Değişik bir kahvaltı yapın

Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır kahvaltı.

Son yıllarda küreselleşmenin ve yaşam tempomuzun artmasının etkisiyle kahvaltı etme şeklimiz değişmeye başlasa da klasik bir Türk kahvaltısı zeytinle, peynir çeşitleriyle, yumurtayla, reçel ya da balla, tereyağıyla ve bazen sucuk ve pastırmayla yapılır. Yemek kültürü nasıl ülkeden ülkeye değişiyorsa, kahvaltı anlayışı, dolayısıyla kahvaltıda yenilenler de bu kültürün bir parçası olarak değişir... Şimdi, bir kahvaltı sofrasından kalkıp, diğerine oturarak, ülkelerin kahvaltı kültürlerine kısaca göz atalım. İngiltere’de kahvaltı sofrasında jambon ya da sosisle pişirilmiş yumurta, kızarmış ekmek, reçel ya da marmelat vardır. İngilizlerin meşhur kremalı çayları da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Şarap ve peynir çeşitlerinin çokluğuyla bilinen Fransız mutfağında kahvaltı, Fransız mutfağındaki zengin çeşitliliğe nazaran çok daha sadedir. Fransızların kahvaltıdaki porsiyonları da küçüktür. İnce uzun Fransız ekmeği olan ’baquette’ ya da bir çeşit çörek olarak niteleyebileceğimiz ’croissant’ kahvaltı sofralarından eksik olmaz. Bu hamur işlerine tereyağı, peynir, reçel ve ’cafe au lait’, yani bol sütlü kahve yoldaşlık eder. Bütün bunları okuyunca "Herkesin kahvaltısı kendine" demek geliyor insanın içinden değil mi? Ancak yeme-içme şeklimiz alışkanlıklarımıza da bağlı, biraz ve en azından bir kereliğine başkaları gibi kahvaltı etmek bile damağımızın zenginleşmesini sağlayabilir.

Patatesli pazı tavası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1 demet pazı

2 adet orta boy patates

1 adet kırmızı uzun dolmalık biber

1 kahve fincanı ayçiçek yağı

2 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı mısır unu

1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

Soğanlar yemeklik, incecik doğranır. Pazı ayıklandıktan sonra sadece yaprakları alınıp ince ince doğrandıktan sonra yıkanır ve süzülür. Patatesler soyulup kuşbaşı et formunda doğranır. Kırmızı dolmalık biberin sapı kesilip uzunlamasına ikiye bölünür ve tohumları ayıklandıktan sonra incecik doğranır. Sıvıyağ geniş bir tencerede kızdırılıp yemeklik doğranmış soğanlar ve biberler orta ısılı ateşte, karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Pazı eklenip karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulduktan sonra tuz ve kırmızı pul biber serpilip patatesler katılır. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edilip kısık ateşte, pazı iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20 dakika pişirilir. Ocağın altı kısılır ve tencerenin kapağı açılıp mısır unu yemeğin üzerine serpiştirilerek karıştırılır. 10 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Ilık olarak servise sunulur.

Çin usulü brokoli salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

100-150 gr soya filizi

250-300 gr brokoli

2 adet yeşil taze soğan

2 diş sarmısak

10-15 adet konserve mantar

(Taze mantar da kullanabilirsiniz.)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

varsa 1/2 çay kaşığı toz zencefil, köri (curry)

1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

2 yemek kaşığı soya sosu

Soya filizi yıkanıp süzülür. Brokolilerin kök kısımları kesilip atılır. Sapları ve çiçek kısımları bir santim kalınlığında dilimlenir. Ayıklanan taze soğanlar incecik dilimlenir. Konserve ya da taze mantarlar uzunlamasına ikiye ya da üçe bölünür. Sarmısaklar dövülür. Diğer taraftan, zeytinyağı derin bir tavaya (vok tavası kullanılmasını öneririm) koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Varsa toz zencefil, köri ve dövülmüş sarmısaklar eklenip tahta bir kaşıkla karıştırılarak yarım dakika kavrulur. Böylece baharatlar ve sarmısak kokusunu ve tadını yağa verecektir. Üzerine soğan ve brokoli ilave edilip orta ısılı ateşte, karıştırılarak 4-5 dakika kavrulmaya devam edilir. Mantarlar katılıp tuz ve kırmızı pul biber serpiştirilir. Yine karıştırılarak brokoli hafifçe yumuşayıncaya kadar, 5-6 dakika daha kavrulur. Son olarak, soya filizleri ilave edilip soya sosu aktarıldıktan sonra hafifçe karıştırılır ve 2-3 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. (Çin usulünde sebzeler fazla pişirilmez, hafifçe yumuşatılır.) İstenirse üzerine 1 yemek kaşığı kavrulmuş (yağsız tavada) susam da serpiştirilebilir. Sebzelerin daha yumuşak olması istenirse 1 kahve fincanı tavuk suyu katılıp, kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirilir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları