12 yaşında nişanlandılar

Güncelleme Tarihi:

12 yaşında nişanlandılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 13:36

GAZİANTEP’te, aslen Şanlıurfalı olan, davulculuk yaparak geçinen iki ailenin, her ikisi de 12 yaşında olan çocuklarını nişanladı. Aile fertleri, ilköğretim öğrencisi damat ve gelin adayı çocuklarının nişan töreninde halay çekip eğlenirken; uzmanlar bu yaştaki çocukların nişanlandırılarak ergenlik çağını yaşamadan yetişkin rolü verildiğini, bu durumun onlarda travmaya yol açabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Mithatpaşa Mahallesi’nde oturan D. ailesinin kızları 12 yaşındaki F.D. ile yaşıtı olan Ç. ailesinin oğulları H.H.Ç., kızın evinin bulunduğu sokakta yapılan törenle nişanlandırıldı. Nezihe-Osman Atay İlköğretim Okulu 6’ncı sınıf öğrencisi F.D., aynı okulda devamsızlık ve zayıf dersleri nedeniyle bazı sınıfları üst üste okuduğu için 4’ncü sınıfta öğrenimini sürdüren H.H.Ç.’nin ailesi ve akrabaları, nişan töreninde neşeli tavırlar sergiledi. Halayların çekildiği, silahların atıldığı nişan töreninde küçük gelin rahat tavırlar sergilerken, küçük damat ise utangaç tavırlar içinde müstakbel eşine oyunlarda eşlik etti. Yakınlarının gelinle zorla el ele tutuşturduğu H.H.Ç., konuşup, ikna edildikten sonra halaya katıldı. Küçük damat ile gelin birlikte halay çekerken davetliler havaya para saçtı.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUK İŞTE

Küçük damadın gelinle birlikte halay çektiği sırada nişana katılanlar havaya para saçtı. Bunun üzerine H.H.Ç., damat olduğunu unutup, halayı bırakarak paralardan kapmak için arkadaşlarıyla kıyasıya mücadeleye girince, davetliler arasında gülüşmelere yol açtı. Saçılan paralardan almak isteyen çocuklardan bazıları da ezilme tehlikesi geçirdi.

NİŞAN DEĞİL SÖZ KESME GİBİ

Oğlunun evliliğe ilk adım atışını pompalı tüfekle havaya ateş ederek kutlayan müzisyen baba Hasan Ç., “Küçüklükten beri F.D.’yi oğluma alacağımızı söylerdik. Bugüne kadar 5-10 kişi istemeye gelmiş. Kızın isteyeni çok olunca biz de niyetimizi belli etmek için böyle bir kutlama yaptık. Bu kutlama aslında nişan değil, söz kesme gibi bir şey. Düğünlerini 17-18 yaşından sonra yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Gazeteciler sorular sormak isteyince de utanıp, başlarını öne eğen küçük damatla gelin, yaşları, okulları, sınıfları da dahil olmak üzere sorulan soruları güçlükle yanıtladı. “Evlilik ne zaman?” sorusunu, ise onların yerine büyükleri, “7-8 yıl sonra” diye yanıtladı.

Küçük gelinle damadın okuduğu okulun müdürü Mehmet Yurthan, okullarından iki öğrencinin nişanlandığı yolunda bilgi sahibi olmadığını belirterek, “Böyle bir olaydan benim haberim yok. Konuyla ilgili araştırma yapacağım” dedi.

Haberin Devamı

RUHSAL AÇIDAN SAKINCALI

Çocuklara fiziki gelişimleri bir yana, hala zihinsel gelişimleri oluşmadan ‘evlilik, nişan’ gibi büyük bir sorumluluk verilmesinin yanlış olduğunu belirten psikolog Sibel Elbeyli ise, 12 yaşındaki çocukların nişanıyla ilgili şunları söyledi:

“Yetişkinlerin bile altından kalkamadığı evliliklere, bu yaştaki çocukların hazırlanması onları büyük sorumluluk altına sokar. Ergenlik dönemine henüz girme aşamasında olan bu çocukların fiziki ve ruhsal gelişimleri yeni başlıyor. Soyut fikirleri bile yeni kavrıyorlar. Her bireyin gelişim dönemi çok farklılık gösterir. 12 yaşındaki çocuk evlilik kavramını, sorumlulukları ve gelecekle ilgili yapılması gereken planları kavrayabilecek durumda değildir. Ergenliklerini yaşamadan yetişkin rolünün üstlenilmesi çocuklarda ilerleyen dönemlerde ciddi bir travmaya yol açabilir. Bu her iki çocuk açısından da hiç sağlıklı bir durum değil.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!