Dikkat! Piyasada 30 bin sahte kredi kartı var

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Piyasada 30 bin sahte kredi kartı var
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 11:07

İNGİLTERE'de, bir Türk vatandaşının sahibi olduğu marketin müşterilerinin kredi kart bilgilerini kopyalayarak Türkiye'ye dolandırıcılık yapmaya gelen 2'i kadın 16 kişilik çete, Adana polisinin 7 ay süren takibi ve Türkiye ile İngiltere'deki eş zamanlı ‘Sanal Tuzak’ adı verilen ‘operasyonla çökertildi. Çetenin Yunanistan asıllı İngiliz vatandaşı olan liderinin yakalanması için İnterpol devreye girdi.

Haberin Devamı

Adana Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, 7 ay önce, İngiltere'de bir market çalıştıran Türk vatandaşı İ.Ç.'nin, müşterilerine ait kredi kartlarının bilgisini kopyalayarak kullandığı bilgisini edindi. Teknik takibe başlayan polis, şebekenin Türkiye sorumlusu Sebahattin Yıldırım'ın da Mersin'de oturduğunu belirledi. Takibe alınan dolandırıcılık çetesi, İ.Ç.'nin çalıştırdığı markete gelen müşterilerin ödeme yaptığı kredi kartlarının bilgilerini kopyalayıp, yerleştirdikleri gizli kamerayla da şifrelerini kayıt altına aldı. Yaklaşık 30 bin kişiden elde ettikleri bilgilerin ardından çete üyeleri, günlerce alışveriş merkezlerinin promosyon amacıyla hediye olarak dağıttığı alışveriş kartlarını topladı. Elde ettikleri bilgileri de bu kartlara yükleyip, kredi kartına çevirdi. Böylece ellerinde binlerce kredi kartı bulunan şebeke üyeleri, dolandırıcılık operasyonunun son ayağını da tamamlamak üzere harekete geçti.

TÜRKİYE'YE GRUPLAR HALİNDE GİRDİLER

Bu kredi kartlarıyla uçak bileti alan çete üyeleri, dikkat çekmemek için 3 gruba ayrılarak birer gün arayla Türkiye'ye geldi. Türk polisinin kendilerini takip ettiğinin farkında olmayan çete üyelerinin ilk gurubu kredi kartlarını; ikinci gurubu bellek taşıyıcı cihazları, son ekip de manyetik kart kopyalama cihazı (enkoder) ve dizüstü bilgisayarlarını getirdi. Şebeke üyeleri,  Mersin'de bir tatil köyünde toplandı. Burada kullanacakları kredi kartlarının son hazırlıklarını tamamlayan çete üyeleri, alışveriş yapıp, kredi kartlarındaki harcama limitlerini nakite çevirmek üzere Mersin, Adana, Antalya, İzmir ve İstanbul'da faaliyet gösterecek şekilde yola çıktı. Mersin ve Adana'daki çete, otomatik para çekme makinalarından nakit para çekmeye başlayınca, 7 aydır takipte olan Adana polisi, ‘Sanal Tuzak’ adı verilen operasyon için düğmeye bastı.

İngiltere, İstanbul, Mersin ve Adana'da eş zamanlı yapılan operasyonla şebekenin Türkiye sorumlusu Sebahattin Yıldırım, İ.Ç., İ.B., M.A., T.A., C.K., Ş.K., M.D., M.M.M., Y.E.K., E.A., B.D., Z.G.,Y.G.  ile şebekenin kadın elemanları Fidel Boyraz ve kız kardeşi Olga Boyraz kıskıvrak yakalandı. Zanlıların üzerinde yapılan aramada ise 968 kopyalanmış banka ve kredi kartı, 6 manyetik şeritli otel giriş kartı, 1 enkoder cihazı, 2  flash disk, 1 diz üstü bilgisayar, 9 bin 250 YTL ödeme emri yazılı sahte çek, bin 470 YTL, bin 495 sterlin, 19 ABD doları ve 20 Kuveyt dinarı ele geçirildi.

Şebekenin lideri ‘Cris’ kod adlı Yunanistan asıllı İngiliz vatandaşının da yakalanması için İnterpol'e bilgi verildi. Adana Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan şebeke üyeleri, ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!