Hem bebeğine hem de iki hastaya hayat verdi

Güncelleme Tarihi:

Hem bebeğine hem de iki hastaya hayat verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00

Menenjit nedeniyle kaldırıldığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 20 gün önce beyin ölümü gerçekleşen, ama karnındaki bebeği için makineye bağlı yaşatılan Yıldız Alçı’nın önceki gün sezaryenle 750 gram doğan bebeği, solunum makinesinden çıkarıldı.

"Sadi Rıza" adı verilen bebek hayata tek başına tutunurken, Yıldız Alçı’nın cenazesi, toprağa verilmek üzere Ağrı’ya gönderildi. Alçı’nın organları da iki kişiye hayat verdi.

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ, Türkiye’de ilk kez enfeksiyon nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen anneden bebek alındığını belirtti. Bebeğin doğum sonrası masraflarının da fakülte tarafından karşılandığını belirten Prof. Yanardağ şunları söyledi:

BAŞARILI OPERASYON

"Enfeksiyonlu bir anneden dünyada iki ya da üçüncü doğan bebek. Doğar doğmaz solunum cihazına bağlandı. Bebek beklediğimizden daha iyi doğdu, ancak anne enfeksiyonlu olduğu için taburcu olana kadar durumu kritik. Üç hafta daha burada kalacak. Anneyle birlikte bebeğin organlarının da iflası söz konusuydu. Başarılı bir operasyonla övünç duyulacak bir olay gerçekleşti."

Çocuk Yoğun Bakım Servisi’nde Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan tarafından takibe alınan bebeğinin sağlık durumunun ümit verici olduğunu ve solunum cihazından çıkarıldığını belirten Prof. Yanardağ, basın mensuplarının ısrarına rağmen bebeğin görüntüsünü almalarına izin vermedi. Doktorlar onay verir ve ailenin rızası alınırsa mucize bebeğin fotoğrafları Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin internet sitesinden yayınlanacak. Sadi Rıza’nın kaldığı bölüme, hastane personeli cep telefonuyla giremiyor.

CİĞER VE BÖBREĞİ
/images/100/0x0/55eb3f7ff018fbb8f8b4de89


Prof. Yanardağ, Yıldız Alçı’nın karaciğeri, iki böbreği ve korneasının alındığını söyledi. Alçı’nın organları enfeksiyondan etkilenip etkilenmediği araştırıldıktan sonra naklediliyor. Enfeksiyondan etkilenmediği belirlenen karaciğer önceki gün hemşire Sebahat Bakır’a nakledilirken, böbreklerinden biri de 5 yıldır böbrek bekleyen 42 yaşındaki, kronik böbrek hastası Eser Amin’e nakledildi. Florence Nightingale Hastanesi’nde yaklaşık 2.5 saat süren ameliyatı Doç. Dr. Barış Akin ve ekibi gerçekleştirdi.

SADİ RIZA'NIN BABASI DEVLET BABA

Prof. Dr. Halil Yanardağ, şu anda bebeğin babası görünen Erdinç Ceyhan’ın, Yıldız Alçı’yla resmi nikahı olmadığı için yasal babası konumunda bulunmadığını belirterek, "Şu anda bebeğin babası devlet baba" diye konuştu. Sadi Konuk Yoğun Bakım Ünitesi ile bebeğin bakımını üstlenen ekibin başı Prof. Rıza Madazlı’nın adlarından esinlenerek "Sadi Rıza" adı verilen bebeğin adı henüz resmi değil. Ailesi isterse adını değiştirebilecek.

Yıldız Alçı’nın karaciğerinin nakledildiği 16 yıllık siroz hastası, Sebahat Bakır’ın (53) eşi Caner Bakır, "Yıldız Alçı’nın dünyaya getirdiği bebek bize emanet. Bebek için her türlü fedakárlığı yapacağız" dedi.

Cenaze köyüne gönderildi

Beyin ölümü gerçekleştikten sonra çocuğuna ve organ bekleyenlere yaşam veren Yıldız Alçı’nın cenazesi dün İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan babası Mehmet Alçı ve birlikte yaşadığı Erdinç Ceyhan tarafından alındı. Cenaze, toprağa verilmek üzere Sağlık Bakanlığı’nın tahsis ettiği ambulansla Ağrı’nın Tutak ilçesi Atabindi Köyü’ne gönderildi.

Erdinç Ceyhan, "Acım büyük. Organlarını Allah rızası için bağışladık" dedi. Kimseden maddi destek görmediğini belirten Ceyhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine ev bağışlaması konusunda bilgisi olmadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!