Valiyi şaraplı yemek mi yaktı

Güncelleme Tarihi:

Valiyi şaraplı yemek mi yaktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2007 00:00

İçişleri Bakanı Osman Güneş’in Bodrum’da bir otelde içine yarım kadeh konularak pişirilen ’risotto’ yemeği nedeniyle Muğla Valisi Temel Koçaklar’ı görevden aldığı yolundaki iddialar Ankara’yı karıştırdı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay Üyeliği’ne seçilen Muğla eski valisi Temel Koçaklar’ın merkeze alınmasının nedeni olarak gösterilen risotto krizi alınan bilgiye göre şöyle yaşandı:

5 YILDIZLI OTELDE TOPLANILDI

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’nun yıllık olağan toplantısı 24-26 Haziran 2007 tarihinde Bodrum Turgutreis’te bulunan beş yıldızlı Yasmin Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya İçişleri Bakanı Osman Güneş ile Ankara’dan giden 25 mülkiye başmüfettişi ve bazı bürokratlar ile Muğla Valisi Temel Koçaklar da katıldı. Toplantının yapıldığı Yasmin Otel’de Vali Koçaklar, Bakan Güneş ve diğer konuklara akşam yemeği verdi.

ŞARABI DUYUNCA BAKAN KÖPÜRDÜ

İçişleri Bakanı Güneş yemekte ikram edilen Risotto’yu çok beğendi. Otelin aşçısını çağırtarak yemeğin tarifini istedi. Aşçının "İçine yarım kadeh de şarap konulur" sözleri Bakan Güneş’i kızdırdı. Bakan Güneş, "Durduk yerde bana haram yedirdiniz" diyerek tabağı eliyle itti. Sonra da yemeği terk etti.

Risotto krizi ile ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Muğla eski Valisi Temel Koçaklar’ın eşi Sabahat Koçaklar, kendisi ile iki kez telefonla konuşan Hürriyet muhabirine, "Ben o gece yemekte yoktum. Sadece bir espri yapılmış. Temel Bey’in merkeze alınmasının nedeni sadece Danıştay kararının uygulanmasıdır" dedi. Sabahat Koçaklar bu sözleri söyledikten sonra, "Lütfen ismimle yazmayın bu açıklamayı. Vali Bey’in çok yakınındaki birine atfedin" diye ricada bulundu. Sabahat Koçaklar’ın bu açıklaması cumartesi günkü Hürriyet’te aynen yayınlandı.

LEYLA UMAR’A FARKLI AÇIKLAMA

Sabahat Koçaklar aynı gün Vatan Gazetesi’nden Leyla Umar’a ise farklı konuştu. Sabahat Koçaklar, Vatan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Osman Bey Risotto’yu beğendiğini söyleyip tarifini istedi. Aşçı, ’Beyaz şarap konur’ deyince kıyamet koptu. Bakan tabağı iterek kendisine neden şaraptan söz edilmediğini sordu. ’Bana nasıl alkollü yemek yedirirsiniz, bu ne rezalet’ diye bağırdı. ’Durduk yerde bana haram yedirdiniz’ dedi. Masadakiler sessiz kalınca oteli terk etti."

EŞİM YEMEKTE YOKTU

/images/100/0x0/55ea5667f018fbb8f8795fdc

Haberin Devamı

Muğla eski Valisi Temel Koçaklar, ’Risotto krizi’ ile ilgili olarak dün Hürriyet’e, "Eşim, Bakan Bey’e verdiğimiz yemekte yoktu. Ben de bu konuda konuşmak istemiyorum. Ama Leyla Hanım çok sevdiğimiz bir gazeteci dostumuzdur. Ben ne olayı yalanlıyorum, ne de bu konu üzerinde yorum yapmak istiyorum" demekle yetindi.

Risotto nasıl yapılır?

’Küçük pilav’ anlamına gelen Risotto, pirinçle yapılıyor. Yemek şöyle hazırlanıyor:

Pirinç önce soğanla yağda kavrulup sonra suda haşlanıyor.

Ardından isteğe göre tereyağı, sebze, peynir, mantar ya da şarküteri ürünleri ilave ediliyor.

Risottoda şarabın yanı sıra et suyu da kullanılabiliyor.

Risotto, içinde kullanılan malzemeye göre isimlendiriliyor. Örneğin Milano usulü Risotto, deniz mahsullü risotto, beyaz etli veya sebzeli Risotto gibi.

Zengin malzemeler ile hazırlanan Risotto tek başına bir yemek olarak yenildiği gibi garnitür olarak da tüketilebiliyor veya başlangıç yemeği olarak servis ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!