Dolandırıla dolandırıla dolandırılmamayı öğrendik

YURTDIŞINDA yüksek gelir vaadiyle gazetelere ilanlar verenler artık işsizleri kolayca kandıramıyor. Bu dolandırıcıların şimdi Türkleri kandırıp paraları toplayamadan, foyaları ortaya çıkıyor. Haklarında yasal işlem başlatılıyor.

MAYMUNUN gözü açıldı. Dolandırıla, dolandırıla dolandırılmamayı öğrendik. Yurtiçi ve yurtdışında yüksek gelir vaadiyle gazetelere ilanlar verenler, işsizleri kolayca kandıramıyor. Bu dolandırıcılar artık, kimseyi kandıramadıkları gibi, hem milyarlık ilan faturalarını ödemek zorunda kalıyor, hem de yakayı ele veriyor.

Bunda, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun payı da büyük. Gazetelerde çıkan seri ilanları didik didik inceleyen Kurum, iş vaadiyle dolandırmaya çalışanları tespit ederek, savcılıklara bildiriyor. Bu yolla, vurgun gerçekleşmeden, engellenebiliyor.

KİMSEYİ KANDIRAMADI

Son olarak, hazırladığı düzmece belgelerle ‘‘Avrupa'nın İş ve İşçi Bulma Kurumuyuz’’ diye ortaya çıkan bir uluslararası dolandırıcılık çetesi, milyarlık ilan bedellerini ödemelerine rağmen, kimseyi kandırmayı başaramadı.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Konya'daki bir reklam şirketi aracılığıyla gazetelere ‘‘İsviçre firmasının Türkiye tesislerinde çalıştırılmak üzere her branştan eleman alınacaktır’’ diye ilan veren bu dolandırıcılar, iş müracaatlarını internet üzerinden alma yoluna gitti.

İnternetteki sitesinde Almanya'dan, İsviçre'ye, Fransa'dan Avusturya'ya, Belçika'dan İspanya'ya, Hollanda'dan Portekiz'e, İtalya'dan İngiltere'ye, Kanada'dan Amerika ve Avustralya'ya kadar dünyanın bir çok ülkesinde faaliyet gösteren 48 bin 500 firmada iş imkanı sağladığını iddia ediyor. İş başvurusunda bulunacak Türklere, ayda 2000 euroya (2 milyar 474 milyon lira) kadar gelirin de vaadedildiği sitede, sağlık sigortası ve vize işlem masrafı adı altında 70 euro talep ediliyor. Bu 70 euroların da Ziraat Bankası'nın Konya Ereğli şubesinde açılan hesaba yatırılması isteniyor.

PARA TOPLAYAMADI

Bu yolla yurt dışında iş hayali kuranları ağına düşürmeye çalışan dolandırıcılar, umduklarını bulamadı. Konya'daki reklam şirketi aracılığıyla gazetelere milyarlarca liralık ilan vermelerine rağmen, Ziraat Bankası'nda açılan hesaba birkaç kişinin dışında para yatıran olmadı. Oysa, daha önce aynı yöntemi kullanan Amerikalı Westminester Group, Kanadalı Caledonian Off Shore, Alman Euroworks gibi bir çok hayali şirket, yurt dışında iş vaadiyle Türkleri dolandırmayı başarmıştı.

Bu dolandırıcılar ise hem Türkleri kandırıp, para toplayamadı, hem de İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla birlikte foyaları kolayca ortaya çıktı. Dolandırıcıların Ziraat Bankası, Konya Ereğli Şubesi'nde açtığı banka hesapları incelemeye alındı. Konya Ereğli Emniyet Müdürlüğü, Türkiye'deki bağlantılarını tespit ederek, haklarında yasal işlem başlattı.
Yazarın Tüm Yazıları