İyi ki değişmemiş

Hangimiz beklemedik iftara yarım saat kalmışken mahalle fırınının önünde.

Evin küçüğü olarak gazete kağıdına sarılmış pideleri eve götürürken kenarlarından tırtıklamayan çocuk var mıdır? Ramazan pidesi olarak bildiğimiz ve ekmek hamurunun biraz daha cıvık olanından yapılan pide, ekmek hamurundan farklı olarak fırının kapağı açık pişirilir. Eskiden fırınlar ramazan ayına özel hamurkár ve pişirici tutarlarmış. Bunlar bir ay için çeşitli bölgelerden getirtilir ve bir ay sonunda "dolgun" bir ücret almış olarak evlerine geri giderlermiş. Zaten öyle her fırın pide yapamazmış. Fırınların bazıları yalnızca ekmek bazıları ise yalnızca pide yapabiliyormuş 17. yüzyıl İstanbul’unda. Birbirlerinin işini yapan fırınlar ceza alıyorlarmış. Evliya Çelebi’ye göre o yıllarda İstanbul fırınlarında çalışan toplam insan sayısı da on bini buluyormuş. Dünden bugüne değişen onca şey var ramazanlara dair. Değişmeyen nadir şeylerden biri de iftariyeliklerin sultanı olan ramazan pidesi.

Cevizli kadayıf dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

n 1/2 kg tel kadayıf

n 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi

n 4 adet yumurta

n 250 gr taze kaymak

Kızartmak için;

n 1,5 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için;

n 3 su bardağı tozşeker

n 3 su bardağı su

n 1/2 limonun suyu

Kadayıf dolmasının hazırlanması için, tel kadayıftan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparılarak tezgaha yayılır. Üzerlerine birer tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz içi konur ve kenarları içe doğru katlanarak dolma gibi sarılır. Hazırlanan kadayıf dolmaları, çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda nar gibi kızartılır.

Şerbetin hazırlanması için; su ve tozşeker orta boy bir tencereye aktarılıp kaynatılır. Koyulaşıp kıvam kazanınca üzerine limon suyu eklenip 1-2 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır ve ılık hale gelinceye kadar bekletilir. Kızaran dolmalar ılık şerbetin içine atılarak şerbeti çekmesi için 15-20 dakika bekletilir. Servis tabağına alınan kadayıf dolmaları, üzerlerine kaymak ya da dövülmüş ceviz içi serpiştirilerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları