Yaşlanmayı yavaşlatan 5'li

Genlerinizin yaşlanma biçiminizde önemli etkileri var.

Haberin Devamı

Sizi DNA’larınıza yerleşmiş genetik şifrelerin yönettiğinden kuşku duymayın. Hücrelerin enerji üretim merkezleri, mitokondrilerin DNA’sı, yaşlanma hızını belirleyen en önemli faktörlerden biri gibi görülüyor. Bazı uzmanlara göre, "eğer mitokondri DNA’larınızın yaşlanmasını yavaşlatabilirseniz" sağlıklı ve iyi yaşlanma yolunda önemli avantajlar yakalayabiliyorsunuz. Çünkü DNA yaşlandığında mitokondrialar hücrelerinizin ihtiyacı kadar enerji üretemiyor. Eğer yaşlanan mitokondrinin enerji üretimi kusuru önlenebilirse 100 yaşındayken de kendinizi 50 yaşındaymış gibi güçlü ve enerjik hissetmeniz mümkün olabiliyor.

Yukarıda anlattıklarım yaÅŸlanma ile ilgili teorilerden biridir. "Mitokondri yaÅŸlanması teorisi" olarak bilinir. YaÅŸlanmayı açıklamaya çalışan teorilerin en güçlü olanı ve akla en yatkın duranıdır.Â

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE O DESTEKLER

Mitokondrial DNA’yı yaşlanmadan koruyabileceği düşünülen 5 doğal madde var. Bu 5 doğal maddenin adlarını bir kenara yazın: Alfa Lipoik Asit, Rezveratrol, Asetil-L Carnitin, Koenzim Q-10 ve Folik Asit. Berkeley Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde yapılan bazı çalışmalarda ulaşılan bulgular da bu desteklerin mitokondrial DNA’yı yaşlanmaktan koruyabileceğini düşündürüyor. Eğer bu düşüncenin ispatlanmasına kadar geçecek sürenin "kaybedilmiş bir zaman" olacağını düşünüyorsanız bu doğal desteklerden siz de hemen yararlanabilirsiniz (yararlananlar var!). Bu maddeleri ne dozlarda, hangi süre ile kullanmanız gerektiğini öğrenmek için biraz araştırma yapmanız ve biraz çalışmanız gerekiyor. Bunların besinlerde yaygın olarak bulunduğunu ve akılcı beslenme planları ile vücuda kazandırılabileceklerini de unutmayın. Ve küçük bir kopya: Günde 100-200 mg Alfa Lipoik Asit, 50-100 mg Koenzim Q-10, 500-1000 mg Asetil-L Carnitin ile mitokondrial DNA’nıza destek olmaya hemen başlayabilirsiniz.

Üç beyaza hayır deyin

Sağlıklı kiloyu sürdürmenin, daha da önemlisi bedensel sağlığı korumanın üç temel ilkesi vardır: Yağ, şeker ve tuzdan uzak durmak. Bunu siz dörde çıkarabilir, beyaz undan yapılan besinleri de sağlıksız besinler arasına koyabilirsiniz. Eğer uzun süreli bir sağlık değişimini yakalamayı arzuluyorsanız tuzu, şekeri, unu ve yağı azaltacaksınız. Başka çaresi yok! Araştırmalar, özellikle şeker bağımlılığının, tuz tutkusunun, unlu ve yağlı yiyeceklere olan ilginin sadece fazla kiloya değil başka pek çok sağlık problemlerine de yol açabileceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz iyileştiriyor

Vücudunuz 620 kas ve 206 kemiğin birlikte işbirliği içerisinde çalışması öngörülerek size bağışlanmış muhteşem bir makinedir ve sürekli olarak hareket etmek üzere yapılandırılmıştır. İşte bu nedenle düzenli egzersiz ve iyi planlanmış bir fiziksel aktivite sağlıklı ve formda bir hayatın en önemli belirleyicilerindendir. Fiziksel aktivite ve egzersizin vücut yapınızı değiştirme, yüksek bir enerji düzeyi, iyilik ve mutluluk hissi, kendine güven, olumlu bir bakış açısı kazandırmak yanında daha pek çok koruyucu ve iyileştirici yararlarının olduğu bilinmektedir.

Düzenli egzersiz alışkanlığı kan şekerinizin, kolesterol, ürik asit ve trigliseridinizin ayarlanmasını kolaylaştırmakta, faydalı -HDL- kolesterolü yükseltmekte, kalp ve dolaşım sisteminizi koruyup geliştirmektedir. Egzersizin eklemleri ve eklem bağlarını güçlendirdiği, kemik kırılganlığını -osteoporoz- önlediği, kas gücünü ve miktarını artırdığı, stres düzeyini azaltıp, uykuyu daha verimli hale getirdiği de kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz ile elde edeceğiniz yarar yağsız, fit ve güzel bir vücut görünümünden çok daha fazla bir şeydir. Fiziksel aktivite alışkanlığını yaşamınızın bir parçası haline getirdiğinizde cinsel performansınızın yükseldiğini, bağışıklık sisteminizin hayli güçlendiğini de bilmelisiniz.

Haberin Devamı

DİYET GÜNLÜĞÜ
Sorularınız için: Tel: (0212) 236 73 00

Kalorisi düşük, hazırlaması kolay öğün

Dünkü yazımızda kalorisi yüksek olmayan yiyeceklere değinmiş ve size listediğimiz düşük kalorili yiyecekleri kullanarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir tarif vereceğimizi belirtmiştik. İşte tavuklu sandviç mönüsü:

60 gr (1 avuç içi büyüklüğünde), (teflon tavada pişirilmiş) tavuk göğüs eti

Domates, salatalık, 1-2 yaprak marul yaprağı, maydanoz (önceden yıkanmış saklama kabında)

1 çorba kaşığı ketçap

2 dilim kepekli ekmek

1 bardak ayran

Öğünün enerjisi; 350 kalori (hazırlama süresi 10 dakika)

Bu öğünün ardından yatmadan 2 saat önce meyve değişiminizi de kullanmayı unutmayın.    1 küçük boy elma veya 1 büyük boy mandalina veya 1 orta boy portakal...

Haberin Devamı

Diyete başlayınca bağırsak problemlerim çok oluyor. Bu sıkıntının oluşması düşük kalori almamdan dolayı mıdır?

Diyet konstipasyon (kabızlık) yapar mı

Düşük kalori almanız demek, daha az besin tüketmeniz demektir. İyi hazırlanmış bir beslenme programı zayıflama amacıyla yazılmış bile olsa, posa yönünden zengin olmalı ve yeteri kadar yağ alımını sağlamalıdır. Konstipasyon (kabızlık) sorununuz diyet dışında yok ve sadece diyet yaptığınız dönemlerde ortaya çıkıyor ise, yediklerinizim miktarı ciddi derecede azalıyor günlük posa alımınız olması gerekenin altına düşüyor olabilir. Aşağıdaki maddeleri uygulayın.

Günde 3 porsiyon sebze-salata

Aralarda mutlaka meyve (özellikle kuru meyveler)

Günde 8-10 bardak su

Haberin Devamı

Öğünlerde 1-2 şer dilim ekmek (tam undan)

Yemeklerde 1-2 tatlı kaşığı sıvıyağ (kişiye göre değişir)

Yeterli egzersiz

Şikayetiniz bunlara rağmen geçmiyor ise, doktora başvurmanızda yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları