"Bebek doğacak"

Güncelleme Tarihi:

Bebek doğacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 15:38

Yıldız Alçı'nın menenjit şüphesiyle kaldırıldığı ve yoğun bakım ünitesinde beyin ölümünün gerçekleştiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ, "Bebeğin yaşayabilmesi için anne karnında 30 haftayı doldurması gerekiyor.

Haberin Devamı

Annenin yoğun bakımda yaşatılması için gerekenler yapılıyor" dedi. "Yıldız Alçı isimli hastamız, 4 ocakta Menejit tanısıyla acil birimimize gelmiştir. Burada yapılan tedavi sonrası tedavimize yanıt vermemiştir. Yapılan tedaviye cevap vermeyince de yoğun bakıma kaldırılmıştır" diyen Prof. Yanardağ, annenin iki gün sonra beyin ölümünün gerçekleştiğini hatırlattı. Cerrahpaşa tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hamile olan hastamızda bebek 26 haftalıktır. Yaşayabilmesi için bir 30 haftayı doldurması gerekmektedir. Önümüzde bir 3 hafta daha, hastanın yaşatılması söz konusudur. Hastaya tıpbi olarak her türlü destek sağlanmaktadır."Hastanın bütün işlemleri, ücretsiz olarak kurumumuz tarafından üstlenilmiştir. Etik olarakta hasta yakınlarının talepleri olmuştur. 'Biz buna bakamayız, biz doğum istemiyoruz.Hem bebeğin hem de Hastanın hayatına son verin' gibi talepler gelmiştir.

Haberin Devamı

Bu insani açıdan, hem de yasal olarak mümkün değildir, hasta bize emanettir. Devletin güvencesi altındadır. Bütün amacımız bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesini sağlamaktır. Hocalarımız düzenli olarak takiplerini sürdürmektedirler. Bebeğin Uultrasyonla takibi yapılmakta, gelişimi izlenmektedir. Bebekte, hasta da risk altındadır. Çünkü beyin ölümünün gerçeşleşmesinin sebebi hasta menenjit ve buna bağlı olarak gerçekleşen enfeksiyondur. Bunun bebeğe de yansıma ihtimali vardır. Yoğun antibiyotik tedavisi altında tutulmaktadır hasta. Bebeği korumaya çalışıyoruz. Ama yine de bu enfeksiyondan dolayı risk altında, yine de elimizden gelen tüm cabayı harcıyoruz."

BEBEĞİN YAŞAMA ŞANSI

Prof Yanardağ bebeğin yaşama şansı nedir sorusuna da, "3 haftayı tamamlarsa yüzde 90. Bir komplikasyon çıkmazsa, 3 hafta daha yoğun bakımda tutmak zorundayız. Yaşama şansının artması için."yanıtını verdi.

KANUNLAR NE DİYOR

Bu durumda yasal zorunluluk nedir sorusuna da Prof.Yanardağ, "Kanunlar, hem hasta hakları açısından hem insani haklar açısından hem de yasal olarak bebeğin yaşatılması doğrultusunda. Bunda kişilerin pek fazla insiyatifi yok" şeklinde yanıtladı.

Haberin Devamı

ANNE ÖLÜRSE HEMEN MÜDAHALE EDERİZ

Bitkisel hayattaki annenin karnında büyümeye devam eden bebeği yakından takip eden Kadın Doğum Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Altay Gezer de, "Şuan herşey normal gözüküyor. Bebeğin durumu iyi. Yaklaşık kilosu 790 gram. Bebeğin durumu iyi gözüküyor. Şuan acil müdahele için bir gerek yok gibi görünüyor. Annenin kalbi durduğu anda biz bebeği hemen çıkaracağız. Bebeğin 26 hafta üzerinde tüm dünyada kabul edildiği gibi yoğun bakım hakkı var. Tabi her an bir bebek ölümü de gerçekleşebilir" diye konuştu. Doğduğunda bebeğin yüzde yüz sağlıklı olacağını söyleyemiz diyen Gezer, "Biz gerekli müdahaleyi, anne ölmeden önce yapmaya çalışacağız. 26 haftalık doğarsa eger, yaklaşık olarak yüzde 50 civarında yaşama şansı olur" sözleriyle açıklamasına devam etti.

