Sivas'ta öldürülen aydınlar anıldı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta öldürülen aydınlar anıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2002 14:22

2 Temmuz 1993'de Sivasta meydana gelen olaylar sırasında Madımak Oteli'ndeki yangın hayatını kaybeden 37 kişi, ölümlerinin 9. yılında, Sivas başta olmak üzere İstanbul ve Ankara ile bir dizi ilde düzenlenen tören ve mitinglerle anıldı.

Haberin Devamı

SÄ°VAS

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'de, Madımak Oteli'nde yakılan 37 kiÅŸi, anılıyor. Sivas Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelen sunan Sivas Demokrasi Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi temsilcileri ile olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduÄŸu yaklaşık 50 kiÅŸilik grup, olaylarda hayatını kaybeden 35 kiÅŸinin fotoÄŸraflarını taşıyarak Atatürk Caddesi üzerinden Madımak Oteli önüne geldi.Â

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İbrahim Karakaya, Madımak Oteli önünde yaptığı basın açıklamasında, Madımak olaylarının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen herşeyin dün gibi belleklerde olduğunu söyledi. 

Yaşamın her alanında, demokratik sivil toplum kuruluşlarının, güçlerini birleştirmesi ve örgütlenmesi gerektiğini ifade eden, Karakaya, şöyle konuştu: 

''Toplumun tüm kesimleri, yani işçiler, emekçiler, memurlar, köylüler ve öğrenciler, örgütlenirsek, örgütlü güçlerimizi birleştirirsek, eğer bir daha, Madımak katliamını, Çorum, Maraş, Gazi,Ulucanlar ve hayata dönüş adına (F) Tipi katliamları yaşamayız. Örgütlü olursak, IMF'ciler, tahkimciler, hortumcular ve yerli işbirlikçileri, ülkenin zenginliklerini kolayca talan edemez. Savaşın değil barışın, ölümün değil yaşamın esas olduğu anlaşılır'' 

Sivas Demokrasi Platformu konuşan KESK dönem İl sözcüsü Durmuş Baştürk ise insanlık tarihinde yaşanan bazı olayların istense dahi unutulmasının imkansız olduğunu söyledi. Kentin tarih boyunca Anadolu Kültür ve Medeniyetleri'nin merkezi olduğuna dikkati çeken Baştürk,''2Temmuz 1993'te bu anlayıştan hareketle gerçekleştirilmek istenen Pir Sultan Abdal etkinlikleri, barışın ve kardeşliğin düşmanı güçler tarafından, bilinçli bir tercihin ürünü olarak engellenmiştir'' dedi. 

Konuşmaların ardından, otel önüne karanfil bırakan grup, olaylarda hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek okudular.

Ä°STANBUL

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen olayların 9. yılında Madımak Oteli yangınında hayatını kaybeden şair-yazar Asım Bezirci Zincirlikuyu, halk ozanı Nesimi Çimende Karacaahmet'teki mezarı başında anıldı. 

Bezirci için Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında CHP İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlenen tören, saygı duruşuyla başladı. Burada bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Cemal Özdemir, Sivas'taki saldırının aslında ''Atatürk Cumhuriyeti'ne yapılan bir saldırı'' olduğunu söyledi. 

Özdemir, yaşanan acıların yüreklerde devam ettiğini dile getirerek, ''Bugün burada Asım Bezirci'yi saygıyla özlemle anarken katliamın faillerini bir kere daha nefretle kınıyoruz. Türkiye, Sivas katliamını asla unutmamalıdır'' dedi. 

Bu arada, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul şubeleri, Emeğin Partisi ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından düzenlenen anma töreni de, Zincirlikuyu Mezarlığı girişinde toplanmayla başladı. 

Ellerinde Madımak Oteli yangınında ölenlerin resimlerini taşıyan grup, çeşitli sloganlar atarak Bezirci'nin mezarına doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada yol üzerinde bulunan ozan Ruhi Su'nun mezarı başında da 1 dakika saygı duruşunda bulunan grup, Su'nun mezarına karanfiller bıraktı. 

Asım Bezirci'nin mezarı başındaki törende konuşan eşi Refika Bezirci, ''Sivas'ta yaşanan olayları, ölenleri, oradaki olayları tezgahlayanları unutmayacağız'' dedi. Bezirci, aydınlara sahip çıkılması gerektiğini dile getirerek, ölen aydınların acısının sürdüğünü kaydetti. Alkışlar eşliğinde türküler ve marşlar söyleyen grup, daha sonra sessizce dağıldı. 

