Navigasyona Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Navigasyona Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 11:15

Türk mühendisleri tarafından üretimi gerçekleştirilen araç navigasyon cihazı, Türkçe yönlendirmeyle sürücüyü ulaşmak istediği adrese götürüyor.

Odit A.Ş. Yazılım Geliştirme Uzmanı Ali Selman,  “yol rehberi” olarak da adlandırılan navigasyon cihazları sektörünün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen gün geliştiğini ifade etti.

Selman, sektörde 2003 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirterek, Unicode Yazılımla birlikte geliştirdikleri yüze 100 Türk üretimi ilk navigasyon cihazı olan “Bulbul B90”ı, Eylül ayından itibaren piyasaya sunduklarını kaydetti.
Portatif bir cihaz olan Bulbul B90'ın, üzerinde cep telefonlarında da kullanılan batarya bulunduğunu ve araç çakmağından şarj edilebildiğini kaydeden Selman, aracın ön camına vakum sistemiyle yapıştırılarak kullanıldığını bildirdi.

Cihazın ithal rakiplerinden ayrılan en önemli özelliğinin, sürücüyü belirttiği adrese Türkçe seslendirmeyle götürmesi olduğunu vurgulayan Selman, şöyle devam etti:
“Özel kalemiyle dokunmatik ekranda istenen adres yazıldığında gidilmesi gereken yolu hesaplayıp, sürücüyü hem ekranda göstererek hem de Türkçe konuşarak yönlendiriyor. Eğer yolun kapalı olması gibi bir nedenle cihazın belirlediği yoldan sapılırsa, hemen yeni bir yol hesaplaması yapıyor. Ayrıca, yapay zeka özelliğiyle, sürücünün tercih ettiği yolları öğrenip, gidilecek yolu önerirken buna göre hareket ediyor.”

EN GÜNCEL HARİTAYA SAHİP

Selman, Bulbul B90'da yüklü haritanın, üzerindeki isimlerde “ı, ğ, ş” gibi Türkçe karakterlerin kullanıldığı en güncel Türkiye haritası olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti:
“Uluslararası standartlarda hazırladığımız haritaları kullanıyoruz. Avrupa'nın en büyük dijital harita üreticisi Navteq, Türkiye'de bizim haritalarımızı kullanıyor.

Harita, Türkiye'nin tüm kara yollarının yanı sıra 29 büyük ilin tüm cadde-sokak-pafta detayları ve 100 binin üzerinde güncel alışveriş merkezi, restoran, hastane, okul, sağlık kuruluşu gibi noktalarını içeriyor. Bu haritaları her ay güncelliyoruz ve internet sitemizden indirilerek, Bulbul B90'a yüklenebiliyor.”

Selman, üzerindeki 2 GB kapasitesindeki karta yüklenen film ve müzik parçalarını da oynatabilen cihazın fiyatının 499 YTL olduğunu, internet alışveriş siteleri aracılığıyla da satıldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!