Haberin Devamı

ANNEYİ HAYATTA TUTMALIYIZ

Bitkisel hayattaki anne Yıldız Alçı'nın durumunu takip eden Prof.Dr. Yalım Dikmen de, bu şekilde desteklendiği sürece, annenin vücuduna ihtiyacı var bebeğin. Onun için biz anneyi hayatta tutmaya çalışıyoruz. Bir soru üzerine de Dikmen, bu olayın Dünyada 13'üncü, Türkiye'de ilk kez yaşandığını söyledi.

 BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HAMİLE KADIN

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Beyin ölümü gerçekleşen Yıldız Alçı isimli annenin karnında tıbbi cihazlara bağlı olarak yaşam mücadelesi veren ve baba Erdinç Ceyhan'ın bakamayacağını söyleyerek istemediği 6 aylık bebekle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Çubukçu, konuya hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi. Çubukçu, şunları söyledi: "Beyin ölümü gerçekleşen bir annenin yaşatılması ve bebeğinin dünyaya gelmesi için tıbbi mücadelenin devam ettiği sırada babanın 'Ben bu çocuğa bakamayacağım. Annenin fişi çekilsin ve yaşatılmasın' açıklaması üzerine toplum olarak bir duyarlılık gösterildi. Takdir edersiniz ki baba böyle bir beyan yapmış olsa da hukuken bunun gerçekleştirilmesi mümkün değil. Dolayısıyla çocuğa bakamayacak durumda da olsa devlet o çocuğa sonuna kadar sahip çıkar. Arzumuz çocukların kendi ailelerinin yanında büyütülmesidir. Yaptığımız incelemelerde ailenin desteğe ihtiyacı olduğunu gördük. Aileye gerekli her türlü desteği vereceğiz. Bundan dolayı da baba bize teşekkür etti. Ben kendim de telefonla arayarak bu mesele konusunda yanında olduğumuzu, gerekli desteği vereceğimizi, konuyu takip ettiğimizi söyledim. Yapılacak hemen hemen herşey yapıldı. Devletin üzerine düşen herşey yapılacaktır."

Haberin Devamı

"DAİRE VERECEĞİZ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir  Topbaş, 6 aylık hamile olan ve beyin ölümü gerçekleşen Yıldız Alçı'nın  bebeği için bir daire vereceklerini açıkladı.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Sağlık A.Ş'nin faaliyetleri  hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada,  geçirdiği menenjit nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen ve yaşam destek  ünitesine bağlı olarak yaşamını sürdüren 6 aylık hamile Yıldız Alçı'nın  nikahsız yaşadığı Erdinç Ceyhan'ın “eşinin yaşam destek ünitesinden  fişinin çekilmesi” yönünde ifadeler kullandığını hatırlatarak, şunları  söyledi:

“Baba Erdinç Ceyhan, bakamayacağı gerekçesiyle bebeğin doğmasını  istemedi ve böyle bir ifade kullandı. Bebek doğduğunda ve yaşama  başladığında bebek adına kayıtlı olmak üzere ve 20 yaşına kadar  satılmamak kaydıyla bir daire vermeyi taahhüt ettim. Böylece baba da bu  çocuğun dünyaya gelmesine 'istemiyorum' demek yerine, 'istiyorum' desin  diye böyle bir adım attık. Sosyal bir yaraya el atmış olduk. Sosyal  devlet anlayışının bir boyutu da bu. Yurttaşlarımızın sıkıntılarına  gücümüz yettiğince el atma adına önemli bir adım. İnşallah yaşar,  aramızda olur. Babasının maddi imkansızlıklar nedeniyle istemediği bu  yavrunun şanssız değil, şanslı dünyaya gelmesi adına bulunduğumuz bir  taahhüt. Belediye imkanlarıyla uygun görülen bir yerde daire vereceğiz.”

Haberin Devamı

Topbaş, baba Ceyhan'ın işsiz ve özürlü olduğunu öğrendiğini, onunla da  ayrıca ilgileneceklerini kaydetti.

Bu konunun nikahsız yaşayan ailelerin sorunlarını yeniden gündeme  getirdiğine de işaret eden Topbaş, tüm belediyelerle birlikte  İstanbul'da büyük bir kampanya başlatarak, nikahsız yaşayanları nikahlı  hale getireceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!