KARACAAHMET'TEKİ TÖREN

Öte yandan, halk ozanı Nesimi Çimen de, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul şubeleri tarafından düzenlenen anma törenine katılan dernek, bazı siyasi parti ve sendika üyeleri, Karacaahmet Sultan Cem ve Kültürevi'nin yanında toplandılar.

Üzerlerinde ''Sivas Işığı Sönmeyecek'' yazılı önlükler bulunan ve ellerinde Sivas olaylarında ölenlerin resimlerini taşıyan grup, buradan Karacaahmet Mezarlığı'na kadar yürüdü. 

Yürüyüş sırasında çeÅŸitli slogan atan grup, Nesimi Çimen'in mezarı başında Madımak Oteli'nde ölenler için saygı duruÅŸunda bulundu.Â

Derneğin Genel Merkez Kültür Sanat Sekreteri Gazi Aslan, grup adına yaptığı açıklamada, Sivas olaylarını hiç kimsenin unutmadığını ifade ederek, ''Sivas'ı unutmak, yeni katliamlara zemin hazırlamaktır'' dedi. 

Aslan, aradan 9 yıl geçmesine raÄŸmen Madımak katliamının perde arkasının hala aydınlanmadığını ileri sürdü. CHP Ãœsküdar Ä°lçe TeÅŸkilatı üyelerinin mezara kırmızı karanfiller bırakmasının ardından anma töreni sona erdi.Â

ANKARA

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen ve 37 kişinin yanarak ölümü ile sonuçlanan Madımak Oteli olayının 9. yılı nedeniyle Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda miting düzenlendi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce düzenlenen mitinge, Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği, Halkevleri, DİSK, KESK, CHP, SHP, EMEP, ÖDP, TKP ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar. 

Katılımcılar, sabah saatlerinde Sıhhiye Toros Sokak'ta toplandılar. Gruptakiler, buradan Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler. Grubun önündekiler, Sivas'taki olayda hayatını kaybeden kişilerin resimlerini taşıdılar. 

Mitingde, ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada ölenlerin isimleri okundu, gruptakiler her isim okunuşunda ''burada'' diye bağırdılar. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, konuşmasında, Sivas'ta karanlık güçlerin gerçekleştirdiği olayın hala çözülemediğini belirterek, ''Sivas'ı unutturmak istiyorlar. Sivas'ı, unutmayacağız'' dedi. 

''Sivas katliamı planlı ve bilinçlidir'' diyen Genç, ''Olayın asıl faillerinin bulmasını'' istedi

KESK Başkanı Sami Evren de ''Sivas'ın hesabını soracaklarını'' söyledi. ''Türkiye'yi karanlık ilişkilerle yönetenlerin hesap vereceğini'' kaydeden Evren, ''Önümüzdeki süreç demokrasi güçlerinin birleşmesini gerektiren bir süreçtir'' dedi.

Sivas'taki olayda hayatını kaybeden kişilerin yakınları adına konuşan Mehmet Gürbüz de ''Barış içinde yaşamak istediklerini, yeni Sivas olaylarının yaşanmasını istemediklerini'' söyledi. 

Daha sonra, Kenan Şahbudak ve Filiz Gürbüz türküler söylediler. Emniyet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri aldıkları miting, olaysız sona erdi.

MERSÄ°N

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Cüneyt Durnaoğlu, 2 Temmuz 1993'de Sivas'ta yaşananların, kendi dışındaki düşüncelere tahammül edemeyenlerin ortaçağ karanlığına duyduğu özlemin bir sonucu olduğunu belirterek, ''Olaylar tarihimizde kara bir leke olarak yerini almıştır'' dedi. 

Atatürkçü Düşünce Derneği Silifke Şube Başkanı Yüksel Bütün de, ''Menemen'de Kubilay'ı katleden düşünce, Sivas'ta 37 aydınımızı elimizden aldı. Ancak unutmamalıdırlar ki hiçbir güç Türkiye'yi Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolundan alıkoyamaz'' dedi. 

ESKÄ°ÅžEHÄ°R

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Hacı Bektaşi Veli Derneği üyeleri, Eskişehir Vilayet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. 

Dernek Başkanı İlyas Küçükcan, yaptığı açıklamada, tarihe yüzkarası bir gün olarak geçen 2 Temmuz'un acı anısının yürekleri dağlamaya devam ettiğini söyledi. 

Küçükcan, Madımak kıyımının, halkın yıllardır çağdışı bir eğitim kıskacında inanan-inanmayan, bizden olan-olmayan diye  gruplara ayıranlar tarafından planlanıp sahnelendiğini savundu. 

