İşte Malezya’nın Türk biraderleri

Güncelleme Tarihi:

İşte Malezya’nın Türk biraderleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00

Son dönemde birçok tartışmaya konu olan Malezya, Uluslararası İslam Üniversitesi kanalıyla çok sayıda Türk akademisyene kucak açmış. Üniversiteden geçen Türk akademisyenlerin çoğu hem yakın arkadaşlar hem de YÖK Başkanı Prof. Özcan ve Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Prof. Davutoğlu gibi, Türkiye’deki kritik görevlere talipler.

YÖK Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın göreve geldikten sonraki ilk demeci, türbanı da içine alan üniversite yasakları olunca, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, "Malezya’ya gitsin" dedi. Prof. Dr. Şerif Mardin’in Hürriyet’te yayımlanan demeciyle alevlenen, Türkiye’nin İslami rejime sahip Malezya’ya benzeyip benzemeyeceği tartışması, geçen Eylül ayı gündemini de olduğu gibi kaplamıştı. Ancak Gürüz’ün Malezya benzetmesi, sadece Mardin’in altını çizdiği muhafazakárlaşma sürecine işaret etmiyordu. Aynı zamanda Özcan’ın, Malezya’da İslamlaşma sürecinin en önemli ideolojik destekçisi sayılan Uluslararası İslam Üniversitesi’nde, 1992-94 arasındaki öğretim üyeliği geçmişine gönderme yapıyordu.

HUKUKÇULAR DA VAR

Liberal görüşlü Özcan’a İslami düzeni daha yakından tanıma fırsatı sunan bu üniversite, bünyesinde başka Türk akademisyenlere de kadro verdi. Aralarında ilahiyatçıların dışında, diplomasi, tarih, hukuk uzmanlarının da bulunduğu bu Türkler, Malezya’dan dönünce de ilişkilerini koparmadılar. Kimi YÖK Başkanı oldu, kimi Başbakan Danışmanı... Kimi Diyanet İşleri Başkanlığı’na getirilmek istendi defalarca Köşk’ten döndü, kimi kürsüsünü bırakıp ülke dışına çıkmak zorunda kaldı. Ama yolları sürekli kesişti. Hatta zamanla aralarında bir tür ’Malezya kardeşliği’ oluştu. Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun başını çektiği Malezya kökenli akademisyen hareketi, bugün devletin kritik görevlerine talip bir ekol haline gelmiş durumda.

DİVAN VE ENSAR BAĞLANTISI

Sadece yeni YÖK Başkanı Özcan’ın etrafında oluşan bağlar bile, bu ekolün varlığını doğruluyor. İşte hareketin en önemli aktörleri ve aralarındaki ilişkiler:

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu: Malezya kardeşliğinin kilit ismi. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasını tamamladıktan sonra, 1990-95 yılları arasında Malezya’da Uluslararası İslam Üniversitesi’nde (IIU) öğretim üyesi ve idareci olarak görev yaptı. Şu anda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dış politikadan sorumlu başdanışmanı. Pozisyonu gereği de, Malezya’dan geçmiş Türk akademisyenlerin en önemli referans kaynağı. Yusuf Ziya Özcan’la ilişkileri, aynı dönem çalıştıkları Malezya’dan sonra daha da güçlendi. Özcan, Davutoğlu’nun kurduğu Bilim ve Sanat Vakfı’nın (BİSAV) yayın organı ’Divan’ın danışma kurulu üyesi. Davutoğlu, dergiye sadece Özcan’ı değil Malezya’dan geçen başka akademisyenleri de topladı.

Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez: IIU’deki öğretim üyeliğinden en yeni dönenlerden. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski dekanı. Başbakan Erdoğan, 2003’te Diyanet İşleri Başkanlığı’na atamak istemiş, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kararnameyi 2 kere veto etmişti. 2005’te Erdoğan YÖK üyeliğine atamak istedi, yine Köşk’ten döndü. Yusuf Ziya Özcan gibi Ahmet Davutoğlu’nun çıkardığı ’Divan’ın Danışma Kurulu’nda. Ensar Vakfı’nın kurucularından. 1979’da kurulan ve AKP’nin omurgasını oluşturan imam hatip öğrencilerine yurt, burs olanakları sağlayan Ensar, aynı zamanda Malezya’ya en çok öğrenci gönderen kuruluş.

