi ne de laiklik adına kabul edilemez. Bırakın demokrasi işlesin.

PARTİ KAPATMAYA KARŞIYIZ

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu
: Parti kapatılmasına karşıyız. Yapılanı, siyaseti, siyaset kurumunu ve siyasi partileri yıpratmaya baskı altında tutmaya, siyaset alanını daraltmaya yönelik davranış olarak niteliyoruz. Hukuk zorlanmakta, güven zedelenmekte ve hukuk siyasallaşmaktadır. Demokrasinin sağlıklı işlemesi için davanın usulden reddini bekliyoruz.

DEMOKRATİK DEĞİL

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu:
Terör ve şiddeti metot olarak benimsememiş siyasi partilerin kapatılması demokratik değildir. Terör ve şiddeti metot olarak benimseyen bir siyasi parti zaten parti olamaz. Siyasi partilerin bu gerekçelerle kapatılmasının ülkeye faydası hiçbir zaman olmamıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!