Öte yandan, Vardar İş Merkezi önünde toplanan Eskişehir Demokrasi Platformu üyeleri de, Sivas olaylarını protesto etti. 

ADANA

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Mithat Kızılok, CHP ve ÖDP ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin katıldığı, SanatçılarParkı'ndaki törende okuduğu ortak basın açıklamasında, Sivas'ta yaşananların insanlık tarihinin en utanç verici olaylarından biri olduğunu söyledi. 

''2 Temmuz 1993'de Sivas Olayları'nı yaşatan, demokrasiye, özgürlüğe, aydınlığa ve emeğe duyulan tahammülsüzlüktür'' diyen Kızılok, yakılan insanların tek suçunun ülkenin bağımsızlığını savunmak, demokratik, laik ve özgür düşünceye sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

Kızılok, ''Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ve onların, yolundacan verdikleri değerleri korumaya devam edeceğimizi herkesin bilmesiniistiyoruz'' diye konuştu. Konuşmanın ardından, katılımcılar, Sanatçılar Parkı'ndaki anıta çiçek bıraktılar. 

Ä°ZMÄ°T

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na  (KESK) bağlı bazı sendikalar, siyasi partiler ile bazı derneklerin üyelerinden oluşan topluluk, Belediye İş Hanı'nın önünde toplandı. Buradan Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yaklaşık 1 kilometre yürüyen grup, daha sonra Tekel Binası'nın önüne geldi. 

Burada, Sivas olaylarını kınayan sloganlar atan topluluk adına basın açıklaması yapan KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Bedriye Yıldızeli, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta 37 aydının yakılarak öldürüldüğünü söyledi. 

Yıldızeli, şunları kaydetti: 

''Sahnelenen oyun dünyanın her yerinde halkların aydınlanmasının önlenmesi, az gelişmişliğin sürekli hale getirilmesi için baskı işkence gibi zor aygıtlarının kullanıldığı bir oyundur. Dün Maraş'ta, Çorum'da Sivas'ta ve Gazi Mahallesi'nde oynanan bu kanlı oyun, başka coğrafyalarda yine halklara kan ve gözyaşı getirmektedir.'' Açıklamanın ardından topluluk olaysız şekilde dağıldı. 

KAYSERÄ°

Kayseri Yunus Emre Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Değirmenci, Sivas'ta 9 yıl önce yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'nin,omuzlarında sanatçılarını ve aydınlarını diri diri yakan ülke olmanın ayıbını taşıdığını söyledi. 

Sivas'a türkü söylemek, saz çalmak ve semaha durmak için giden 33 kişinin katledildiğini öne süren Değirmenci, şunları söyledi: 

''Türkiye omuzlarında sanatçılarını, aydınlarını diri diri yakan bir ülke olmanın ayıbını taşıyor. Buradan şehitlerimize söz veriyoruz. Çorum, Maraş, Gazi ve sivas olaylarının gerçek failleri bulunmadıkça, Madımak otelinde insanların diri diri yanmasına göz yuman ve olaylara seyirci kalanlar yargı önünde hesap vermedikçe, ülkede ırkçılık, şövenizm ve şeriat olduğu sürece, bu yüreğimiz hiç susmayacak.''

BURSA

ÇGD Bursa Şube Başkanı Ayşe Aygör,yaptığı yazılı açıklamada, bundan 9 yıl önce, 37 aydının Türkiye'yi çağın gerisine taşıyacak yobazlar tarafından Sivas'taki Madımak Otel'de katledildiğini belirtti. 

Pir Sultan Abdal adına düzenlenen kültür etkinliklerine katılmak üzere Sivas'a giden aydınların, dünyanın gözü önünde ''Cayır cayır'' yakıldığını ifade eden Aygör, Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecek olan bu ''Kara ayaklanma''nın, kimilerinin iddia ettiğigibi tahrik sonucu oluşmuş münferit bir olay olmadığını kaydetti. 

Aygör, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bir dönem ozanlar diyarı olarak anılan Sivas'ta, onlar adına dikilen anıtlar yerlerde sürüklenirken, kültür merkezi taşlanırken ve 37 can alevler arasında can verirken, ortalık tekbir sesleriyle inliyordu. Kullanılan sloganlar, asıl hedefin laiklik, cumhuriyet ve devlet olduğunu açık açık gösteriyordu. Yobazların karanlığı karşısında, 37 meşale yolumuzu aydınlatmaya devam edecek.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!