Aleviliği anlayabilmek

NÜFUSUMUZUN yaklaşık üçte birini oluşturduğu söylenen Aleviler, ülkenin en büyük inanç gruplarından biri...

Onlar, 4 Halife döneminde, Halife seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık sonucu, Hz. Ali etrafında toplanarak yollarını ayırmış olan Müslümanlardır.

Aleviler, Kur’anı Kerim ve Hz. Muhammet’e (S.A.S) inanırlar. Türklerin Orta Asya’daki inançlarından olan Şamanizmin izlerini muhafaza ettiklerinden, farklı şekilde ibadet ediyorlar. Farklı bir hayat görüşü, farklı bir felsefeleri var.

Örneğin, farklı olarak, kadınları ikinci sınıf birey olarak değil, eşit olarak gören, "Erkek aslan aslan da, dişi aslan aslan değil mi?" diyen bir felsefeye sahipler... Pir Hacı Bektaş Veli’nin günümüze kadar gelen sözleri şöyledir:

Erkek, dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde.

Hakkın yarattığı herşey, yerli yerinde.

Bizim nazarımızda kadın, erkek farkı yok.

Noksanlık, eksiklik senin görüşlerinde.

Büyük olasılıkla ibadetlerinin ve felsefelerinin farklı olması nedeniyle, örneğin kadınların çarşafı, peçesiyle dört duvar arasında yaşamasına karşı çıkan, eşitlikçi bakış açıları nedeniyle yüz yıllardır, dışlanıyor, hakir görülüyorlar.

İlk kez Cumhuriyetin ilk yıllarında, ülkenin saygın vatandaşları olarak, inançları doğrultusunda özgürce yaşama ümidine kapıldılar. Çünkü Anayasamızın 24. maddesinde "Laik Cumhuriyette herkes dilediği şekilde ibadet edebilir, kimse farklı ibadet ettiği için baskı altında tutulamaz" diye yazılıdır.

Bu nedenle Aleviler inançları doğrultusunda yaşayabilmek için laikliğe hayati önemde ihtiyaç duyan, bu nedenle laikliğin en sadık bekçisi olan vatandaşlarımızdır.

Ülkede, şeriatçi akımlara, türbana, çarşafa, takkeye, cüppeye karşı en büyük direnç bu inanç grubundan gelmiştir.

ATATÜRK SEVGİSİ

Aleviler, Laik Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e minnetle bağlıdırlar. Alevi toplumunun sevdiği türkülerde, aşıkların sazında, dedelerin öğütlerinde hep Atatürk vardır. Örneğin Aşık Çırakman’ın popüler türküsünün son mısrası şöyledir.

Hisse alın Çırakman’ın sözünden

Zerre kaçmaz ariflerin gözünden

Kemal Atatürk’ün aydın izinden

Bugün bize hoş geldiniz erenler.


İFTARIN AMACI

BAŞBAKAN Erdoğan’ın Alevilere iftar ziyafeti vermesinin amacı Alevilere yakınlaşma olarak anlaşılabilmesi mümkün değil. Çünkü Alevi-Sünni kardeşliğinin gerçekleşmesi kalıcı olabilmesi için, herşeyden önce Alevi inancının kabul edilmesi, dışlanmaması gerekmektedir.

Alevi atağı yapmaya başlamadan önce, Alevi toplumunun tarihten günümüze kadar getirdiği inancını, felsefesini, kültürünü, yaşam biçimini kabul etmek gereklidir. Doğrusu din özgürlüklerinin kısıtlanması nedeniyle Alevi toplumu ile Başbakanlık arasında, davalar devam ederken, Başbakan’ın Alevilerle iftar sofrasında neden biraraya geldiğine bir anlam veremiyoruz.

Daha önce Başbakan’ı yanında türbanlı eşiyle, bir kamera ordusu ile yoksulların evlerinde iftar sofrasına misafir olduklarını biliyoruz. Açıkçası bizler bu iftar şovları çok gördük. Bu gözlemlerimizle öğrendik ki, AKP’li siyasetçiler yoksul halkımızın din duygularını okşayarak, oy toplamak alışkanlığındalar. Ama İftar şovla Alevi oylarını alabileceklerine inanmak zor.

Gürgün SAY

Neden izin verilmedi

SAYIN Ertuğrul Günay... Siz nerede yaşıyorsunuz veya nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsunuz, sizin nasıl bir şehirde yaşamak istediğiniz partiniz ve sizin zihniyetinizden belli. Siz kara peçeli, her yeri türban sarmış, kadının erkeğe selam vermediği bir şehir istiyorsunuz.

Çankaya Belediyesi mi var, Belediye Başkanı mı var, demişsiniz. Sayın Günay, 60 yaşınıza kadar inanmış olduğunuz siyasi anlayış ve inançlarınızdan 180 derecelik dönüş size Cumhuriyet’in kurulduğu ve laik, demokrat, aydın insanların yaşadığı ’Çankaya’yı ne de çabuk unutturmuş. Şu anda temsil ettiğiniz misyon tarihin çöplüğüne sizleri de süpürecektir.

Çankaya’da başkanımız Muzaffer Eryılmaz’ın söylediği gibi Çankaya’da karanlığa geçit yoktur. Bu niyet ’sanat’ adı altında olsa bile!

Bu anlayıştır ki, Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi’nde şeriatçıların o sergiyi açmasına izin verimemiştir.

Çankaya’yı istemeniz güzel bir rüyadır; bir kere daha hüsrana uğrayacaksınız.

Çankaya ilçesindeki ’Büyükşehir Belediyesi’nin neden hizmetlerinin aksadığını sorgulama cesaretiniz neden yok?

Çankaya Belediyesi çalışanları

bennn75@hotmail.com

Hizmet herkese eşit olmalıdır

ÇANKAYA Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na katalog bastırttı diye Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin Çağdaş Sanatlar Merkezinde açacağı sergiyi iptal ettirdi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanı’yla ağız dalaşı yaşanıyor.

AB eşliğindeki Türkiye’de sanata, sanatçıya böyle mi değer verilecektir?

Bir defa Kültür ve Turizm Bakanlığı bir devlet kuruluşudur. Bütün sanatçıları, sanat faaliyetlerini partili-partisiz demeden desteklemek görevidir. Katalog bastırmakla doğru bir iş yapmıştır. Sergide eserleri yer alacak 134 sanatçıdan, ben eminim en az %75’i AKP’ye muhaliftir. Bakan, ressamların politik görüşüyle ilgilenmemiştir. Çankaya Belediye Başkanı da böyle yapmalıydı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sadece CHP’li sanatçılar mı sergi açacak, konser verecek?

Belediye, sadece CHP’li seçmenlere mi hizmet vermekle yükümlüdür? İşte CHP, yıllardır vatandaşları senden-benden diyerek küçüldü. AKP de intikam için aynı tutumu sürdürüyor. O da küçülecek. Halkı, geniş kitleleri kucaklayanlar belediyeyi, bakanlığı herkese hizmetle görevli sayanlar zamanla mutlaka kazanacaklardır. Nail TAN

GÜNÜN SÖZÜ

"Küçük şeylere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir."

(Eflatun)
Yazarın Tüm Yazıları