Vekillerin eski lojmanlarına nostaljik koruma kararı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Vekillerin eski lojmanlarına nostaljik koruma kararı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2007 00:00

3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, Mimar Behruz Çinici’nin başvurusu üzerine, toki’nin idare ofisi olarak ayırdığı üç lojmanın korunmasına karar verdi. Proje alanındaki bilboardlara, TBMM lojman kompleksinin bütününün yıkılmadan önceki panoramik fotoğrafı ve behruz çinici’nin biyografisi asılacak.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gelir getirici proje uygulamak amacıyla 397 tanesi yıktırılan eski TBMM lojmanları ile ilgili "nostaljik koruma" kararı çıktı.

Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Mimar Behruz Çinici’nin başvurusu üzerine, TOKİ’nin idare ofisi olarak kullanmak amacıyla yıktırmadığı 3 lojmanın, "aslına uygun olarak korunmasına" karar verdi.

Mahkemenin 19 Temmuz’da aldığı karar uyarınca, ayrıca binaların girişine yerleştirilecek bilboardlara, TBMM lojman kompleksinin bütününün yıkılmadan önceki panoramik bir fotoğrafı ile sitenin tarihçesine ilişkin bilgiler ve Behruz Çinici’nin özgeçmişi konulacak. Bilboardlara konulacak yazı içerikleri, mahkeme kararı kesinleştiğinde, yine mahkeme tarafından hazırlanacak. Korunmasına karar verilen 3 lojman binası, aslına uygun olarak onarılacak. TOKİ’nin, mahkeme kararının tebliğinden sonra temyize gidebileceği belirtiliyor.

ANKARA BETONLAŞMAYI KALDIRMAZ

B
ehruz Çinici, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2 bin kişilik eski yerleşim yerine şimdi 10 bin nüfuslu bir alanın kurulmaya çalışıldığını belirterek, Ankara’nın bu betonlaşmayı kaldıramayacağını söyledi. Yıkılmayan 3 konutla ilgili koruma kararına memnun olduğunu, ancak mimar olarak bütün konutların korunmasını istediğini anlatan Çinici, TMMOB Mimarlar Odası tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davaya da müdahil olarak katıldığını, doğal yapının korunması için kent ve bölge halkı için mücadelesine devam edeceğini kaydetti. Mahkeme, Behruz Çinici’nin maddi tazminat talebini daha sonra değerlendirecek.

TBMM lojman alanının TOKİ’ye devredilmesi üzerine, Mimar Behruz Çinici, lojman kompleksinin "kültür varlığı ve tarihi eser" olduğunu öne sürerek, fikri ve sınai hakların korunması amacıyla yıkımın durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme önce yıkımın durdurulması konusunda ihtiyati tedbir kararı verirken, TOKİ’nin itirazı üzerine bu karar kaldırılmıştı.

Diğer taraftan, Behruz Çinici’nin maddi tazminat talebine karşılık TOKİ de, yıkım nedeniyle Çinici’nin TOKİ’ye yönelik kullandığı "vandalizm, barbarlık" gibi ifadelerin idarenin kurumsal yapısına hakaret niteliği taşıdığı gerekçesiyle ayrıca tazminat tavası açmıştı.

PARKORAN KONUTLARI SATIŞTA

TOKİ’nin lojman alanına uygulayacağı proje için açtığı ihaleyi Mesa Mesken, Aktürk Yapı ve Emlak Pazarlama kazanırken, yıkılan 397 konutun alanına, ACE Mimarlık ve Mühendislik LTD. ŞTİ’nin sahibi mimar Can Ersan tarafından tasarlanan 32 katlı 12 bloğun bulunduğu, bin 832 konuttan oluşan proje uygulanacak.

PARKORAN adlı projenin uygulanmasına yönelik hafriyat çalışması başlatılırken, proje kapsamındaki konutlar da 120 bin YTL’den başlayan fiyatlarla satışta bulunuyor. Projedeki 60 metrekarelik 1 1 konutun fiyatı 120 bin YTL’den başlarken, 470 metrekarelik 6 1 konutun KDV dahil fiyatı 1 milyon 174 bin YTL’yi buluyor.

Satışların çok iyi gittiğini belirten yetkililer, özellikle Ankara dışından, İstanbul’dan yatırım amacıyla önemli talep geldiğini ifade etti.

Konutların ilk bölümünün 2008 Eylül ayından itibaren teslim edilmesi, projenin de 2010 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!