Belediyelerin elektrik borcu vatandaşı yakacak

Güncelleme Tarihi:

Belediyelerin elektrik borcu vatandaşı yakacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (TEDAŞ) belediyelerin sokak aydınlatmalarından doğan alacağı 1.8 milyar YTL’ye ulaştı.

Belediyeler, beş yıl öncesine kadar bedelsiz olan, ancak Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelerce karşılanması öngörülen genel aydınlatma faturalarını istikrarlı bir biçimde ödemiyor. TEDAŞ yetkilileri, çarşamba günü toplanan Enerji Zirvesi’nde bu konudan yakındı. Belediyelerin 1.8 milyar YTL’ye ulaşan borcuna çözüm bulunmasının zorunlu olduğunu vurgulayan yetkililer, "Gölbaşı’ndaki aydınlatma, AB ortalamasından dört kat fazla" örneğini verdiler. Bir aydınlatma birimi olan "lüks" hesabına göre, AB’de 15 lüks olan aydınlatma Gölbaşı’nda 65 lüks olarak ölçüldü. Esenboğa Havaalanı güzergahındaki aydınlatmanın da AB standartlarının üzerinde olduğu TEDAŞ’ın sunumunda yer aldı.

BORÇ ABONEDEN ALINACAK: Mevcut düzenlemeye göre belediye sınırları içindeki sokak aydınlatmalarının belediyelerce, belediye alanı dışındaki yerleşim yerlerinde de il özel idarelerinin ödeme yapması gerekiyor. Ancak belediyelerin ödeme yapmaması nedeniyle TEDAŞ’ın zararı büyürken, bu borç, özelleştirme önünde bir engel olarak görünüyor. Bu nedenle de belediyelerin ödemediği genel aydınlatma bedellerinin, yeni bir yasayla abonelerden alınması planlanıyor.

ZAMMIN SEBEBİ: TEDAŞ’ın bu yılı normal koşullarda 2 milyar YTL’nin üzerinde zararla kapatacağı, ancak TETAŞ’ın, TEDAŞ’a sattığı toptan elektrik fiyatında yaptığı indirimle, TEDAŞ’a 520 milyon YTL aktarıldığı, ayrıca EÜAŞ’ın da 200 milyon YTL daha ucuza elektrik verdiği öğrenildi. Böylece 2007 zararını 1.4 milyar YTL’ye çeken TEDAŞ’ın 2008 yılında zarar etmemesi hedefleniyor. Çünkü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ocak ayında aldığı kararla dağıtım ihalelerini iptal eden hükümet, 2008’de TEDAŞ’ı özelleştirmeyi planlıyor. Bunun için de TEDAŞ bilançosunda zarar kalemlerinden arındırılması gerekiyor.

TRT PAYINDA KADEMELİ İNDİRİM: Bu çerçevede zam konusunda teknik hazırlık yapan bürokratların, Bakanlar Kurulu’na elektrik faturalarındaki yüzde 2’lik TRT payının kademeli olarak kaldırılmasını da önereceği öğrenildi. Uzun yıllar yüzde 3.5 olarak uygulanan TRT payı, 1.5 puan düşürülmüştü. Erdoğan sanayicilerin "tamamen kaldırılsın" önerisine "TRT bu gelirle ayakta duruyor" diyerek karşı çıkmıştı.

HAZİNE’DEN ENFLASYON İTİRAZI: Enerji Zirvesi’nde elektriğe yapılacak zammın, enflasyon hedefini aksatacağı da konuşuldu. Hazine yetkilileri, 2008 enflasyon hedefinin yüzde 4 olarak ilan edildiğini hatırlatarak, zam oranında bu hedefin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
/images/100/0x0/55eac093f018fbb8f89470fa


Gerekirse zam yaparız halkımızı zora sokmayız

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, elektrik zammına ilişkin önce "Hiçbir şekilde halkımızı zora sokmayız" dedi, ardından zam yapılması gerekirse bundan kaçınmayacaklarını söyledi. Erdoğan, "Hükümet sözcümüzden başka kimse elektriğe zammı ilan edemez. Zam yapılacaksa vakti geldiğinde konuşuruz. Kimse spekülasyon yapmasın" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!