Bilardoda fiyasko

Güncelleme Tarihi:

Bilardoda fiyasko
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2008 19:10

Semih Saygıner ile dünyaya adını duyuran Türk bilardosu yaklaşık 4 yıldır devam eden düşüşünü hız kaybetmeden devam ettiriyor.

Haberin Devamı

Bunun en son örneği geride kalan hafta sonunda Almanya'da gerçekleştirilen 3 Bant Milli Takımlar Dünya Şampiyonası'nda yaşandı.

2003 ve 2004'te peş peşe aynı ikili (Semih Saygıner-Tayfun Taşdemir) ile katıldığımız ve dünya şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attığımız alanda, artık adımız bile anılmaz hale geldi.

14-17 Şubat 2008'de Almanya'nın Viersen kentinde düzenlenen 3 Bant Milli Takımlar Dünya Şampiyonası'na Dolunay Bilardo Kulübü'nden Lütfi Çenet ve İsmail Yaşin ile katılan Türk Milli Takımı gruplardan çıkamadan şampiyonaya veda ederken, fiyasko millilerin turnuvaya veda etmesi değil, veda ediş şekli oldu.

Türkiye gruplardan çıkma mücadelesinde Fransa ile karşılaştı. Setler 1-1 ve 3. seti alan takım gruptan çıkacakken, final setinde rakibi karşısında 12-11 önde olan Lütfi Çenet, sıra kendisindeyken sayı aldı ve 15'te bitecek olan sette durumu 13-11'e getirdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz usta isimler, Çenet'in aldığı sayının ardından açılış sayısı kadar kolay bir sayıya kaldığını ve kolaylıkla seti tamamlaması gerektiğini ifade ettiler. Durum 13-11 ve çok kolay bir pozisyonla karşı karşıya kalan Çenet, atış yapmadan önce tribünlerde bulunan 4 Türk'ü selamladı ve kolay atışın keyfini çıkartmaya başladı. Bu arada atış yapmak için masaya eğilen Çenet yeniden kalkarak biraz daha süre harcadı. Tam da atış yapılacağı sırada devreye giren hakem, Çenet'in atış hakkını kaybettiğini ifade etti. Çünkü Çenet Milli Takımlar Dünya Şampiyonası'nda her sporcunun atış yapmak için 50 saniye hakkı olduğunu bilmiyordu ya da unutmuştu. Durumun en vahim tarafı ise, maçın oynandığı salonda masanın kenarında yazıcı hakemin yanında bulunan ve süreyi gösteren bir saat bulunmasıydı. Bu hatanın ardından Çenet'in Fransız rakibi, hakemin topları açılış pozisyonuna getirmesinin ardından üstüste 4 sayı aldı. 15-13'lik skorla Fransa maçı 2-1 kazanan taraf oldu. Seti alması durumunda Fransa ile gruptan çıkma şansı yakalayacak olan Türkiye, bu basit ama vahim hatayla elendi. İspanya da Fransa'ya eşlik eden takım oldu. Turnuvanın final aşamasına gelinirken Fransa ve İspanya elendi ve mutlu sona ulaşan finalde Hollanda'yı yenen İsveç oldu. Bu arada İsveç bu başarısıyla üstüste 4. ve toplamda da 8. kez şampiyon oldu.

Haberin Devamı

Haberturk.com Spor Servisi'nin yaptığı araştırmaya göre; İspanya Milli Takımı'ndan Daniel Sanchez gözleri ile gördüğü durumun bir fiyasko olduğunu ifade ederken, neden Semih'in (Saygıner) ya da tecrübeli isimlerin turnuvada yer almadığını sordu. Bu şampiyonada mutlu sona ulaşan İsveç'ten bir diğer şampiyon Torbjörn Blomdahl da aynen İspanyol Sanchez gibi durumu bir fiyasko olarak gördüğünü ifade etti. Blomdahl, Semih (Saygıner) ve Tayfun (Taşdemir) gibi isimlerin Türkiye'yi temsil etmemiş olmasının büyük bir hata olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sanchez ayrıca tunuva boyunca 4 Türk'ün tribünlerde yer aldığını ve ikisini federasyondan tanıdığını belirtirken, bu isimlerin Türkiye Milli Takımı'nın oyunlarında sayı olarak sayılmayan 2 bantlık atışlarını dahi alkışladıklarını ve bu durumun diğerleri karşısında Türk Milli Takımı'nı güç duruma soktuğunu sözlerine ekledi.

Sanchez, şampiyonanın düzenlendiği otelde Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Uğur Kurugollü ile tercüman aracılığıyla görüştüklerini de belirtti. Başkana neden Semih'in olmadığını sorduklarını ve başkanın kendisine Türkiye'de Semih gibi 30 oyuncusu olduğunu söylediğini belirtti. Sanchez, bu ifade üzerine başkana Dünya Sıralaması'nın ilk 30'unun Türkiye'ye ait olması gerektiğini ifade ettiğini, bu ifadeleri gülünç bulduğunu sözlerine ekledi. Sanchez, bu durumun Türkiye'yi her geçen gün bilardo alanında daha da zor duruma soktuğunu da söyledi.

Haberin Devamı

2003-2004'te Tayfun Taşdemir ile birlikte peş peşe Dünya Şampiyonu olan Semih Saygıner'den konuyla ilgili görüşlerini istediğimizde, çok üzgün olduğunu ve son yıllarda yaşanan bu fiyaskolar nedeniyle bilardoyu bırakma aşamasına geldiğini belirtti. Saygıner durumun, kimsenin kendisinden daha iyi ya da kötü olması meselesi olmadığını da söylerken, tecrübe ve geçmiş başarıların bu tip üst düzey şampiyonalarda önmeli olan faktörler olduğunu ifade etti.

Sanchez ve Blomdahl gibi bir çok şampiyonlukları bulunan ve dünya klasmanında her zaman zirvede yer alan isimlerin Semih Saygıner, Tayfun Taşdemir, Murat Naci Çoklu ve Adnan Yüksel gibi isimlerin Türkiye Milli Takımı'nda yer almamasıyla ilgili görüşlerinden biri de, "Komik" oldu. İki önemli bilardocu da aynı kelimeyi Habertuk.com Spor Servisi ile yaptıkları görüşmede dile getirirken, kendilerine neden "Komik" kelimesini seçtiklerini sorduk.

Haberin Devamı

Sanchez, "Türkiye'nin şampiyonadan elenmesi değil ama elenme şekli komik olandı. Bu durumda Semih, Tayfun ya da diğer önemli isimlerin Türkiye'yi temsil etmemesi komik bir durum. Bakın burada kaybeden sadece Türk bilardosu değil. Dünya bilardosu da Semih'in ve diğer üst düzey Türk bilardocuların şampiyonlarda yer almamasından ötürü kaybediyor."

Almanya'da şampiyonluğa ulaşan İsveçli Blomdahl da son olarak, "Semih çok ama çok iyi bir oyuncu. Biz bu sene Türkiye'ye karşı oynamadık o yüzden o takım hakkında yorum yapamam. Ama son bir kaç yıldır Semih ve diğerlerinin eksikliği organizasyonların tamamında hissediliyor. Bizim açımızdan onların olmayışı işimizi kolaylaştırıyor ama bilardo açısından kötü" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!