Ankara Elektrik Üretim'in özelleştirilmesine karşı dava

Güncelleme Tarihi:

Ankara Elektrik Üretimin özelleştirilmesine karşı dava
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 14:12

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), dokuz elektrik üretim santralını bünyesinde barındıran Ankara Doğal Elektrik Üretim’in özelleştirilme ilanı ve kaynağı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptali istemiyle dava açtı.

Haberin Devamı

10 Aralık'ta Danıştay’a yapılan başvuruda, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ye ait santralların özelleştirilmesine yönelik ihale ilanı ve ilanın dayanağını oluşturan ÖYK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Dava dilekçesinde, ÖYK‘nın 27 Aralık 2006 tarihli kararıyla, hem altı yeni santralın (Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır hidroelektrik santralları ile Engil Gaz Türbünleri Santralı) özelleştirme kapsam ve programına alındığı, hem de 30 Mayıs 2003 tarihli ÖYK kararıyla kapsama alınıp özelleştirmeye hazırlık işlemine tabi tutulmasına karar verilen üç santralın (Beyköy ve Ataköy hidroelektrik santralları ile Denizli Jeotermal Santralı) da özelleştirme programına alındığı anımsatıldı.

Dilekçede yer alan iptal ve yürütmeyi durdurma isteminin gerekçeleri özetle şöyle:

-Özelleştirme programına alınan santrallardan altı tanesi herhangi bir özelleştirmeye hazırlık işlemine tabi tutulmaksızın Ankara Doğal Elektrik Üretim çatısı altında birleştirilmiştir. Santrallara ilişkin iki ÖYK kararı, santralların birleştirilerek tek bir gruba satılmasını içermemektedir.

FARKLI BÖLGELERDEKİ SANTRALLAR TEK ŞİRKETE SATILACAK

-Dokuz santral için tek teklif verilmek suretiyle ihale yapılması ÖYK kararına aykırı olduğu gibi 4046 sayılı Yasa‘ya da aykırıdır.

-İsteklilerin her bir santral için ayrı teklif vermesinin önüne geçilmiştir. Santralların tek bir alıcıya satılmak istenmesi, ihaleye katılımın, özellikle yerli katılımcıların sayısını azaltacağı gibi, santralların değerini de düşüreceğinden, izlenen yöntem kamu yararına uygun değildir.

-Her biri ülkenin başka bir bölgesinde bulunan santralların birleştirilmesini gerektiren maddi bir neden bulunmamaktadır. Santralların üretim yöntemleri, işletme maliyetleri tamamen farklılık arz etmektedir. Nitekim santrallerin özelleştirilme yöntemleri dahi farklıdır. Engil Gaz Türbünleri satış yöntemiyle, diğerleri ise işletme hakkı devir yöntemiyle özelleştirilecektir. İki farklı ihale ve özelleştirme yöntemi, tek bir ihalede kullanılmaktadır ve ayrı ayrı teklif verilmek suretiyle santrallerin gerçek değerinin bulunması, dolayısıyla en uygun koşullarda özelleştirilmesinin önüne geçilmiştir.

-ELEKTRİK FİYATI YÜKSELECEK-

-Engil Gaz hariç tutulduğunda sekiz santralın ortalama işletme maliyeti 2 sentin altında kalmaktadır. Yani bu santrallar EÜAŞ ortalama maliyetlerini aşağıya çeken işletme maliyetlerine sahiptir. Özelleştirme sonrasında ise piyasada oluşacak fiyat ortalama fiyat üzerinden değil, en pahalı birim enerji fiyatı tarafından belirlenecektir. Nitekim, özel sektör şirketleri tarafından üretilen elektrik enerjisi fiyatları 9-10 sentin üzerinde seyretmektedir. Özelleştirmeyle birlikte elektrik enerjisi fiyatlarında fahiş artışlara neden olunacağından ihale işlemi, kamu yararına ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu‘nun amaç maddesine de aykırılık oluşturmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!