Yolcu uçağı Isparta'da düştü

Güncelleme Tarihi:

Yolcu uçağı Ispartada düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 04:16

Ahmet İSTEK- Osman Nuri BOYACI- Turaç TOP- Cesur SERT- Hasan ÖZBEK- Ramazan ACAR- Mehmet ÇINAR- Ramazan ÇETİN- Selamet ŞAHİN/ISPARTA, (DHA)

Haberin Devamı

İŞTE UÇAK MÜRETTEBATI

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER...

DAKİKA DAKİKA UÇAK KAZASI...

TÜRKİYE'DEKİ UÇAK KAZALARI...

 


İSTANBUL- Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan MD83 tipi yolcu uçağı Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş için alçalırken, Keçiborlu İlçesi'nin Çukurören ve Kılıç köyleri arasında düştü. Süleyman Demirel Havalimanı'na 12 kilometre uzaklıktaki 1830 metre yükseklikteki Türbetepe'nin zirvsine çakılan uçaktaki 49 yolcu 7 mürettebattan kurtulan olmadı.

Haberin Devamı

UÇAKTA BİLİM ADAMLARI BULUNUYORDU
Isparta yakınlarında düşen Atlasjet uçağında ölen yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesinin davetlisi olarak, konferans vermek üzere gelen bilim adamlarının da bulunduğu öğrenildi.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nce bugün düzenlenecek “fizik” konulu bir konferansa katılmak üzere Atlasjet uçağına binen ve hayatlarını kaybettikleri bildirilen yolcular arasında, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da bulunuyor.
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta'ya saat 23.20'de havalanması gerekirken, Piriştina seferinden geç dönmesi nedeniyle saat 00.51'de kalkış yapan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 01.36'da Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada radardan kayboldu.

Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin uçağın kaybolduğu bilgisini vermesi üzerine arama çalışmaları başlatıldı. Bölgedeki arama kurtarma ekipleri ve jandarma başta olmak üzere tüm güvenlik birimleri seferber olurken, Hava Kuvvetleri'ne bağlı arama kurtarma helikopterleri görevlendirildi.

Uçağın koordinatlarını uydu aracılığı ile bildiren ELT cihazından sinyal alınamayınca, çevredeki göllerden birine düşmüş olbileceği ihtimali gözönüne alınarak, aramalar buralara da kaydırıldı. Isparta ve Antalya valiliklerinde kriz masaları oluşturuldu.

Haberin Devamı

Uçağın kaybolduğu haberi üzerine yolcu yakınları İstabul Atatürk Havalimanı ile Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na akın ederek, bilgi almaya çalıştı.

PİLOT MEYDANI GÖRMÜŞ

Atlasjet Havyolları CEO'su Kaptan pilot Tuncay Doğaner, kaptan pilotun meydanı gördüğünü söyledi. AtlasJet CEO'su Doğaner'in saat 05.00'te yaptığı açıklama şöyle:

“World Focus Havayolları'na ait AtlasJet Havayolları adına uçuş yapan KK4203 sefer sayılı MD83 tipi yolcu uçağı, İstanbul- Isparta seferini yapmak üzere 00.50'de Atatürk Havalimanı'ndan havaladı. Uçak havalandıktan sonra Isparta meydan üzerinde kuleyle temasa geçilmiş olup, meydan görülmüş ve bu andan itibren uçakla irtibat kesilmiştir. Uçak şu an için kayıp olup arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Uçakta 49 yolcu, 2 kapta 4 hostes, 1 teknisyen 7 müretebat olmak üzere 56 kişi bulunmatadır. Olay ögğrenildiği andan itibaren ilgili bütün birimlerin bilgisi olup, Ulatırma Baknalığı, İçişleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nce gerekli bütün önlemler alınmıştır. Arama krtarma çalışmaları devam etmektedir. Yapılan ilk incelemee hava şartlarında ve uçağın teknik özelliklerinde herhangi negatif bir bilgiye rastlanmamıştır. Gerek Atatürk Havalimanı'nda gerek Isparta Havalimanın'nda, Meydan Valiliği ve personelimiz her türlü önlemi almıştır.”

Haberin Devamı

ENKAZ TERMAL KAMERAYLA BULUNDU

Isparta'nın yanı sıra Afyonkarahisar ve Antalya'da da aranan uçağın akıbetinden yaklaşık 4 saat süreyle haber alınamadı.

