KDV fişleri geri mi geliyor?

Güncelleme Tarihi:

KDV fişleri geri mi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 15:08

Maliye'de KDV gelirlerinin düşüşünün şoku yaşanıyor. Bu yılın başında fiş toplama zorunluluğunun kalkmasıyla vergi gelirlerinde aşırı düşüş meydana geldi. Bu yıl vergi gelirlerinin yüzde 23.6 artmasını hedefleyen Maliye, rakamların geçen yılın altında kalması nedeniyle çözüm arayışına girdi.

Haberin Devamı

Takvim Gazetesi'nde Ömer Faruk Günel'in haberine göre, Bakanlık yetkililerinin aklına gelen ilk önlem vergi iadesi uygulamasının geri getirilmesi oldu. Yeni yılda çalışanlar yeniden fiş toplamaya başlayacak.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hesaplamalara göre; bu yılın ilk 8 ayında KDV tahsilatı 10 milyar 880 milyon YTL'de kaldı. Tahsilat, yüzde 23.6'lık artış beklentisi bir yana, 2006'nın dahi gerisinde kaldı. 2006'nın ilk 8 ayında KDV tahsilatı 10 milyar 920 milyon YTL düzeyinde gerçekleşmişti.

KDV gelirindeki beklenilmeyen düşüş, bakanlık bürokratlarını harekete geçirdi. Bürokratlar, 2008 bütçe taslağına yeniden KDV için fiş toplama uygulamasının konulması ve 2009 başında da 'vergi iadesi' ödemelerine yeniden başlanılması seçeneği üzerinde duruyor. 2008 yılı bütçe tasarısının Meclis'teki görüşmeleri sırasında da vergi iadesi uygulamasına geçilip geçilmemesinin değerlendirileceği kaydediliyor. Öneri, Meclis tarafından da benimsenirse, Türkiye önümüzdeki yılın başından itibaren yeniden vergi iadesi için fiş toplamaya başlayacak. Sadece KDV tahsilatında değil, ithalde alınan KDV ve Özel Tüketim Vergisi tahsilatında da hedefin altında kalındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!