HD-DVD'nin ardından

Güncelleme Tarihi:

HD-DVDnin ardından
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 07:14

Pes eden HD-DVD ve popüler Blu-ray formatlarını masaya yatırdık ve format karmaşasındaki gerçekleri araştırdık…

Haberin Devamı

HD-DVD ve Blu-ray formatları yıllardır kullanıcılara en iyi görüntü kalitesini verebilmek için yarışıyordu. Bu formatların her ikisi de yüksek çözünürlüğe sahip ve ikisinin de ideali DVD formatının mirasını ele geçirebilmekti. Şimdilerde bu hedefe hangisinin ulaşabileceği hemen hemen belirgin hale gelmiş durumda: Toshiba HD-DVD ısrarından vazgeçtiğini resmen duyurdu, Blu-ray rakipsiz kaldı.

Dev film stüdyosu Warner Bros'un gelecekte tüm filmlerini sadece Blu-ray yüksek çözünürlüğünde piyasaya sunmak istediği haberi Las Vegas' daki Consumer Electronic Show' un bir süprizi idi. HD-DVD'yi yenen adımlardan biri... Alman film kiralayıcılar "Constantin ve Senator" üretimlerinde sadece Blu-ray teknolojisini kullanıyorlar. Ve "20th Century Fox" ve "Walt Disney" gibi büyük stüdyolar da filmlerini özellikle Blu-ray formatında yayınlıyor. Hatta bir erotik DVD firması da filmlerini yüksek çözünürlüklü Blu-ray ile satışa çıkaracağını açıkladı.

Haberin Devamı


Blu-ray'in karşı konulamaz gücü
Blu-ray şu anda sadece film stüdyolarında değil, aynı zamanda donanım dünyasında da daha iyi bir konuma sahip: Toshiba şimdiye kadar hemen hemen tek HD-DVD üreticisi olmasına karşın, Blu-ray oynatıcılar birçok tanınmış üretici tarafından satışa sunuluyor. ÜŞimdiye kadar diyoruz, çünkü Toshiba’nın da pes etmek üzere olduğu doğrulanmış durumda.

Blu-ray üreticileri, öncüleri Sony olmak üzere; Panasonic,Pioneer, Sharp, Philips, LG,Samsung, Loewe, Denon, JVC, Daewoo,Funai, Mitsubishi ve Lite-On. Bir oyun konsolu olan PlayStation3 (PS3) de Blu-ray standartının bu hızlı yaygınlaşmasını destekliyor.

Toshiba firması daha önce yaptığı açıklamalarına göre Avrupa'da piyasanın yaklaşık %60’ına sahip olmasına karşın, Amerika'nın gerçekten önemli pazarlarında ve Asya'da durum farklı görünüyor: Her şeyden önemlisi, dün yapılan açıklamaya kadar satın alınan ürünler sıralamasında Blu-ray açık ara ile önde, donanımda ise PS3’ten ötürü yine piyasayı yönlendirebiliyor.


Oynatıcı ve film fiyatları
TOSHIBA HD-E1 gibi HD-DVD oynatıcılarının fiyatları yaklaşık olarak 750 YTL + KDV civarında. Blu-ray oynatıcılarında da durum benzer şekilde. Örneğin SONY BDP-S300’ün fiyatı da 690 YTL + KDV. Her iki formatın filmleri de oldukça pahalı ve çeşitlilik istiyorsanız hedefiniz yurtdışı alışveriş siteleri olmak zorunda; en azından şimdilik…

Haberin Devamı


Dikkat edilmesi gerekenler ve sonuç
Neticede yüksek çözünürlükte filmlerin tadını çıkarabilmek için bir kaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor: Tam HD çözünürlüğüne sahip 1.080 satırlık bir televizyona ihtiyacınız var. Ayrıca bu televizyon bu 1.080 satırı tam ekran modunda (1.080p) görüntüleyebilmeli. 24 tam resmin bir saniyede (24p) görüntülenebilmesi de bir avantaj. Aynısı ev sineması projektörleri için de geçerli.

Bizim önerimiz: Son gelişmelerin de ardından HD-DVD'ye fazla yaklaşmayın. Bu formatın zamana ayak uydurabilmesi artık neredeyse imkansız, özellikle de Toshiba teslim bayrağını çekince... Ama Blu-ray konusunda da sizi dikkatli davranmanız gerektiği konusunda uyarıyoruz; en azından ortalık biraz durulana kadar. Bu formatlardaki filmler normal DVD'lere göre açık farkla daha pahalı ve oynatıcıların fiyatları da genellikle DVD-oynatıcılardan dört hatta beş kat daha fazla. Kaldı ki ihtiyacınız olan tam HD televizyon ya da projektör de HD-Ready modellerden daha pahalı.

Haberin Devamı

Alternatif olarak şu sıralar en iyisi HDMI arayüzü olan ve Upscaler'e sahip bir DVD oynatıcı almak. Bu tip DVD sürücüler 720p yada 1.080i'yi görüntülemek için yeterli olacaktır. Yüksek çözünürlüklü teknolojilere vereceğiniz miktarın sadece bir kısmını ödeyerek de çok güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!