Teşekkürler Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Teşekkürler Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00

İngiltere’de 3 yaşındayken trafik kazası geçirip tekerlekli sandalye ve solunum cihazıyla yaşayan 17 yaşındaki Faysal Yusuf Luhar, ilk tatilini Türkiye’de yaptı. Avrupa’daki otellerin çoğunun riskli olduğu için kabul etmediği Luhar’ı engellilere uygun hale getirilen Marmaris’teki bir otel ağırladı.

KASIM 1993’te, üç yaşındayken babasıyla alışverişe çıkan Hint asıllı Faysal Yusuf Luhar’a, karşıdan karşıya geçerken otomobil çarptı. Beli ve boynu kırılan Faysal Luhar, iki buçuk yıl Merseyside’da hastanede ölümle mücadele etti. 1996’da taburcu olduğunda, boynundan aşağısı felçti. Tekerlekli sandalyeye ve nefes alabilmesi için boğazına takılı solunum cihazına bağlıydı. Birmingham Yüksek Mahkemesi, ailenin açtığı dava sonucu 22 Mart 2000’de, kazanın meydana geldiği yolda azami 30 kilometre süratle gidilmesi gerekirken, 40 kilometre sürat yapan araç sürücüsünü suçlu buldu. Şoförün sigorta şirketi 5.1 milyon pound (yaklaşık 13 milyon 700 bin YTL) para ve tüm tıbbi harcamaları karşılama cezasına çarptırıldı. Karar, İngiltere tarihinde bireysel yaralanmalarda alınan en yüksek tazminat olarak rekor kırdı ancak Faysal’ın kaybettiklerini geri vermedi. Halen Birmingham’da anne-babası ve üç kardeşiyle yaşayan Faysal Luhar’ın 24 saat gözetim altında tutulması gerekiyor. Birmingham Sağlık Uzmanları’nın da yardım ettiği Faysal, Wilson Stuart özel okuluna gidiyor.

KİMSE ALMAK İSTEMEDİ

Şimdi 17 yaşına gelen Faysal Yusuf Luhar, kazadan sonra değil tatile gitmek, Birmingham’dan uzaklaşamadı bile. Avrupa’daki otellerin çoğu ağır rahatsızlığı ve 24 saat gözetim istediği için riskli gördükleri Faysal’ı kabul etmek istemedi. Bazı otelleri de ihtiyaçlarına olumlu cevap veremediği için Luhar ailesi kabul etmedi. Aile, yaptıkları araştırma sonunda, bu yılbaşı engellilere uygun hale getirilen Marmaris’teki ACT Panorama Park Otel’e ulaştı. Otel yetkilileriyle iletişim kurarak durumlarını anlatan aile, memnuniyetle kabul edileceklerini öğrenince tatil için Türkiye’ye geldi. 14 yıl sonra ilk kez ailesiyle birlikte tatile çıkma imkánı bulan Faysal Yusuf Luhar, kardeşleri Amreen, Leyla ve Faheem’le yüzme havuzunun kenarında geziyor. Kendisi gibi engelli insanlarla sohbet edip dostluklar kuruyor. Sürekli gülen yüzüyle oteldeki diğer müşteri ve çalışanların maskotu haline gelen Faysal’ın mutluluğu gözlerine yansıyor.

ENGELLİLER İÇİN 26 ODA

Türkiye’de engellilerle ilgili tatile yönelik açığı fark eden "Access Centres Turkey" ile "Mavi Zincir" firmaları, engellilere yönelik tatil tesisi açmak için Ocak 2007’de harekete geçti. Marmaris İçmeler’deki ACT Panorama Park Otel’in, 26 odası engellilere uygun hale getirildi. Özel eğitimli personel ise 24 saat görev yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!