Ağzımız hiç şekersiz kalmamış

Yediğimiz karbonhidratlı besinlerdeki şeker çeşidi ne olursa olsun, bu şeker vücudumuzun kullanabilmesi için glikoza dönüştürülür.

Glikoz vücudun en hızlı enerji kaynağıdır. Meyve ve sebzelerdeki şeker çeşidi früktozdur ve bilinen en tatlı şekerdir. Anne sütündeki şeker ise glukozdur ve nihayet yediğiniz bir pastanın içindeki toz şeker, yani sofra şekeri sakkarozdur.

İlk kez Hintliler tarafından işlenen şeker kamışı, İ.Ö 3000 yıllarında yine Hindistan’da bir tatlandırıcı olarak kullanılmış. Büyük İskender’in fetihleri sayesinde Hindistan’a ulaşan şekere, Yunanlılar ve Romalılar, belki de bu yüzden "Hint Tuzu" ya da "Asya Balı" gibi isimler koymuşlardır. İlk kez şeker ticareti yapan ve şeker üretimi için rafineri kuranlar ise Araplarmış. Haçlı seferleri sayesinde şekerle tanışan Avrupa ülkelerinin şeker kamışından şeker üretmesi ise çok sonralara sekizinci yüzyıla rastlar. Önce İspanya’da, sonra Güney Fransa’da gerçekleşir şeker üretimi. Üretimin ciddi boyutlara ulaşması ise 19’uncu yüzyıla kadar gerçekleşmez ve bu yüzyıldan sonra, ilk çağlarda yalnızca ilaç yapımında kullanılan şeker, insanlar için vazgeçilmez bir enerji kaynağı halini alır.

Cevizli Cihangir salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

 4 adet orta boy domates

 4 adet yeşil sivri biber

 2 adet yeşil soğan

 1 demet maydanoz

 15-20 adet bütün ceviz

Sosu için

 Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

 2 yemek kaşığı nar ekşisi

 1 çay kaşığı tuz

Cevizleri bıçakla küçük küçük doğrayın. Domatesleri yıkayıp soyduktan sonra küp küp dilimleyin. Yeşil biberlerin tohumlarını çıkarıp incecik kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu da ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini cam bir kaba koyup çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Cevizleri bu sosun içine aktarıp sosu çekmeleri için en az 20-30 dakika bekleyin. Doğranmış sebzeleri bu cevizli sosa ekleyip karıştırın. Salatayı servis tabağına alıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları