İş dünyası leasingde KDV artışına tepkili

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası leasingde KDV artışına tepkili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 11:36

Hükümetin finansal kiralamada (leasing) KDV oranını yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarması, iş dünyasında büyük tepkiye neden oldu. Leasingdeki sürpriz verginin yatırımların durmasına neden olacağını belirten işadamları, hükümetten geri adım atmasını istiyor. İşadamları taleplerini anlatmak için Maliye'den randevu bekliyor.

Haberin Devamı

İş dünyası KDV artışı kararının yatırımlara darbe vuracağını düşünüyor. Ayrıca işadamları arasındaki diğer bir sıkıntı da bu kararın sektöre hiçbir şekilde danışılmadan alınmış olması. Maliye'nin kimseye sormadan aldığı karar ve 'yaptım oldu' tavrı, işadamları arasında tepki görüyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye'nin kararını "Kamuda alınan kararların yerinde olması kadar şeffaf, öngörülür ve sürprizlerden uzak olması gerekmektedir. Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım" şeklinde değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, kararın içeriği ve alınma şeklini de eleştirirken, KDV artışının leasing sektörü yanında sanayiyi de olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da kararı "ilgili taraflarla müzakere edilmeden çok kısa bir sürede alınmış olması, Türkiye'de yatırım ortamının istikrarı,  güvenilirliği ve öngörülebilirliği açısından da son derece geri bir adım  olmuştur” diye değerlendirdi. Kararın gerek ulusal, gerekse uluslararası  yatırımcılar açısından bir güven sorununa yol açmtığına işaret eden Yalçındağ, KDV artışı kararının geri alınmasını istedi.

Haberin Devamı

KAYSERİ'DEN DE TEPKİ VAR

NE DEDİLER

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş: Leasing'eki KDV artış nedeniyle  tekstil ve giyim sektörünün çok önemli sıkıntı yaşayacağını kaydetti. KDV artışının, sanayicileri zora sokacağını kaydeden Karakuş, özellikle  tekstil ve giyim sektörünün, zaten kur baskısı altında ezildiğini,  Leasingdeki KDV artışının da sanayici için “iflas et” çağrısı anlamına  geldiğini vurguladı.

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER): Leasingdeki (finansal kiralama) KDV zammının, KOBİ'leri yatırım yapmamaya yönelteceğini belirtti. Yeni düzenleme ile ilgi sektörün görüşünün alınmamış olması ve aniden yüksek oranda bir zammın dayatılmasının olumsuz karşılandığı,  KOBİ finansmanında yaratacağı sıkıntılardan ötürü endişe duyulduğu ifade  edildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın: “Bu KDV oranlarıyla KOBİ'ler çivi bile çakamaz. Yerine hiçbir şey getirilmeden leasingdeki bu KDV teşviğinin bir gecede kaldırılması ortalığı toz duman etti. Kaldıranların da geçerli sebebi olabilirdi. Ama verdiği zarar çok büyük. Kaçakçıyı yakalamak yerine organizeyi kaldırmayı, bir maden ocağı yanlış yapıyorsa tüm madenleri kapatma gibi bir yanlışın içindeyiz. Eğer leasing sisteminde yanlışlık varsa o yanlışlık düzeltilsin. Bütün sistem cezalandırılmasın.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş: “Yatırımlarını leasing ile planlayan kişiler şu anda kararlarını beklemeye aldı. Hükümet bu konuyu tekrar müzakere etmek zorunda. Konuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a görüşlerimizi gönderdik. Olumlu gelişme bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Kayseri Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Boydak da, bugün Referans Gazetesi'nde yer alan açıklamasında KDV oranının yüzde 1'den 18'e çıkarılmasını "şaşırtıcı" olarak niteledi. Boydak, "Hesap kitap yapılmadan buna benzer hatalar yapılırsa, bu yılki ekonomi geçen yıldan zor geçer" dedi.

Haberin Devamı

ÇİFTİÇİYİ DE VURUR

Leasingdeki KDV artışının çiftçileri de olumsuz etkileyeceğini belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda yatırımların önünü kapatacağını kaydetti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, “Leasing kuruluşları hasat dönemine denk gelen uzun vadeli  ödeme planları ve özel kampanyaları ile üreticilerimize pek çok avantaj  sağlamaktadır. Çiftçilerimiz, leasing yolu ile özellikle traktör,  biçerdöver, pamuk toplama ve balya makinesi gibi yüksek değerli teçhizat  almaktadır” dedi. Uygulamaya konulan yeni vergi oranı ile çiftçilerin zor durumda kalacağını belirten Bayraktar, düzenlemenin en kısa  sürede iptal edilmesini istedi.

Haberin Devamı

BANKACILAR ŞAŞKIN

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de leasingde yaşanan KDV oranı artışının büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Özince, “Sürpriz yapılmazsa daha iyi olur.  Yetkililer muhakkak ki gereğini bizden iyi biliyorlar. Ama nereden  baksanız KDV oranı artışı çok sürpriz bir gelişmedir ve leasing  sektörünü çok olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, leasing (finansal kiralama) işlemlerinde katma değer vergisi (KDV) oranlarının KDV’de eşitleme amacıyla artırılmasının yatırım ve kalkınma bankaları ile leasing şirketlerini doğrudan etkileyeceğini belirterek, bu konuda sektörün düzenlemesi ve denetiminden sorumlu BDDK’nın görüşünün alınmadığını ve kararın kendileri için de sürpriz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SEKTÖR MALİYE'Yİ İKNA ETMEYE ÇALIŞACAK

KDV oranlarının artırılması ile adeta şoka uğrayan leasing sektörü, hükümeti KDV artışından vazgeçirmek için Ankara’ya çıkarma yapacak. Maliye’nin aldığı KDV artışı kararının geri çekilmesi için bu hafta içinde Ankara’da ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları ile bir dizi görüşme yapmaya hazırlanan sektör temsilcileri, bu kapsamda Ekonomiden Sorumlu Bakan Nazım Erken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan randevu talebinde bulundu.

Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, hükümet yetkililerine ilettikleri randevu talebine henüz bir yanıt almadıklarını, ama bu hafta içinde mutlaka Ankara’ya giderek KDV artışının yaratacağı olumsuzlukları dile getireceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!