Terziler giysi daraltarak geçiniyor

Güncelleme Tarihi:

Terziler giysi daraltarak geçiniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 13:03

Hazır giyim sektörünün piyasa hakimiyetini ele geçirmesi öncesinde, elde ettikleri gelir dolasıyla aranan mesleklerden olan ve müşterilere prova için gün vermekte zorlanan terzilerin, son yıllarda artık giysileri daraltarak geçimlerini sağlamaya çalıştıkları belirtildi.

Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu Başkanı Sinan Turhan, üyelerinin eskiden işlerinin yoğunluğundan kendilerine ve ailelerine bile vakit ayırmakta güçlük çektiklerinden yakındıklarını söyledi.

Terziliğin geçmişte çok iyi ve parası olan meslekler arasında yer aldığını belirten Turhan, hazır giyimin yaygınlaşmaya başlamasıyla elbise diktirenlerin sayısının da azaldığını bildirdi.

Turhan, terzilerin diktiği elbisenin daha kaliteli olduğunu ifade ederek, “Hünerli ellerin becerisinin ürünü, kişiye özel elbisenin kalitesinin, hazır giyimle karşılaştırılması yanlış. Diktiğimiz elbisenin kaliteli olmasının yanı sıra telası, kumaşı ve astarı bile çok farklı ve daha uzun ömürlü. Bu nedenle hazır elbise ile kıyaslanamaz” dedi.

Elbise diktirenlerin sayısının azalması nedeniyle üyelerinin iş yerlerini ardı ardına kapatmaya başladığını anlatan Turhan, son 4 yılda faaliyet gösteren terzi sayısının 150 binden 100 bine kadar düştüğünü vurguladı.

“YIRTIK, SÖKÜK VE DARALTMALARLA UĞRAŞIYORUZ”

Tüm olumsuzluklara karşın ayakta durma mücadelesi verdiklerini kaydeden ve iş olmaması nedeniyle gelen yırtık, sökük ve daraltmalar ile uğraştıklarını anlatan Turhan, “Artık, terzilerde yeni giysi dikilmiyor. Müşterilerimiz kemer sıktığı için daha çok daraltma tadilatı yapıyoruz. Gelen 4 müşteriden 3'ü pantolon veya ceketlerinin daraltılmasını istiyor. Dolayısıyla da müşterinin geliri bize de aynı şekilde yansıyor” diye konuştu.

Turhan, piyasada işin yanı sıra yetişen çırağın da bulunmamasının giderek mesleğe olan ilginin azalmasına yol açtığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!