VE GÜLEN BAĞLANTISI

Prof. Dr. Ali Şafak:
1997-98’de Malezya’daki Uluslararası İslami Düşünce ve Medeniyet Enstitüsü’nde (ISTAC) çalıştı. Kayserili. 1986’dan beri Ankara’da Polis Akademisi’nde hukuk dersleri veriyor. Polislik eğitimi üzerine makaleler yazan Yusuf Ziya Özcan ile Özcan’ın Polis Akademisi’nde verdiği derslerden de tanışıyorlar. AKP’nin Anayasa taslağını hazırlayan ekipteki Prof. Dr. Zühtü Arslan da Şafak ile Polis Akademisi’nden.

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç: 1995-99 arasında ISTAC’da öğretim üyeliği yaptı. Ahmet Davutoğlu’nun çıkardığı Divan Dergisi’nin, Özcan ile birlikte Danışma Kurulu üyesi. Felsefe bölümünden doçentliğini de Özcan’ın okulu ODTÜ’den aldı. Fethullah Gülen’e yakın Fatih Üniversitesi’nde ders veriyor.

Prof. Dr. Sabri Orman: 1992-94’te IIU İktisat Bölümü’nde, 1995-97’de ISTAC’ta öğretim üyeliği yaptı. Özcan’ın Danışma Kurulu’nda olduğu Divan’ın yazarlarından. Halen Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü’nde ders veriyor.

Prof. Dr. Teoman Duralı: 1992-93’te ISTAC’da öğretim üyeliği yaptı. 1995, 1997 ve 1999’da da 3 sezon aynı okulda yaz dönemi dersleri verdi. Bilim tarihi ve felsefe uzmanı. 2004’te Yusuf Ziya Özcan ile ABD’de eğitim görmek isteyenlere imkan sunan Fulbright Bursu’nun Türkiye’deki 4 Türk üyesinden biriydi. Fethullah Gülen’e yakın Mehtap TV’de programlar yaptı. Pazartesi geceleri, TRT2’de yine bir felsefe programı yapıyor. Facebook’ta öğrencileri tarafından hazırlanmış bir sayfası var. En liberalleri.

Prof. Dr. Bilal Kuşpınar: 1996-99 arasında ISTAC’da öğretim üyeliği yaptı. Said Nursi üzerine çalışmaları var. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeyken 28 Şubat sürecinde, okuldan ayrılıp ülkeyi terk etti. Kanada’da McGill ve Concordia Üniversiteleri’nde İslamoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Yusuf Ziya Özcan’ın da "Kanada’da Müslümanlar" adlı bir çalışması var. Kuşpınar’ın SÜ’yü terk etmesinde etkili olduğu iddia edilen, "Türban mikrofaşizmin kaynağıdır" diyen, aynı üniversiteden Doç. Dr. Şahin Filiz hakkında ise geçtiğimiz günlerde İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından soruşturma açıldı. Dinci sitelerde ’intikam’ yazıları yayınlandı.

Prof. Dr. Faruk Beşer: 1993-94’te IIU’de 2 dönem İslam hukuku dersleri verdi. Kanal 7’de fıkıh programları yapıyor, halktan gelen dini soruları yanıtlıyor. Star Gazetesi’nde köşe yazısı yazıyor. Fethullah Gülen Hareketi üzerine de kapsamlı fıkıh çalışmaları var. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı. Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi geçmişli diğer akademisyenler arasında önde gelen diğer isimler ise Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Cemil Akdoğan, Prof. Dr. Ahmet Turan Aslan, Prof. Dr. Bedrettin Çetiner, Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, Prof. Dr. Hulusi Yavuz, Prof. Dr. Mehmed Maksudoğlu, Doç. Dr. Cengiz Kallek, Yard. Doç. Dr. Cüneyt Eren.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!