Fas'ta Kralı eleştiren iki dergi toplatıldı

Güncelleme Tarihi:

Fasta Kralı eleştiren iki dergi toplatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2007 18:09

Fas'ta iki haber dergisinin son sayıları, Kral Muhammed'e yönelik eleştirilerde bulundukları iddiasıyla toplatıldı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı, Tel Quel dergisi ve aynı gruptan Nişan dergilerinin genel yayın yönetmeni Ahmed Reda Benşemsi'nin ifadesinin dün gece geç saatlerde, adliye makamlarının isteği üzerine Kazablanka polisi tarafından alındığını açıkladı.

Nişan dergisinin bir muhabiri, Benşemsi'nin yazısında Kralın nihai gücü elinde tuttuğu sürece gelecek ay yapılacak seçimlerin yararını sorguladığını belirtti. Adının saklı tutulmasını isteyen muhabir, Benşemsi'nin ifadesi alındıktan sonra bu sabah erken saatlerde serbest bırakıldığını söyledi.

Fas Kralı Muhammed, 30 Temmuzda halka hitaben yaptığı yıllık konuşmasında, 7 Eylülde yapılacak seçimlerin demokrasiyi güçlendireceği umudunu dile getirmiş ve seçimlerin geçerliliğini sorgulayanlara karşı çıkacağını söylemişti.
İçişleri Bakanlığı, Nişan dergisinin Hz. Muhammed'i sorgulayan, ayrıca genel ahlaka ve edebe aykırı makaleler de yayımladığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Başbakanlık makamından yapılan açıklamada ise makaleler kastedilerek, başbakanın hukuka, genel ahlaka ve medya ortamının yeniden yapılandırılmasına aykırı bu tür hataları şiddetle kınadığı belirtildi.

Yazılarını Fas'ın yerel Derice lehçesiyle yayımlayan ve sık sık hükümet yetkililerini sorgulayarak ifade özgürlüğünün sınırlarını yoklayan Nişan dergisi hakkında son bir yıl içinde ikinci kez soruşturma açıldı.

Derginin eski genel yayın yönetmeni İdris Ksikes, İslam, cinsellik ve siyaset hakkında halk arasında yaygın olan fıkraları yayımladığı için derginin iki ay süreyle kapatılmasının ardından istifa etmişti. Ksikes ve derginin bir muhabirine verilen üçer yıllık hapis cezaları ise ertelenmişti.

Fas basını, Arap ülkeleri arasındaki en özgür basın olarak görülüyor, ancak “kırmızı çizgilerin” hala geçerliliğini koruduğu belirtiliyor. Özellikle Kralı eleştirmek ve Fas'ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenlik iddiasını sorgulamanın gazetecilerin hapse düşmesine neden olabileceğine işaret ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!