Ankara'dan kalkan AS532 Mk1 Cougar tipi özel termal kameraya sahip arama kurtarma helikopteri saat 06.00 sıralarında enkazı Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nın kuzey batısında yer alan Çukurören ve Kılıç köyleri arasındaki Türbepete'nin zirvesinde buldu.

ULAŞTIRMA BAKANI: HAYAT EMARESİ GÖZÜKMÜYOR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, uçağın inişe geçtiği sırada havalimanının kuzeybatısında Çukurören köyü yakınlarına düştüğünü söyledi. Enkaza ilk ulaşan ekiplerden aldığı bilgiyi aktaran kazada kurtulan olmadığını belirten Bakan Yıldırım, açıklamasında şöyle dedi:

Haberin Devamı

“İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürüyor. Talimatları verdik, kaza kırım ekiplerini oluşturduk. Onlar da hareket etmiş durumdalar. Gerek hava şartları, gerekse ucağın teknik durumu, personel durumu itibarıyla herhangi bir anormal durum söz konusu değil. Ticari nedenlerle kalkışla ilgili bir gecikme var. Yaklaşık 50 dakika gibi bir gecikmeyle kalkıyor. Isparta'da da kuleyle yapılan konuşmada herhangi bir anormallik yok. İniş için alçaldığını söylediği anda irtibat kesiliyor ve kaza meydana geliyor. Kaza nedeni hakkında daha kapsamlı, sağlıklı bilgilere ulaşacağız. Uçakla irtibatın kesildiği saat 01.36. Hemen ilgili birimler görevlenrilmiş, arkadaşlarımız olay yerine intikal etti.”

Haberin Devamı

KURTULAN OLMADI

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner yaptığı açıklamada, “Kurtarma helikopteri uçak enkazının yanına indi maalesef kurtulan kardeşimiz yok” dedi.

Helikopterden verilen bu bilgiler doğrultusunda, arama kurtarma ekipleri Türbetepe'ye yönlendirildi. Çok sayıda Sivil Savunma ekibi ve ambulans Türbetepe'ye sevkedildi, askeri helikopterlerin yanı sıra bir polis helikopteri de enkaz yakınına indi. Sarp dağlık bölgeye ulaşan ekipler dumanlar tüten ve geniş bir alana yayılan enkaza ulaştığında, yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadığını gördü. Orman gözetleme kulesinin hemen altına düşen uçağın gövde ile kuyruk kısmı birbirine yakın iki ayrı yerde bulundu.

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner de yaptığı açıklamada, “Kurtarma helikopteri uçak enkazının yanına indi maalesef kurtulan kardeşimiz yok” dedi.

KAZADA ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

Isparta Süleyman demirel Havalimanı'na iniş sırasında tepeye çakılan World Focus Havayolları'na ait MD83 uçağında yaşamını yitiren 7 mürettebatın adları şöyle:

World Focus Havayolları görevlisi kaptan pilot Serhat Özdemir, 2'nci pilot Fahir Aksoy, kabin amiri Çağatay Şirin, teknisyen Alaattin Göktürk, Atlasjet Havayolları görevlisi kabin memurları Mana Topçu, Sinem Hatice Vurbun ve Mümine Bulut.

Uçakta yaşamını yiteren 49 yolcu da şunlar:

Özlem Karataş, Nuri Tığlı, Bahri Öndürücü, M.Rafi Taşkent, Muhsin Öndürücü, Şakir Özsoy, Kasım Muhammet Saygılı, Perihan Kutlu, Sinem Kutlu, Aysun Fatime Balcı, Mustafa Zengi, Davut Demirkurt, Hayri Tokgöz, Tevfik Büyükçaylı, Mehmet Yiğitbaşı, Zeliha Yiğitbaşı, Özgen Berkol Doğan, Engin Abat, Engin Arık, Sibel Uysal, Mehmet Yılmaz, Necati Kartal, Saniye Kartal, Hakan Ulutaş, İskender Hikmet, Senel Fatma Boydağ, Fahrettin Oğurlu, Özcan Oğurlu, Hakan Yakup Tullu, Alp Tezcan, Oğuz Cafer Çiftçi, Yusuf Çiftçi, Nazire Kurnaz, Gözen Polat, Mustafa Fidan, Doğan Göktaş, Hazal Kaynak, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya, Burhan Tepebaşı, Ruşen Mustafa Hamza Hemreli, Fuat Güler, Mustafa Çalışkan, Kenan Büyük, Süleyman Hilal, Ayşe Cantürk, Melike Ceylan ve Sadettin Baysal.

