Deprem kerpiç evleri vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem kerpiç evleri vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00

Bala’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde ilçe merkezinde hasara neden olmazken civar köylerdeki çoğu evin yıkılmasına ve kullanılmaz hale gelmesine neden oldu. Özellikle çevre köylerde kerpiçten yapılan evlerin tamamında orta ve ağır hasar meydana geldi.

BALA’ya bağlı Afşar beldesindeki artçı depremlerde bir cami minaresinin hasar gördüğü, dört boşaltılmış ev ile 10 ahırın yıkıldığı bildirildi. En çok hasarın görüldüğü Afşar kasabasında Belediye Başkanı Bayram Küçük, son artçı depremlerde Yeni Mahalle’deki Hazreti Ömer Camisi’nin minaresinin hasar gördüğünü söyledi.

Küçük, beldede 10 ahır ile Yeni Mahalle’de iki, Derebey Mahallesi’nde iki olmak üzere dört boşaltılmış evin yıkıldığını; ayrıca, Karaali beldesindeki Yöreli Köyü Camisi’nin minaresinin hasar gördüğünü ifade etti.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, Bala’da incelemelerde bulundu. İlçedeki temaslarında Erbakan ve Yamaç, merkez üssü Bala olan ve saat 15.47’de meydana gelen depremi Kaymakam Kamuran Mustafa Ballı’nın odasında hissettiler. Vatandaşlar panikle sokaklara çıkarken, Erbakan ve Yamaç, sarsıntıyı soğukkanlılıkla karşıladı.

İLK KOŞAN KIZILAY OLDU

Bölgede yardıma ilk koşan Kızılay, vatandaşlara 324 çadır, 220 katalitik soba verdi, üç tane 100 metrekarelik çadırı da Bala’ya getirdi. İki bin kişiye yemek dağıtabilecek seyyar mutfağı da ilçeye getiren Kızılay, depremzedelere battaniye ve kumanya da verdi. Verilen çadırların yazlık çadır olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten bir yetkili, "Bu çadırlar Hollanda tipi çadırlardır. Eğer içinde katalitik yakılırsa uzun süreli bir sıcaklık sağlarlar. Çadırın dış yüzeyi çok katmanlıdır ve yalıtım için özel olarak tasarlanmıştır" dedi.

DEVLET YALNIZ BIRAKMAYACAK

Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi’nin ilçede 20 Aralık’ta meydana gelen depremin ardından bölgedeki deprem etkinliğini izlemek üzere 14 adet deprem istasyonu kurduğu ve on uzman elemanın görevlendirildiği belirtildi. Açıklamada, 20 Aralık’taki depremin ardından 440 kez, son depremin ardından ise şimdiye kadar 60 kez artçı deprem meydana geldiği kaydedildi. İlk depremden sonra 15 köyde yapılan hasar tespit çalışmasında 343 konutun ağır hasar gördüğü, sekiz konutun oturulamaz hale geldiği ve üç caminin minaresinde hasar oluştuğu belirtilen açıklamada, Yukarıhacıbekir köyünde yıkılan ahırda 70 küçükbaş hayvanın telef olduğu, iki yük konteynerin ahır olarak kullanılmak üzere bölgeye gönderildiği kaydedildi.

HASAR TESPİTİ İÇİN 85 ELEMAN

Açıklamada, ilçede 20 Aralık’taki depremin ardından 30 teknik elemanın kesin hasar tespiti çalışması yaptığı, deprem nedeniyle yapısal hasarı tespit etmek üzere 18 köyde 85 teknik elemanın çalışmalara başladığı ifade edildi. Depremzedelerin büyük kesiminin Ankara’da ikinci evleri olduğu için Ankara’da, deprem bölgesinde yaşayan ve konutları sağlam olanların yakınlarının yanında ve Türk Kızılayı tarafından verilen çadırlarda barındığı bildirilen açıklamada, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün lojistik stok ambarından 11 adet ev konteynerinin hayvancılıkla uğraşan köylüler için bölgeye gönderildiği bildirildi.

KALICI KONRAT YAPILACAK

Depremzedelerin daimi iskan konutları yapılıncaya kadar geçici barınmaların çözümünün, tespit edilen kira rayiç bedeli olan aylık 300 YTL verilmek suretiyle çalışmalara başlandığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Kesin hasar tespit sonuçlarına göre, depremzedelerin daimi iskan konutlarının yapımı; evini yapana yardım metodu, ihaleli olarak Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleli olarak gerçekleştirilecektir. Konutlar, 2008 yılı yatırım programı kapsamında yapılarak, depremzedelere 20 yıl ödemeli olarak, maliyet bedeli üzerinden faizsiz teslim edilecektir."

Çadırlarda az vatandaş kaldı
/images/100/0x0/55eb0247f018fbb8f8a511ac

BALA Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz, depremin ardından vatandaşlardaki tedirginliğin kısmen azaldığını belirterek "Bir kısım vatandaş, geceyi geçirmek için yakındaki ya da Ankara’daki akrabalarına gitti, bir kısmı evlerine girdi. Çadırlarda az sayıda vatandaş kaldı" dedi. Afşar Beldesinde, vatandaşların geceyi geçirmeleri için tahsis edildiği bildirilen Çok Programlı Lise, vatandaştan talep gelmediği için kullanıma açılmadı. Büyükşehir Belediyesi’nin, Afşar’a odun ve kömür sevk ettiği bildirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Depremde Arama-Kurtarma Tabur Komutanlığınca gönderilen 30 kişilik birlik, Afşar Beldesi İlköğretim Okulunun bahçesinde konuşlanarak geceyi burada geçirdi. Birlik, ayrıca Belediye Başkanı Küçük’ün talebi üzerine, Kızılay’ın dağıttığı 175 çadırın kurulmasında vatandaşlara yardımcı oldu. Kızılay, beldede kurduğu gezici aşeviyle vatandaşlara sıcak çay dağıttı.

Mehmetçik deprem bölgesinde

BALA ilçesinde dün meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler Depremde Arama-Kurtarma (DAK) Tabur Komutanlığı, bölgeye 30 kişilik bir tim ve teknik malzeme gönderdi.

Bala’nın Afşar beldesinde konuşlanan tim, Kızılay’ın yöreye gönderdiği çadırların kurulmasına yardım etti, komutanlar afetzedelerle sohbet ederek, onlara moral verdi. Adının açıklanmasını istemeyen Doğal Afetlerde Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi Birlik Komutanı, belde meydanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!