Maliyeciler "satılık" ilanlarının peşinde

Güncelleme Tarihi:

Maliyeciler satılık ilanlarının peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 10:47

Adana'da emlak sektöründeki vergi kaçağının önüne geçmeye çalışan vergi dairesi denetmenleri, müşteri gibi davranarak satılık ilanlarındaki konut ve iş yerlerini arayıp, gerçek fiyatları belirliyor.

Haberin Devamı

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, en önemli politikalarının kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek olduğunu, tüm mesailerini neredeyse buna harcadıklarını belirtti.

Acar, kent genelinde 109 denetmenin çeşitli sektörü gözlem altına aldığını, tüm vergi hareketliliklerinin anı anına takip edildiğini, gelişen teknolojiyle birlikte kent genelinde lüks araç sahibi kişiler, bir kişinin kaç aracı, evi bulunduğu, bankada ne kadar parasının olduğuyla ilgili bilgilere anında ulaşabildiklerini bildirdi.

Gelecek yıldan itibaren cari dönem denetim sistemine geçişin gerçekleşeceğini ifade eden Acar, şunları kaydetti:
“Şimdiki sisteme göre bir kişi, 2007 yılına ait geliriyle ilgili beyannamesini 2008 yılının Nisan ayında veriyor. Denetimlerde bu tarihten itibaren gerçekleşmek zorunda kalıyor. Bu kayıp kaçağa bir noktaya kadar önleyebilir. Ancak, biz daha köklü çözüm için dönem içinde araştırmalar yapacağız ve mükellefleri baştan uyaracağız. Böylece onların ceza yemelerini de önleyeceğiz. Zaten amacımız ceza vermek değil, vergide adaleti sağlamak.”

Haberin Devamı

Acar, bu kapsamda özellikle Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannameleri üzerine yoğunlaştıklarını, beyannamelerin gerçeğe uygun gerçekleşebilmesi için denetmenlerin “dedektif” gibi çalışacağını vurguladı.
Vergi dairesi müdürlüklerinin bu dönemde yaptığı incelemelerde GMSİ mesken mükelleflerinden 3 bin 906'sının denetlendiğini 2 milyon 687 bin 501 YTL matrah farkı bulunduğunu dile getiren Acar, GMSİ işyeri mükelleflerinden ise 2 bin 556'sının denetlendiğini 4 milyon 23 bin 604 YTL matrah farkı elde edildiğini belirtti.

“DAĞLAR KADAR FARK”

Denetmenlerin bu dönemden itibaren seri ilanları ve satılık tabelalarını takip ederek, alıcı gibi davranıp fiyat listesi belirlediğini bildiren Acar, şöyle devam etti:
“Denetmenlerimiz, konut veya iş yeri sahipleriyle müşteri gibi görüşüyor. Konut arayan bir aile gibi davranan denetmenler, konutların gerçek fiyatını belirliyor. Daha sonra ev sahipleri beyannamelerini sağlıklı yapmaları konusunda uyarılacak. Astronomik fiyatlı konutların çok düşük gösterilmesi bizi bu yola itti.

Haberin Devamı

Bir kaç ilana bakarak ev sahiplerini aradığımızda, konutları için 200-300 bin dolar fiyat biçtiler. Ancak, bu kişilerin beyannamelerine baktığımızda istenilen fiyatla, vergiye yansıtılan fiyat arasında dağlar kadar fark var. Uygulamanın sağlıklı sonuç vermesi, sektöre bağlı tüm kalemlerdeki kaçağı azaltacak. Çünkü, gerçek satış fiyatı üzerinden fatura keserek, doğru beyanda bulunmak zorunda kalacak kişi, konutunu yaptırırken veya düzenlerken satın aldığı ürünlerle ilgili fatura talep edecek. Bu halka halka yayılacak bir sistem.”

Acar, belge düzeninin yerleşmesi, tüm mükelleflerin bu konuda gereken hassasiyetlerin artırılması bakımından 17 Eylül tarihinden itibaren yaygın yoğun vergi denetiminde görev yapan personel sayısının iki katına çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!