SIRRI KARAKUTU ÇÖZECEK

Uçağın düştüğü sırada havada koşullarının normal ve mehtap olduğu belirtildi.

Kazayı çok ilginç olarak değerlendiren yetkililer, uçağın düşüş nedeninin karakutu çözülünceye kadar bir sır olarak kacağını söyledi.

İşte hurriyet.com.tr'nin sabah 04.00'dan itibaren yaptığı CANLI YAYIN


04.04

World Focus havayollarına ait Atlas Jet adına uçan İstanbul-Isparta seferini yapan MD-83 modeli  uçak radardan kayboldu. İçinde 50'ye yakın yolcunun bulunduğu uçak radarda en son Isparta'daki Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 kilometre kala belirdi. Yolcu uçağının düştüğü sanılıyor, yetkililer alarma geçti.

04.16

İlk yardım ve kurtarma ekipleri alarma geçirildi.

04.21

 

Isparta'da bulunan ekipler geniş bir alanda tarama yapıyor. Uçaktan haber alınmaya çalışılıyor.

04.52
Doğan Haber Ajansı uçağın düştüğünü duyurdu...
İSTANBUL- Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan MD83 tipi yolcu uçağı iniş sırasında düştü. Uçaktaki 5 mürettebat ve 50 yolcu bulunuyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gece yarısından sonra Isparta'ya gitmek üzere havalanan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 03.12'de iniş için alçalmaya başladığı sırada radar ekranlarından kayboldu. Kısa süre sonra uçağın Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 kilometre kalada düştüğü ortaya çıktı.

Düşen uçak 1994 modeldi
Tolga ÖZBEK/İSTANBUL (DHA)

ISPARTA'da düşen MD83 tipi yolcu uçağı 53185 imalat numarası ile 1994'te üretildi. Çift motorlu, 165 koltuk kapasiteli TC-AKM tescil işaretli uçak, World Focus Havayolları'ndan önce 1994-1999 arasında Amerikan Reno Air, 1999- 2001 arasında Amerikan Havayolları, 2001-2005 arasında Türk Free Bird Havayolları'nda uçtu.

World Focus Havayolları tarafından 20 Mayıs 2005'te filoya katılan uçak, bir dönem Türk Hava Yolları'na da kiralandı. MD83 tipi uçak, 29 Temmuz 2007'de uçuş ekipleriyle birlikte Atlasjet'e kiralandı.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Düşen uçağın teknik özellikleri şöyle:

Tescil işareti: TC-AKM
İmalat numarası: 53185
İmalat yılı: 1994
Yolcu kapasitesi: 165
Maksimum kalkış ağırlığı: 72 bin 500 kg
Yakıt kapasitesi: 22 bin 650 kg
Motor tipi: Pratt&Whitney JT8D-219
Seyir hızı: 900 km/saat
Menzili: 4 bin 850 km
Kanat açıklığı: 32.87 metre
Gövde uzunluğu: 45.06 metre
Bölgeye arama kurtarm ekipleri sevkediliken, uçaktan kurtulan olup olmadığı henüz öğrenilemedi. Kazayla ilgili kriz masası oluşturulurken, Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz da arama çalışmalarıın geniş bir alanda yapıldığını söyledi.

Düşen uçağın İstanbul'dan 1.5 saat rötarlı kalktığı, pilotların havada herhangi bir teknik sorun bildirmedikleri kaydedildi.

05.01

PİLOT MEYDANI GÖRMÜŞ

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner, düşen uçakta 49 yolcu ile 2 kaptan 4 hostes 1 teknisyen olmak üzere 7 mürettebat bulunduğunu söyledi. Saat 00.50'de İstanbul'dan kalkan uçakla saat 01.36'da irtibatın kesildiği belirtildi.

