2 ayda 40 çocuk oyuncak kazası geçirdi

Güncelleme Tarihi:

2 ayda 40 çocuk oyuncak kazası geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2007 13:07

BURSA'da son 2 ay içinde 40 çocuk oyuncak parçası, yutma, düşme ve kesilmelerden dolayı yaralandı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazı ile çocuklarda oyuncakların neden olduğu kazalarla ilgili bilgi istedi.

Dünya çapında oyuncak üreten Mattel firmasının, Çin'deki bir fabrikaya ürettirdiği, bebekler ve ‘Cars Sarge’ adlı oyuncak cipin, çocuk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle piyasadan çekmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlüklerine yazı göndererek oyuncakların neden olduğu kazaların belirlenmesini istedi. Bunun üzerine Bursa Sağlık Müdürlüğü, il ve ilçelerdeki hem devlet hastanelerine hem de özel hastanelere yazı göndererek, oyuncak kazalarının istatistiklerinin tutulmasını istedi. Her ayın 5'inde Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmesi istenen istatistiklerde, kaza geçiren çocuğun ismi, yaşı, oyuncağın adı ve kaza şeklinin kaydedilmesi istendi.

Bursa Sağlık Müdürlüğü’nün denetimindeki 23 devlet hastanesi ile 8 özel hastaneye gönderilen yazı ardından başlatılan çalışmada son 2 ayda 40 çocuğun oyuncak kazaları sonucu yaralandığı belirlendi. Haziran ayında Bursa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne 1, Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne 13, İznik Devlet Hastanesi'ne 1, Yenişehir Devlet Hastanesi'ne 5 ve Özel Anadolu Hastanesi’ne ise 7 çocuk, oyuncakların neden olduğu kazalar sonucu başvurdu. Temmuz ayında ise merkezdeki devlet hastanelerine toplam 13 çocuk, oyuncak yaralanması sonucu getirildi. Kazaların ise, oyuncak pili yutma, boncuk yutma, burnuna boncuk kaçırma, bisikletten düşme sonucu meydana geldiği belirlendi.

Piyasadan toplatılan oyuncaklarla ilgili olarak Bursa’daki oyuncak marketlerde de bir çalışma yaptıklarını belirten İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, şöyle dedi:

“Sözü edilen oyuncaklara Bursa'da rastlamadık. Bu oyuncaklar firmalar tarafından zamanında toplatılmış. Çocukların sağlığını ilgilendiren çalışmaları aralıksız sürdüreceğiz. Bu konuda her türlü dedikodu ve basında yer alan en ufak bir haberi bile ihbar kabul edip, gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!