Güler: Herkesin kafasında zam var ama karara varılan bişey yok

Güncelleme Tarihi:

Güler: Herkesin kafasında zam var ama karara varılan bişey yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 10:50

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, herkesin kafasında elektriğe zam yapılıp yapılmayacağının olduğunu belirterek, “Ama henüz karara varılan bir şey yok, ekonominin gereği neyse o yapılır” dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün akşam ekonomi muhabirleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalindeki iftar sonrasında, yeni dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Güler, yeni dönemin çok daha hareketli geçeceğini ve yeni dönemde çarkların daha hızlı döneceğini söyledi.

Yeni dönemde gündemi oluşturan çok önemli projeler olacağını, Nabucco projesi, nükleer santral ve özelleştirme konularının önemli yer tutacağını ve büyük ihaleler yapılacağını anlatan Bakan Güler, yeni dönemde yatırımlarda ana unsurun da özel sektör olacağını vurguladı.
Özelleştirme kapsamında bulunan dağıtıma, üretimin de eklenebileceğini kaydeden Güler, “Bu daha netleşmedi, fakat üzerinde konuşuyoruz” dedi.

SALI GÜNÜ YAPILAN ENERJİ ZİRVESİ

Konuşmasında, geçtiğimiz Salı günü yapılan enerji zirvesi konusunda da bilgi veren Güler, 4 bakanın katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ana gündeminin “zam” değil, “elektrikte arz güvenliğinin sağlanması” olduğunu vurguladı.
Basında çıkan haberleri gördüğünde çok şaşırdığını belirten Güler, “Toplantımızın adı da zaten Enerji Arz Güvenliğinin Değerlendirilmesi 2007-2012 toplantısı idi” dedi.

Haberin Devamı

Güler, söz konusu toplantıda, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yapılmakta olan ve yapılacak yatırımlar, EPDK'ya gelen başvuruların konuşulduğunu kaydetti.

2007-2012 Enerji Strateji Belgesinin kendilerine bugüne kadar çok fayda sağladığını, büyük ölçüde yol haritası olduğunu anlatan Güler, ancak artık söz konusu strateji belgesinde bir revizyon ihtiyacının görüldüğünü söyledi. Güler, “Dün (Salı günü) yaptığımız toplantıda bu strateji belgesini de görüştük. Yatırımcıların önünü daha iyi görebilmesi gerekiyor. 2007-2012 Enerji Strateji Belgesinde revizyon yaparak yeni bir yol haritasının taşlarını oluşturacağız” diye konuştu.

Güler, kuraklığa karşı alternatiflerin de toplantıda ele alındığını söyledi.

“BİRİMLER TARİFELERİNİ UPDATE EDİYOR”

Gazetecilerin soruları üzerine basın-yayın organlarında gördüğü zam haberlerinden duyduğu rahatsızlığı tekrar dile getiren Bakan Güler, “Daha önce de dediğim gibi ekonominin gereği neyse onu yapacağız. Gayet tabii ki tarifeler de görüşülecek. Ama siz hep burada tıkanıyorsunuz. Dünkü (Salı günü) toplantıda böyle bir şey söz konusu olmadığı halde toplantı zam zirvesi diye anıldı. Herkesin kafasında zam var” dedi.

Haberin Devamı

Zamanı geldiğinde tarifelerin de görüşüleceğini kaydeden Güler, “Belki zam olayı gibi değil de ilgili birimler tarifelerini update ediyor. Hepsinin muhasebesi var, ama tabii bu hesaplar tek bir bakanlık tarafından yapılmıyor. Henüz görüşülen, tartışılan, karara varılan bir şey olmadığı için de toplantıda bu görüşülmedi” diye konuştu.

BUGÜN YAPILACAK TOPLANTI

İftar yemeğine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen de, bugün ilgili bürokratların katılımıyla yapılacak toplantıyla ilgili, “Elektrikte arz güvenliği konusunda kısa ve orta vadede ne tür sorunlarla karşılaşabiliriz ve ne tür tedbirler almalıyız?. Bunları konuşacağız. Yani ilgili tüm kurumlar bir araya gelerek bir fotoğraf çekiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada Bakan Güler, yarın da EÜAŞ'a bağlı termik santrallerin işletme müdürleriyle bir araya gelinerek, termik santrallerde verimin artırılması için neler yapılabileceği ve termik santrallerin rehabilitasyon ihtiyaçlarının görüşüleceğini bildirdi.

ELEKTRİKTE ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKEN YATIRIM

Elektrikte arz güvenliğinin sağlanması için önümüzdeki dönemde ne kadar yatırım yapılması gerektiğine yönelik soru üzerine Güler, konuyla ilgili düşük ve yüksek olmak üzere iki çeşit senaryo hazırlandığını kaydetti.

Bakan Güler, bu çerçevede elektrikte arz güvenliği için yıllık yaklaşık 3,5-4 milyar dolar arasında, önümüzdeki 5 yılda da toplam 8-12 milyar dolar yatırıma ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

DSİ'nin Enerji Bakanlığından alınıp Çevre Bakanlığına bağlandığı hatırlatılarak, enerji amaçlı barajların kim tarafından yapılacağına ilişkin soruya da Bakan Güler, “Elektrik üretim amaçlı barajlar da bundan sonra özel sektör tarafından yapılacak, kamu tarafından yapılmayacak” yanıtını verdi.

