Tehdit mi aymazlık mı

Güncelleme Tarihi:

Tehdit mi aymazlık mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

Kandıra Cezaevi’nden Hrant Dink davası sanıklarını İstanbul Adliyesi’ndeki dünkü duruşmaya getiren resmi cezaevi aracının önünde "Ya sev ya terk et" yazan çıkartma basının ilgisi üzerine kapatıldı. O.S. duruşmada cinayeti Yasin Hayal’in tehditleri yüzünden işlediğini anlattı.

HRANT Dink Cinayeti’nin tetikçisi O.S.’yi Kandıra Cezaevi’nden, duruşma için Beşiktaş’daki İstanbul Adliyesi’ne getiren, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne ait 06 AG 6063 plakalı midibüsün tam önüne, bir süredir MHP’ye mal edilen, "Ya sev ya terk et" sözcüklerinin yer aldığı yuvarlak bir çıkartma yapıştırılmıştı.

Alaattin Çakıcı, Sedat Peker, Sedat Şahin, Erol Evcil gibi "Ülkücü" çizgide konukları bulunan cezaevinden gelen aracın üzerindeki, görenlere "Bu ne cüret" dedirten çıkartma, gazetecilerin yoğun ilgisi üzerine 16.00 sıralarında aracın şoförü tarafından sökülmek istendi. Bunu başaramayan şoför, görüntü alınmasını engellemek için çıkartmayı önce vücuduyla sonra da üzerine yeşil elektrik bantıyla beyaz bir kağıt yapıştırarak kapattı. Şoför, çıkartmayı neden kapattığını soran basın mensuplarına "Biz buranın yabancısıyız" dedi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün ikincisi görülen duruşmaya tutuklu sanıklar O.S., Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Mustafa Öztürk katıldı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink, kardeşi Hosrof Dink ile yakınları duruşmada hazır bulundu. Adliye binasının bahçesinde bir araya gelen Claudia Roth ile Rakel-Delal-Hosrof Dink birbirlerine sarılarak öpüştüler.

İKİSİNİN DE KAFASINA SIK

Duruşmada kendisine cinayet anında başına taktığı beyaz şapkanın anlamı sorulan O.S. "Aslında ben bilmiyorum ama bir anlamı varmış" dediği öğrenildi. Cinayetten sonra dayısının evinde kendine geldiğini belirten O.S., cinayetten öncede Dink’i vurmamak için Yasin Hayal’e yalan söylemeyi düşündüğünü inanmayacağı için de bundan vazgeçtiğini anlattı. O.S., Yasin Hayal’e "kapıda iki güvenlik görevlisi var" diye söylediğinde "ikisinin de kafasına sık" yanıtını aldığını bunun üzerine kendisinin de "Sıkamam onlar Türk dediğini" ileri sürdü. Duruşma boyunca sürekli elindeki notlara bakan O.S’nin salonda ve kendisine yöneltilen sorulara yanıt verirken çok rahat olduğu diğer sanık Tuncay Uzundal’ın da sırtını sıvazladığı ifade edildi.

Fark edip kapattı

DİNK suikastı sanıklarını dünkü duruşmaya getiren 06 AG 6063 plakalı cezaevi aracının önünde ’ya sev ya terk et’ yazılı çıkartma olduğu görüldü. Aracın şoförü gazetecilerin ilgisi üzerine yazının üstünü ve plakayı kağıtla kapattı.

Nezarethanede slogan savaşı

DİNK Cinayeti’nin ikinci duruşmasının yapıldığı Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nin dışında polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, içeride Hrant Dink davasının sanıkları ile Mısır Çarşısı’nda patlama davasının sanıkları ve sol terör örgütlerine üye bazı sanıklar aynı nezarete konuldu. İki zıt ucu temsil eden sanıklar dört duvar arasında buluşunca kıyamet koptu. Aralarında Alaattin Öget’in de bulunduğu Mısır Çarşısı sanıkları nezaretten çıkarılıp, cezaevi aracına götürülürken "Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz" diye bağırdı. Bunun üzerine nezarette bulunan diğer grup ise "Hepimiz Mehmetiz, hepimiz Türküz" diye slogan attı.

Duruşmadan önce Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı’nda toplanan 150 kişi, "Hepimiz Tanığız Adalet İstiyoruz","Hepimiz Hrant’ız", "Hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankart ve dövizler açtılar. Meydana getirilen bir araçtan, Hrant Dink’in 2005 yılında düzenlenen Ermeni Konferans’ında anlattığı Sivaslı bir Ermeni Nineyle ilgili hikaye ile eşi Rakel Dink’in cenaze günü yaptığı konuşma yayınlandı. Rakel Dink’in konuşması yayınlanırken gruptan ağlayanlar oldu.

Katil 301

ALMAN Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth listede ismi olmadığı için adliyeye alınmadı. Roth gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Onu unutmadık. Unutursak asıl o zaman ölür. Hrant’ın asıl ölüm nedeni 301’dir. Çok eski arkadaşımdır. Bugün onun için ağlıyorum. Demokrasi ve düşünce özgürlüğü için buradayız. 301’inci madde her türlü demokrasiyi öldürüyor. Bu yüzden 301 değişmemeli tamamen iptal edilmeli. Bu mahkemenin önemi olayın arkasındaki tüm güçlerin çıkartılmasına bağlıdır. Demokrasi için bu gerekiyor."

Ailesi olduğunu bilsem vurmazdım

18 yaşından küçük olduğu için psikolog eşliğinde ifadesi alınan O.S. pişman olduğunu söyledi. Cinayet anına ilişkin hiçbir şeyi hatırlamadığını belirten O.S. "Ailesi olduğunu bilmiyordum. Bilseydim öldürmezdim" dedi. O.S. cinayetten bir gün önce İstanbul’da buluştuğu arkadaşları ile esrar çektiğini, cinayet sabahı da Yasin Hayal’in cesaret kazanması için verdiği 2 adet ecstasy’yi içtiğini kaydetti. Cinayette ilişkin talimatı, tabancayı ve 50 YTL’yi Yasin Hayal’den aldığını anlattı. Yasin Hayal’den korktuğunu belirten O.S., İstanbul’a geldikten sonra cinayeti işlemekten birkaç kez vazgeçtiğini, ancak Yasin Hayal’in telefonda "Ailen burada" diyerek kendisini tehdit ettiğini ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!