Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi hayata geçiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi hayata geçiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 10:07

Ulaştırma Bakanlığı, Avrupa'dan Çin'e demir yoluyla kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni hayata geçiriyor. Hattın Türkiye bölümündeki kısmın alt ve üst yapısının ihalesi, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firmanın katılımıyla yarın gerçekleştirilecek.

Tarihi İpek Yolu'nu “Demir İpek Yolu”na dönüştürecek proje, 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, yatırım programında 380 milyon YTL ödenek ayrılan 76 kilometrelik hattın yapımını gerçekleştirecek.

Gürcistan ise Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan 29 kilometrelik hattı yapacak ve ayrıca Ahılkelek'ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak. Gürcistan kesimindeki işlerin ihaleye çıkarılması için hazırlıkların sürdüğü ifade edildi. Gürcistan'daki yapım çalışmalarının bedelini Azerbaycan karşılayacak.

Türkiye'nin yapımını gerçekleştireceği 76 kilometrelik bölüm çift altyapıya uygun, tek üst yapılı olarak inşa edilecek. Hattın kapasitesine göre, ilerleyen yıllarda üst yapının çift hatta dönüştürülebileceği belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı, açılan alt ve üst yapı ihalesinde teklifleri yarın alacak. Aralarında Alarko, OHL, Astaldi, Tekfen, Nurol, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat, Kolin İnşaat, Yapı Merkezi, Yüksel İnşaat, İçtaş, Alstom, Siemens, Alcatel ve Öztaş gibi 50'nin üzerinde yerli ve yabancı firmanın şartname satın aldığı öğrenildi. İhaleye 10'dan fazla ortak girişimin teklif vermesi bekleniyor.

İhalenin ardından, değerlendirmelerin yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Kazanan firmanın belirlenmesinden sonra yer teslimi yapılacak.

PROJE, 2010 YILINDA TAMAMLANACAK

Projenin tümünün 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Diğer taraftan İstanbul Boğazı'nda sürdürülen Marmaray Projesi'nin de tamamlanmasına paralel olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demir yoluyla kesintisiz yük taşımak mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması hedefleniyor.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hizmete alındığında, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması planlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı hesaplanıyor. Ayrıca, Kazakistan, henüz daha güzergah yapılmadan hatta taşınmak üzere yılda 10 milyon ton yük garantisi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!