Dört kat emekli aylığı artışı olur mu olmaz mı

EMEKLİ aylıklarını, yüzde 43’e kadar artıran "süper formül"ün, dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan 5698 sayılı yasa ile iptal edilmesi ve aynı yasadaki hata iddiaları, yeni bir tartışma başlattı.

Buna göre örneğin, 2000 yılında emekli olan bir kişi, emekli aylığını kestirip tekrar çalışmaya başlar ve tavandan prim öderse, birkaç yıl sonra emekli olduğunda, emekli aylığının üç-dört kat artacağı belirtiliyor.

OLAY NE?

Emekli Aylığının 3-4 Kat Artabileceği İddiası:

Ballı emekliliği önleyen yasanın, maaşları daha da ballandıracağını iddia eden Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu ile yeni emeklilik yasasının, hükümetin elinde patladığını iddia eden Akşam Gazetesi Yazarı Ali Tezel’e göre, 5698 sayılı yasada ciddi bir hata yapıldı.

Buna göre; şu anda SSK’dan emekli aylığı almakta olanlar, emekli aylıklarını kestirip yeniden çalışmaya başlar ve birkaç yıl sonra emekliliklerini talep ederlerse, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Geçici 61. maddesi uyarınca, tüm çalışma yıllarının prime esas borçlarının TÜFE ve gelişme hızına göre güncellenmesi yolu ile emekli aylıkları hesaplanacak.

Bu da 2,3 yıl ya da daha uzun süre çalışılıp, tavan tutar üzerinden prim ödenmesi halinde, yeni emekli aylığının, 3-4 kat artmasını sağlayabilecek. SGK "Ben sadece emeklilik sonrası kazançları 61. maddeye göre, TÜFE ve gelişme hızı kadar güncellerim" diyor ancak yasada böyle bir tarih kısıtlaması yok!..

Emekli Aylığında 3-4 Kat Artış Olmayacağı İddiası:

Bu iddia da, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na ait.

Basında yer alan haberler üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, hatalı olduğu belirtilen yeni yasaya göre, aylık hesaplaması yapılması halinde, vatandaşa 4 kat daha fazla aylık bağlanacağı iddialarıyla ilgili bir "basın açıklaması" yaptı.

Buna göre; yasa değişikliği ile ilgili metinde, "emeklilik sonrası çalışmaya ait kısmi aylık" ibaresi ile emeklinin tekrar çalışması halinde, "çalıştığı kısmi süre ile sınırlı bir artış yapılmasının amaçlandığı" belirtiliyor. Ardından da çok sayıda yasa maddesi sıralanıp, "yasa metninde bir eksiklik bulunmadığı" vurgulanıyor.

FIKRA GİBİ YASA

Şu olaya bakar mısınız...

Konunun uzmanları, yasa maddelerini dikkatle okuyup, karşılaştırmalar yapıyorlar. Sonunda, emekli aylığının kestirilip yeniden çalışılması ve birkaç yıl sonra emeklilik talep edilmesi halinde, yeni emekli aylığının 3-4 kat artabileceğini belirtiyorlar.

İlgili Kurum ise, "böyle bir olay yok" diyor.

"Hangisi doğru?" diye merak edip araştırıyorsunuz.

Gariban emekliler, üç kuruş fazla emekli aylığı almasınlar diye hazırlanan ve dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan "yangından mal kaçırırcasına" o kadar acele hazırlanmış ve Meclis’den öylesine "jet hızıyla" geçirilmiş ki, ne tarafa çekersen, o tarafa gidiyor.

Özetle, fıkra gibi bir yasa olmuş!..

VATANDAŞ NE YAPSIN?

Bu aşamada, SSK emeklisi, milyonlarca vatandaşın kafası karışmış durumda.

"Biz ne yapalım. Emekli aylığımızı kestirip, iki-üç yıl daha çalışıp, tekrar emekli mi olalım?" diye soruyorlar.

Hemen yanıtlayalım; böyle bir yola başvurmanıza gerek yok.

Önümüzdeki iki-üç ay içinde, sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili bazı yasa değişiklikleri yapılacak. O sırada, bir madde ile bu tartışmalara son verecek şekilde, olayı netleştirip, "ballı emekliliği" önleyecekler. Başka bir anlatımla, 2-3 ay içinde çıkartılacak bir yasa ile bu tartışmaların ortadan kaldırılması söz konusu.

Özetle, 3-4 kat emekli aylığı artışı getirecek "ballı emeklilik" konusunda, kimse hayale kapılmasın.
Yazarın Tüm Yazıları