AtlasJet CEO'su Tuncay Doğaner, uçak düşmeden önce kaptanın Süleyman Demirel Havalimanı'nı gördüğünü söyledi. Doğaner, şunları söyledi:

“Kiralık uçağımız 2 kaptan, 4 hostes ve 49 yolcu ile 00.50'de İstanbul'dan kalktı. Meydanı görüp ışıkları yakıyorlar. Alçalma planını uygulamaya başladıktan sonra irtibat kesildi. Uçağın teknik arızası olduğu yönünde rapor edilmiş bir bilgi yok. Bu son sefer. Sis mevcut olduğundan dolayı 1.5 saat rötarlı kalkmıştır. Gecikmenin kaybolmayla ilgisi yoktur. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Isparta Valaliği, DHMİ ve Sivil Havacılık ile Ulaştıma ve İçişleri Bakanlığı konu üzerinde çalışıyor. Uçak meydana yakın bir yerde ama nerede olduğunu bilmiyoruz.”
Isparta Valisi Şemsettin Uzun ve Emniyet Müdürü Kemal Seyhan da Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na gelerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

05.38

02.00'DE İNMESİ GEREKİYORDU

Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Isparta'ya inişi sırasında düşen uçağın Süleyman Demirel Havalaalanı'nda yaptığı açıklamada, “Tarifeli Atlasjet uçağı 00.50'de İstanbul'dan havalanmıştı. Isparta'ya iniş sinyali verdiği sırada radardan kayboldu. Şu ana kadar herhangi bir haber alınamadı. Burdur, Afyonkarahisar ve diğer komşu illere haber verildi. Valimiz Şemsettin Uzun başkanlığında havaalanında bir kriz masası oluşturduk. Yolcu yakınları da alanda bekliyor. Uçağın 02.00'de Isparta'ya inmesi gerekiyordu. Alanda çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibini hazır bekletiyoruz” diye konuştu.

06.05

UÇAĞIN ENKAZI BULUNDU
Kaybolan uçağın Burdur Gölü'nun kuzeyinde Çukurören Köyü yakınlarında bulunduğu belirtildi.

06.20

Atatürk Havalimanı'nda düşen uçakla ilgili kriz masası oluşturuldu. Havalimanına gelen yolcu yakınları buraya yönlendiriliyor. Acı haberi alan yolcu yakınları Isparta'ya hareket ediyor.

07.05
MALESEF KURTULAN YOK
AtlasJet CEO'su Tuncay Doğaner, saat 07.00 sıralarında yaptığı basın açıklamasında gazetecilere şunları söyledi:

Uçağın içinde 7 mürettebat ve 49 yolcumuz bulunmaktaydı. Uçağın teknik olarak kalkış ve iniş meydanlarında herhangi bir anormallik olmadığı ortamda uçak meydanı görüp alçalmaya başladığı sırada uçakla temas kaybolmuştur.

Yaklaşık 45 dakika önce söylentiler dışında her hangi bir bilgimiz olmadı. Arama kurtarma ekibinden bir helikopter uçağın enkazını buldu. Arama kurtarmada dağlık arazi olması nedeniyle biraz zorluk yaşanmaktadır. Arama-kurtarma helikopterinden gelen bilgiye göre uçağın enkazında hayat belirtisi yoktur.

Şimdi buraya bin tane pilot getirin bin tane senaryo yazar. Bu senaryolardan bir tanesi çıkar. Olayda görüldüğü kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Hava uygun, şartlar uygun…

Uçak kiralama dünyada çok doğal ve normal bir olay. Zaten herhangi bir havayolunun denetimi o ülkenin sivil havayolunun denetimi altındadır. Hiçbir kaptan pilot arkadaşım hiçbir teknik arkadaşım arızalı uçağı uçurmaz. Bu kadar güzel hava şartlarında bu kadar olumlu ortamda uçak neden düşmüştür. Kara kutu bulunduktan, inceleme yapıldıktan ve simülasyonu gerçekleştirildikten sonra uçağın düşme nedeni ortaya çıkacak.

Kurtarma ekiplerimiz şu an enkaza ulaştı. Maalesef kurtulan yok.

07.52

World Focus havayollarına ait Atlas Jet adına uçan İstanbul-Isparta seferini yapan MD-83 modeli uçağın 1830 metre yükseklikteki Türbetepe'nin 1700 metresine vurarak düştüğü belirlendi.

08.20
OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAF

Yolcu uçağı Ispartada düştü



CANLI YAYIN DEVAM EDİYOR...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!