Atay Aktuğ'a 6 yıl, 3 ay hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Atay Aktuğa 6 yıl, 3 ay hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 00:00

Trabzon'da kamu ihalelerine fesat karıştırdıkları telefon görüşmeleriyle tespit edilen, aralarında siyaset ve spor dünyasından isimlerin bulunduğu ihale çetesi üyesi 7'si tutuklu 34 kişiden 31'i çeşitli cezalara çarptırılırken, 3 kişi beraat etti.

Haberin Devamı

Şener bombardımanı

Mahkeme, çete lideri olduğu öne sürülen Trabzon DYP İl Genel Meclis Üyesi Ali Nazmi Başkan'ı 47 yıl 1 ay, oğlu Necati Başkan'ı 6 yıl 3 ay, torunu Efgan Başkan'ı 1 yıl 8 ay, Trabzon Çarşıbaşı AKP İlçe eski Başkanı Eyüp Kul'u 26 yıl 8 ay, inşaat mühendisi olan eşi Sibel Çağlar Kul'u 12 yıl 6 ay, Trabzonspor Kulübü eski Başkanı Atay Aktuğ'u ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezaevinde yattıkları süreyi gözönünde bulunduran mahkeme, Başkan ve Üçüncü hariç diğer 5 tutuklu sanığın tahliyesine de karar verdi.

Trabzon'da 2005- 2006 yılları arasındaki kamu ihalelelerine fesat karıştırılmasına ilişkin Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen yılın aralık ayında başlayan, aralarında siyaset, işadamı ve spor dünyasından isimlerin bulunduğu 34 kişinin yargılanması dün tamamlandı. Afşin, Işıklı ve Başdurak grubu içme suyu projesi, Çarşıbaşı, Vakfıkebir İlçesi spor salonları, Arsin'in Fındıklı Beldesi taşkın koruma, Of- Hayrat karayolu yapım ihalelerine fesat karıştırmak için örgüt kurdukları öne sürülen müteahhit ve siyasetçileri birbirleriyle yaptıkları telefon konuşmaları ele vermişti. İddianamede çete lideri olarak gösterilen DYP'li İl Genel Meclis Üyesi 72 yaşındaki Ali Nazmi Başkan, kayıt altına alınan telefon konuşmalarında, "Taş koydurtmam, kan gövdeyi götürür" demişti.

Haberin Devamı

"KİM OLDUĞUMU KÜLTÜR BAKANI'NA SORUN"

Yalnızca tutuklu 7 sanığın katıldığı, kararın verildiği 11'inci duruşmada suçlamaları kabul etmeyen Ali Nazmi Başkan, sağlık sorunlarını öne sürerek tahliyesini istedi. Başkan, "Yaklaşık 22 aydır cezaevindeyim. Örgüt kurmak, birilerini tehdit etmek gibi bir hareketim olamaz. Siyasi hayatımda 10- 15 kadar valiyle çalıştım. Menfaate ihtiyacı olmayan zengin bir ailenin mensubuyum. Ali Nazmi'nin kim olduğunu Kültür Bakanı'na sorun. O size söyler. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi. Başkan'ın hangi kültür bakanını kastettiği anlaşılamadı.

Müteaahit Mustafa Üçüncü ise "Hakkımda örgüt üyeliğine dair kesin bir bilgi yoktur. İhalelere fesat karıştırmak için hiçbir firmayla anlaşma yapmadım. Suçsuzum" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇETE LİDERİNE TAHLİYE YOK

Mahkeme heyeti, önce suçlunanlar ile 30 kadar avukatın son sözlü savunmalarını aldı. Yaklaşık 8 saat süren duruşma sonrasında mahkeme heyeti, örgüt lideri olduğu öne sürülen DYP'li Ali Nazmi Başkan'ı 47 yıl 1 ay, müteahhit Mustafa Üçüncü'yü 39 yıl 2 ay, Çarşıbaşı AKP eski İlçe Başkanı Eyüp Kul'u 26 yıl 8 ay, eşi Sibel Çağlar Kul, İsmail Çiçek, Ali Rıza Kar, Hasan Uzuncan, Koşman Köroğlu, Selahattin Eyüpoğlu'nu 12'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum etti.

Mahkeme, Trabzonspor eski başkanlarından Atay Aktuğ ile Necati Başkan, Ali Necati Bankoğlu, Gökhan Bankoğlu, Osman Zeki Kamburoğlu, Avni Kamiloğlu, Murat Dağtepe, Sinan Aydın, Ali Kurban, Muhammet Özyurt, Oğuz Elbistan, Hakan Albayrak, Halit Velioğlu, Mustafa Keleş, Hasan Güven, Ali Kazancı, Zafer Ertem, Halis Özyurt, Hamit Patır, İsmail Salih Bilgin, Mürfit İsak'a 6'şar yıl 3'er ay, Efgan Başkan'a ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Zekeriya Aydın, Ragıp İsak ve Ahmet Şafak'ın da beraat etmesini uygun buldu.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, temyiz için bir hafta süre verdi. Duruşma sonunda tutuklu olarak yargılanan İsmail Çiçek, Mustafa Keleş, Sibel Çağlar Kul, Ali Rıza Kar ve Hasan Uzuncan'ın cezaevinde yattıkları süreyi gözönünde bulundurarak tahliye edilmelerine, DYP'li Ali Nazmi Başkan ile müteaahit Mustafa Üçüncü'nün aldıkları ceza miktarınına göre tutukluluk durumlarının devamını kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!