“ÖZEL SEKTÖR 1 YILDIR İYİ YATIRIM YAPIYOR”

Gazetecilerin, özel sektörün enerji yatırımlarına yanaşmadığını ifade etmeleri üzerine de Bakan Güler, şöyle konuştu:
“Özel sektörün enerji alanına aşağı yukarı 8 ay 1 yıldır çok ciddi yatırım teşebbüsleri var. Sabancı, Zorlu, Koç, Enka gibi çok büyük ve ciddi şirketler yatırım amaçlı müracaatlarda bulundular. Bunların bir kısmı siparişlerini verdiler, çok hoşumuza giden çalışmalara giriştiler. Bunlar içinde kömür yatırımları, doğal gaz, su ve rüzgar yatırımları var. Yabancı şirketler de müracaat ediyorlar. Ama burada zaman kısıtı var, bazı ekipmanların siparişi meselesi var.”

Haberin Devamı

Özel sektör zamanında ve yeterli yatırımı yapmazsa piyasayı rahatsız etmeden kamunun da yatırım yapabileceğine işaret eden Güler, “Bunun için birkaç alternatif var. Örneğin kapasite ihalesi. Örneğin bir bölgede 500 MW'lik ihtiyaç var, (şu tarihlerde yapılması gerekiyor) diyeceğiz, en uygun teklifi veren firmayı seçeceğiz. Kapasite bedeli ödeyeceğiz” dedi.

TÜRKİYE, ENERJİ TÜKETİMİ ARTIŞINDA DÜNYA İKİNCİSİ

Bakan Güler, doğal gaz ve elektrik tüketimi artışında Türkiye'nin Çin'den sonra dünya ikincisi olduğuna da dikkati çekti.

2002-2007 yılları arasında hem elektrikte hem de doğal gazda Çin'den sonra en fazla tüketim artış oranının Türkiye'de olduğunu vurgulayan Güler, “Cumhuriyet tarihindeki toplam tüketilen enerjinin yüzde 50'sini bizim dönemimizde tükettik ve bunu da ürettik” dedi.

Bakan Güler, Avrupa elektrik talebindeki yıllık artışın yüzde 1,5 düzeyinde olduğuna da işaret etti.

AFŞİN ELBİSTAN C VE D SANTRALLERİ YENİDEN İHALE EDİLECEK

Afşin-Elbistan C ve D santrallerinin yapımı için yeniden ihaleye çıkılacağını bildiren Güler, firmalarla görüşülerek ihaleye neden ilgi gösterilmediğinin araştırıldığını söyledi.

Aynı modelle, fakat şartnameyi düzelterek santrallerin yeniden ihale edileceğini vurgulayan Güler, “Yatırımcılar orada bazı şeyleri belirsiz görmüşler. Alımın nasıl olacağına açıklık getirdik, neleri iyi anlamadılarsa onlara açıklık getirdik” dedi.

İRAN İLE YAPILAN DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

İran'la yapılan enerji işbirliği anlaşması hatırlatılarak, “ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un bakanlığa gelerek İran ile anlaşma yapılmaması karşılığında bir teklifte bulunduğu şeklinde haberler var. ABD ile böyle bir konuyü görüştünüz mü?” şeklindeki soru üzerine Güler, şöyle konuştu:
“Wilson ile görüşüyoruz, hatta sık görüşüyoruz. Değişik konuları görüştük, görüşüyoruz da. Nabucco, Şahdeniz dahil pek çok projeyi görüşüyoruz. İngiliz bakanla da görüştük. ABD'den karşı bir öneri gelmedi. Karşı teklif gelecek bir durum yok zaten. Netice itibariyle bir enerji denklemi var. Giren kaynaklar var, harcananlar var. Biz bunlardan
biri olmadığı zaman bunun neyle karşılanacağını görüşüyoruz. Bizim durumumuz bir reaksiyon hareketi değil, ihtiyaçlarımızın oluşturduğu bir durum ve AB bu gazı almak istiyor. AB almak istemezse bu gaz Avrupa'ya neden gitsin.”

Bakan Güler, İran ile yapılan anlaşma konusunda Ramazan Bayramı'ndan sonra bakan düzeyinde İran tarafı ile Ankara'da görüşmelerde bulunacaklarını ve konuyla ilgili Rusya'nın bir rahatsızlık yansıtmadığını da söyledi.

ENERJİ KİT'LERİNİN NAKİT SIKINTISI

Güler, yeni dönemde enerji KİT'lerinin nakit sıkıntısının giderilmesine yönelik tedbirler alınacağını bildirdi.
Bakanlıkta kadro değişikliğine ilişkin sorular üzerine de Güler, birçok atamayı Başbakanlığa gönderdiğini söyledi.

NABUCCO PROJESİ

Nabucco Projesinin şu anda 5 ortak ile sürdüğünü anlatan Güler, projeyle ilgili kendilerine farklı tekliflerin geldiğini söyledi. Güler, “İlave ortakların durumu da şu anda değerlendiriliyor” dedi.

VERİMLİLİK İÇİN ÇİZGİ KAHRAMAN “EN-VER”

Enerji verimliliğinin anlatılması için “EN-VER” isimli bir proje başlatacaklarını belirten Güler, bir çizgi kahraman olan En-Ver ile televizyonlarda, basın-yayın organlarında ve okullarda enerji verimliliğinin anlatılacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!