Gökalp: 20 bin gıda üreticisi izinsiz

Güncelleme Tarihi:

Gökalp: 20 bin gıda üreticisi izinsiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2002 01:48

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye'deki 26 bin gıda üretim işletmesinden sadece 6 bininin üretim izni bulunduğunu açıkladı.

Gökalp, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nin (SET-BİR) yeni yönetim kurulunun ilk toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Gökalp, Türkiye'de üretilen sütün yüzde 35'inin sağlıksız işletmelerde, sadece yüzde 15-20'sinin teknolojik, hijyenik altyapısı olan tesislerde işlendiğine işaret etti. Türkiye'deki 26 bine yakın gıda işletmesinin yüzde 16'sının süt, yüzde 2'sinin ise et işlendiğini belirten Gökalp, bu işletmelerden sadece 6 bin tanesinin üretim izni aldığını kaydetti. Gökalp, üreticilerden gıda üretim izni almalarını istedi. Gökalp, tüketicilerden de tükettikleri gıda maddelerinin Tarım Bakanlığı'nın izniyle üretilip üretilmediğine bakmaları çağrısında bulundu. Gökalp, tüketicilerin tükettikleri gıda maddelerinin ambalajına ve sicil numarasına dikkat etmelerini istedi.

Süt işleme tesislerinde ve mezbahalarda haksız rekabeti önlemeye çalıştıklarını anlatan Gökalp, hijyenik koşullara uygun olmayan kesimhanelerin çoğunu kapattıklarını bildirdi. Türkiye'de üretilen etin istenilen ölçüde denetlenemediğine işaret eden Gökalp, bu konuda belediyelere ve valiliklere büyük görev düştüğünü söyledi. Gökalp, kendilerine başvuran ve izin isteyen işletmeleri denetleyebildiklerini belirtti.

Tarım Bakanı Gökalp, kişi başına et, süt ve peynir tüketiminin Avrupa ortalamasının altında olduğunu belirtti. Gökalp, gelişmiş ülkelerde 130 kilo olan kişi başına yıllık sür tüketiminin Türkiye'de sadece 22 kilo olduğuna dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!